Τα 10 μικρότερα αυτοκίνητα της ευρωπαϊκής αγοράς

Δέκα αυτοκίνητα που χάρη στο μέγεθός τους θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε στο οδηγικό χάος των πόλεων

Τα 10 μικρότερα αυτοκίνητα της ευρωπαϊκής αγοράς

Δέκα αυτοκίνητα που χάρη στο μέγεθός τους θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε στο οδηγικό χάος των πόλεων

H οδήγηση στους μπτιλιαρισμένους δρόμους των πόλεων κάνει τα μικροσκοπικά αυτοκίνητα σχεδόν απαραίτητα. Περνούν ευκολότερα από στενά δρομάκια και παρκάρουν άνετα σε μικρές θέσεις στάθμευσης. Επιπλέον είναι από τα πιο οικονομικά αυτοκίνητα που μπορούμε να αποκτήσουμε, τόσο στην αγορά όσο και στη συντήρηση τους. Το πρώτο smart (ForTwo) ήταν ένα από τα μικρότερα αυτοκίνητα της αγοράς και βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά του να παρκάρει κάθετα ανάμεσα στα υπόλοιπα αυτοκίνητα, αφού το μήκος του ήταν σχεδόν ίδιο με το πλάτος των υπολοίπων αυτοκινήτων. Πλέον οι αγοραστές ζητούν μεγαλύτερους χώρους, οπότε ενώ το νέο ηλεκτρικό EQ ForTwo διατηρεί το μικρό του μήκος, είναι τώρα λίγο πιο φαρδύ. Καθώς σχεδόν όλα τα άλλα αυτοκίνητα μεγαλώνουν, τα μοντέλα αυτής της λίστας είναι μικροσκοπικά.

  1. Renault Twizy

Με μήκος μόλις 2,34 μέτρα, το Renault Twizy είναι το πιο μικροσκοπικό αυτοκίνητο της λίστας. Είναι επίσης το πιο στενό, χάρη στη διάταξη των καθισμάτων, αφού ο επιβάτης κάθεται πίσω από τον οδηγό. Είναι ένα ιδιόρρυθμο, αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο που σίγουρα τραβάει τα βλέμματα, λόγω της απουσίας πορτών και του σπαρτιάτικου εσωτερικού. Μοιάζει περισσότερο με τετράτροχο scooter. Βέβαια όταν ο καιρός δεν είναι καλός, ίσως χρειαστεί και μια κουβέρτα ή ένα αδιάβροχο.

  1. Citroen Ami

Άλλο ένα μικρό, γαλλικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Ami είναι μόλις μερικά εκατοστά μακρύτερο από το Twizy. Ωστόσο, είναι πολύ πιο πρακτικό. Εκτός του ότι είναι πιο στιβαρό με κλειστή καμπίνα επιβατών, εδώ οι δύο επιβάτες μπορούν να κάθονται δίπλα-δίπλα. Υπάρχουν επίσης πολλές διάσπαρτες θήκες για να αποθηκεύουμε αντικείμενα. Όπως το Twizy, έτσι και το Ami, ουσιαστικά δεν είναι αυτοκίνητο, αλλά τετράτροχη μοτοσυκλέτα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να το οδηγήσουν άτομα από 16 ετών, που έχουν άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας. Με μικρό κύκλο στροφής 7,2 μέτρων και συμπαγείς διαστάσεις, είναι απίστευτα εύκολο στους ελιγμούς. Βέβαια δεν θα μας πάει πολύ μακριά, αφού η αυτονομία των 74 χιλιομέτρων του Ami, ταιριάζει με το μικρό του μέγεθος.

  1. smart EQ ForTwo 

Το όνομα «Smart» έχει γίνει συνώνυμο του μικρού αυτοκινήτου και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Το μοντέλο κυκλοφόρησε αρχικά το 1998 και σήμερα είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης. Αν και είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το πρωτότυπο, εξακολουθεί να είναι μικρό και με μήκος 2.695 χιλιοστά μπορεί ακόμα παρκάρει κάθετα στα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Το διθέσιο μοντέλο έχει μεγάλο χώρο αποσκευών, είναι υπέροχο στην οδήγηση μέσα στην πόλη και δεν το επηρεάζουν οι πλευρικοί άνεμοι. Ως ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μηδενικές εκπομπές ρύπων, απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.

  1. Kia Picanto

 

Το Kia Picanto κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004, όταν η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία δεν είχε ακόμη τη δημοτικότητα που έχει σήμερα και σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο από τους άλλους κατασκευαστές. Το μικρό αυτοκίνητο πόλης διαθέτει τη χαρακτηριστική μάσκα της μάρκας «Tiger Nose», καθιστώντας το μια από τις πιο όμορφες επιλογές της λίστας. Διαθέτει καμπίνα υψηλής ποιότητας και έχει πλούσιο βασικό εξοπλισμό, με Bluetooth, ηλεκτρικά παράθυρα και ζάντες αλουμινίου 14 ιντσών. Οι οδηγοί που θέλουν να παραμείνουν συνδεδεμένοι, αξίζει να επιλέξουν την λίγο πιο πλούσια έκδοση που έχει καλύτερο σύστημα ψυχαγωγίας. Όπως όλα τα Kia, το Picanto συνοδεύεται από επταετή εγγύηση.

  1. Toyota Aygo 

Το Toyota Aygo είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το Citroen C1 και το Peugeot 108, γι’ αυτό και τα έχουμε όλα μαζί, σε μια θέση της λίστας. Το Aygo με μήκος 3.455 mm είναι ελάχιστα πιο κοντό από τα άλλα, τα οποία έχουν μήκος 3.466 mm και 3.475 mm αντίστοιχα. Τα τρία αυτοκίνητα έχουν περίπου την ίδια τιμή με την τριπλέτα «VW/SEAT/Skoda» που βρίσκεται πιο κάτω στη λίστα, αλλά το Aygo και τα «αδέρφια» του, έχουν λίγο μικρότερο χώρο αποσκευών. Ωστόσο, είναι όμορφα και προσφέρουν την επιλογή ενός πτυσσόμενου πάνελ οροφής που δίνει μια αίσθηση cabrio, χωρίς κόστος και πολυπλοκότητα.

  1. Suzuki Ignis 

Το Suzuki Ignis προσφέρει κάτι διαφορετικό από υπόλοιπα μοντέλα της λίστας και αυτό είναι το στυλ ενός SUV. Ενώ βασικά είναι αυτοκίνητο πόλης, το Ignis είναι ψηλό και το μικρότερο αυτοκίνητο που το προσφέρει επιλογή τετρακίνησης. Έτσι είναι ικανό να αντιμετωπίσει πολλά περισσότερα από τους μποτιλιαρισμένους δρόμους της πόλης. Χάρη στο σχήμα του, που θυμίζει κουτί, το Ignis μπορεί εύκολα να μεταφέρει τέσσερις ενήλικες επιβάτες και τις αποσκευές τους. Έτσι, εάν ένα μικρό SUV, όπως το Renault Captur, είναι πάνω από τον προϋπολογισμό μας, το Ignis είναι η καλύτερη και πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση.

  1. smart EQ ForFour 

Είναι η δεύτερη παρουσία της εταιρίας Smart σε αυτή τη λίστα. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το EQ ForFour είναι ένα τετραθέσιο και πιο εύχρηστο αυτοκίνητο από το μικρότερο αδερφάκι του. Με μήκος 3.495 mm είναι ευέλικτο και η τοποθέτηση του κινητήρα κάτω από το πάτωμα του πορτμπαγκάζ, κάνει τον κύκλο στροφής του μοντέλου πολύ μικρό. Έχει εντυπωσιακά χαμηλό κόστος χρήσης και η αυτονομία των 129 χιλιομέτρων καλύπτει τις ανάγκες όσων μένουν στα προάστια και εργάζονται στην πόλη, αλλά τα δύο επιπλέον καθίσματα μειώνουν το χώρο των αποσκευών στα 85 λίτρα.

  1. Volkswagen up! 

Το Volkswagen up! είναι μηχανικά πανομοιότυπο με το SEAT Mii και το Skoda Citigo, αλλά είναι λίγο πιο κοντό από τα άλλα δύο, με μήκος 3.540 mm, έναντι των 3.557mm του SEAT Mii και των 3.563mm του Skoda Citigo. Όποιο κι αν επιλέξουμε, υπάρχει χώρος για τέσσερις επιβάτες και ένα πορτμπαγκάζ πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα περιμέναμε από ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης. Όλα χρησιμοποιούν  βενζινοκινητήρα 1,0 λίτρου (αν και υπάρχει αμιγώς ηλεκτρική έκδοση Volkswagen e-up!) και είναι πολύ διασκεδαστικά στην οδήγηση μέσα στην πόλη, ενώ μπορούν άνετα να κινηθούν και σε αυτοκινητόδρομο.

  1. Fiat 500 

Λίγα αυτοκίνητα προσφέρουν τη ρετρό κομψότητα του μήκους 3.571 mm, Fiat 500. Στο εσωτερικό, είναι εκπληκτικά ευρύχωρο με (απλώς) αρκετό χώρο για τέσσερις ενήλικες, αν και η έλλειψη ενός πεντάθυρου μοντέλου μειώνει την πρακτικότητα. Ο χώρος αποσκευών δεν είναι τεράστιος, αλλά αυξάνεται από 185 λίτρα στα 550 με διπλωμένα τα πίσω καθίσματα. Με τους τροχούς τοποθετημένους στις γωνίες του αυτοκινήτου και με εξαιρετική ορατότητα, είναι ένα εύκολο αυτοκίνητο στο παρκάρισμα και η επιλογή «city» κάνει το τιμόνι εξαιρετικά ελαφρύ, διευκολύνοντας την κίνηση σε στενούς χώρους. Το Fiat 500 κινείται από έναν βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρων που αποδίδει 69 ίππους. Υπάρχει επίσης η επιλογή μιας νέας ήπια υβριδικής έκδοσης και η αμιγώς ηλεκτρική με ίδιο χώρο αποσκευών.

  1. Hyundai i10 

Το μικρότερο μοντέλο της Hyundai, έχει μήκος 3.670 mm και πλάτος 1.680 mm. Εσωτερικά και εξωτερικά το i10 είναι κομψό και έχει εξαιρετικά καλό φινίρισμα παρά τη χαμηλή τιμή του. Διαθέτει αρκετό χώρο για πέντε άτομα και 252 λίτρα χώρο αποσκευών. Χρησιμοποιεί κινητήρες 1,0 ή 1,2 λίτρων, που προσφέρουν άνεση στην πόλη, ενώ ο δεύτερος έχει καλύτερες επιδόσεις στον αυτοκινητόδρομο. Το i10 μπορεί να είναι ένα από τα μικρότερα αυτοκίνητα της αγοράς, αλλά έχει περισσότερη τεχνολογία και εσωτερικό χώρο από ποτέ. Αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τα δυναμικά στοιχεία οδήγησης και την πενταετή εγγύηση, απεριόριστων χιλιομέτρων της Hyundai, κάνουν το i10 ένα αυτοκίνητο που αξίζει να δούμε πριν επιλέξουμε αυτό που θα αγοράσουμε.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!