Η Bugatti Centodieci των 8 εκατ. ευρώ κέρδισε το θαυμασμό

Το hypercar που θα κατασκευαστεί σε μόλις 10 αντίτυπα έλαμψε στην Concorso d’Eleganza Villa d’Este

Η Bugatti Centodieci των 8 εκατ. ευρώ κέρδισε το θαυμασμό

Το hypercar που θα κατασκευαστεί σε μόλις 10 αντίτυπα έλαμψε στην Concorso d’Eleganza Villa d’Este

Με περιορισμένη παρουσία κοινού και Οκτώβριο αντί για Μάιο, πραγματοποιήθηκε φέτος η Concorso d’Eleganza στο πολυτελές resort Villa d’Este, στην λίμνη Κόμο της Ιταλίας. Κάθε χρόνο υπερπολυτελή αυτοκίνητα αλλά και εξωπραγματικά hypercar κάνουν την εμφάνισή τους στο ραντεβού των… πλουσίων. Φέτος τα βλέμματα έπεσαν πάνω στην Centodieci, την πιο ακριβή σύγχρονη Bugatti. Αποτελώντας σχεδιαστική και τεχνολογική εξέλιξη της Chiron και αντλώντας στοιχεία από την Bugatti EB110 του 1991, η Centodieci (το όνομά της σημαίνει «110» στα ιταλικά) είναι ένα πραγματικά συλλεκτικό υπεραυτοκίνητο.

Εφοδιάζεται με τον W16 κινητήρα χωρητικότητας 8 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 1.600 ίππους. Το αποκλειστικό της αμάξωμα και ο εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός παραγωγής, έχουν εκτοξεύσει την τιμή της Centodieci στα 8 εκατ. ευρώ! Και τα 10 αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν έχουν ήδη προπωληθεί, με τις παραδόσεις να αρχίζουν το 2022. Πρόσφατα η Bugatti δημοσίευσε το video από τις δοκιμές του αυτοκινήτου στην αεροδυναμική σήραγγα. Εκεί, η Centodieci δέχεται αέρα με ταχύτητα 300 χλμ/ώρα, όσο δηλαδή συναντάμε μόνο σε τυφώνες. Ο αέρας που παράγεται από κινητήρα 9.300 ίππων που κινεί τον 8 μέτρων έλικα, «αγκαλιάζει» το αμάξωμα του γαλλικού hypercar. Ο αέρας είναι τόσο δυνατός που θα μπορούσε να… απογειώσει ένα αεροπλάνο.

Στόχος των μηχανολόγων της Bugatti είναι το ροή του αέρα γύρω από την Centodieci. Η σχεδίαση του εμπρός μέρος, με τα διάφορα αεροδυναμικά βοηθήματα, σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την Chiron ή την Divo. Τα συμπεράσματα στο αεροδυναμικό τούνελ είναι κρίσιμα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο του οποίου η μέγιστη ταχύτητα ξεπερνά τα 300, ακόμη και τα 400 χλμ/ώρα. Η ροή του αέρα στο πλάι του αμαξώματος επηρεάζει και τη θερμοκρασία του 8λιτρου W16 κινητήρα της Centodieci (ισχύος 1.600 ίππων), καθώς γεμίζει τα σημεία ψύξης τόσο του κινητήρα όσο και του κιβωτίου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!