Επίσημο: Έρχεται το 2022 το Mazda MX-30 με Wankel κινητήρα!

Ο περιστροφικός κινητήρας θα λειτουργεί ως γεννήτρια για να αυξάνει την αυτονομία του ηλεκτρικού SUV

Επίσημο: Έρχεται το 2022 το Mazda MX-30 με Wankel κινητήρα!

Ο περιστροφικός κινητήρας θα λειτουργεί ως γεννήτρια για να αυξάνει την αυτονομία του ηλεκτρικού SUV

Το MX-30 είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα compact ηλεκτρικά SUV της αγοράς, όμως μικρή αυτονομία του (200 χλμ) περιορίζει το πεδίο δράσης του στο αστικό περιβάλλον. Από το νέο έτος αυτό θα αλλάξει, καθώς η Mazda θα λανσάρει – κατά το πρώτο εξάμηνο – την έκδοση Range Extender. Το ρόλο της γεννήτριας θα αναλάβει ένας Wankel (περιστροφικός) κινητήρας, ο οποίος θα προσφέρει αυξημένη αυτονομία χωρίς την ανάγκη φόρτισης της μπαταρίας από εξωτερική πηγή. Όμως η συγκεκριμένη έκδοση του MX-30 δεν θα είναι μηδενικών ρύπων SUV.

Παράλληλα, η Mazda έκανε γνωστό ότι την επόμενη διετία (2022 και 2023) θα κυκλοφορήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά δύο μεγάλα SUV, τα οποία θα ονομάζονται CX-60 και CX-80. Το πρώτο θα έχει πενταθέσια διάταξη, ενώ το δεύτερο θα έχει και τρίτη σειρά καθισμάτων, απευθυνόμενο σε πολύτεκνες οικογένειες. Τα δύο SUV θα είναι διαθέσιμα σε εκδόσεις βενζίνης (Skyactiv-X) και diesel (Skyactiv-D) σε συνδυασμό με ήπιο υβριδικό σύστημα 48V. Θα υπάρξουν και plug-in hybrid εκδόσεις, με τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης και ηλεκτρικό μοτέρ. Τεχνολογία που λογικά θα προέρχεται από την Toyota, καθώς υπάρχει συνεργασία των δύο ιαπωνικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο Mazda2 θα βασίζεται στο Toyota Yaris.

Δίπλα στα νέα SUV, θα παραμείνουν διαθέσιμα στην Ευρώπη το ανανεωμένο CX-5 και το CX-30. Στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών εκτός Ευρώπης, η Mazda θα λανσάρει τα μεγάλα CX-70 και CX-90, καθώς και το μικρότερο CX-50. Από το 2025, η Mazda θα παρουσιάσει μία σειρά από ηλεκτρικά μοντέλα, βασισμένα στην αποκλειστική πλατφόρμα για EV. Στόχος είναι όλη η γκάμα της να εξηλεκτριστεί πλήρως έως το 2030.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!