Αποκαλύφθηκε η νέα ηλεκτροκίνητη Lancia Ypsilon

Η νέα Lancia Ypsilon, το ιταλικό αμιγώς ηλεκτρικό supermini, προσφέρει αυτονομία 400 χλμ. και σχεδίαση εμπνευσμένη από τη Lancia Stratos.

Αποκαλύφθηκε η νέα ηλεκτροκίνητη Lancia Ypsilon

Η νέα Lancia Ypsilon, το ιταλικό αμιγώς ηλεκτρικό supermini, προσφέρει αυτονομία 400 χλμ. και σχεδίαση εμπνευσμένη από τη Lancia Stratos.

Έπειτα από μήνες που αποκαλύπτονταν σταδιακά λεπτομέρειες για τη νέα Lancia Ypsilon, το ιταλικό supermini αποκαλύφθηκε στο διαδίκτυο, πριν από την πλήρη παρουσίαση του αυτοκινήτου στις 14 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο. Μπορεί το Ypsilon να μοιράζεται την πλατφόρμα από το Peugeot 208 και το Opel Corsa και να έχει παρόμοιες αναλογίες, αλλά η σχεδιαστική ομάδα της Lancia προσπάθησε να δημιουργήσει κάτι μοναδικό.

Η εντυπωσιακή σχεδίαση του εμπρός τμήματος επηρεάστηκε από το concept Lancia Pu+Ra HPE του 2023, ιδίως από τα φώτα ημέρας με τρεις ράβδους που η ιταλική εταιρεία αποκαλεί «calice». Το πίσω μέρος εμπνέεται περισσότερο από την εμβληματική Lancia Stratos που κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ τη δεκαετία του 1970, με τα κυκλικά πίσω φώτα LED. Υπάρχουν επίσης τεράστια γράμματα που αναγράφουν «Lancia» στο πίσω μέρος.

Ενώ το Ypilson έχει παρόμοια κεκλιμένη γραμμή οροφής με το Opel Corsa και το Peugeot 208, η Lancia έχει επιλέξει να κρύψει τις χειρολαβές των πίσω θυρών στη μαύρη τρίτη κολόνα, με τρόπο που συναντάται σε έναν άλλο ανταγωνιστή, το Renault Clio. Πολλά μοτίβα σχήματος «Υ» έχουν ενσωματωθεί στη σχεδίαση της Ypsilon, συμπεριλαμβανομένων των πίσω φώτων και της σχεδίασης των ζαντών αλουμινίου.

Υπάρχουν πολλές μοναδικές λεπτομέρειες και στο εσωτερικό. Για παράδειγμα, η ραβδωτή μπλε βελούδινη ταπετσαρία των καθισμάτων, το τιμόνι με επίπεδο κάτω μέρος και η περίεργη κυκλική πλατφόρμα που η Lancia αποκαλεί «πολυλειτουργικό τραπέζι» που έχει ενσωματωμένη πλατφόρμα ασύρματης φόρτισης smartphone, καθώς και ένα δερμάτινο πάνελ με ανάγλυφο το λογότυπο της ειδικής έκδοσης Cassina.

Η Cassina είναι μια γνωστή ιταλική μάρκα επίπλων που συνεργάστηκε με τη Lancia για τη δημιουργία της πρώτης έκδοσης Ypsilon Cassina, από την οποία θα κατασκευαστούν μόλις 1906 μονάδες.

Η Ypsilon διαθέτει επίσης μια σχεδίαση cockpit δύο επιπέδων, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων ενσωματωμένο στο ταμπλό, και την κεντρική οθόνη αφής να προεξέχει ελαφρώς από αυτό, γεγονός που την τοποθετεί πιο κοντά στον οδηγό. Κάτω από την οθόνη αφής υπάρχει μια σειρά φυσικών διακοπτών για τα χειριστήρια του κλιματισμού, ενώ ο επιλογέας κίνησης και το κουμπί εκκίνησης/διακοπής λειτουργίας βρίσκονται στην κεντρική κονσόλα.

Η Ypsilon είναι το πρώτο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί το νέο λογισμικό infotainment S.A.L.A. της Lancia, η οποία σημαίνει «Sound Air Light Augmentation». Πρόκειται για ένα πλήρως προσαρμόσιμο σύστημα βασισμένο σε widget, με την κεντρική οθόνη αφής υψηλής ευκρίνειας να παρέχει χειριστήρια για τον ήχο, τον κλιματισμό και τον εσωτερικό φωτισμό. Η Lancia αναφέρει ότι αυτό «σας δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε την ατμόσφαιρα του αυτοκινήτου χωρίς κόπο, είτε με μια απλή χειρονομία είτε με τη φωνή σας».

Κάτω από το φανταχτερό αμάξωμα, η νέα Lancia Ypsilon βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα CMP/e-CMP με αμέτρητα άλλα αυτοκίνητα της Stellantis, όπως τα Opel Corsa, Peugeot 208, Jeep Avenger και Fiat 600. Αυτό θα επιτρέψει στην Ypsilon να προσφέρεται με βενζινοκίνητα και αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, αλλά το EV είναι αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο προς το παρόν.

Η Lancia αποκάλυψε ότι η ηλεκτρική Ypsilon έχει επίσημη αυτονομία έως και 400 χλμ., η οποία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το νέο MINI Cooper που σύντομα θα ανταγωνιστεί. Πιθανότατα χρησιμοποιεί τον ίδιος ηλεκτροκινητήρα 156 ίππων και η ίδια μπαταρία 54 kWh με το Corsa Electric και το E-208, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι 100 kW.

Τελικά, αναμένουμε ότι οι ίδιες επιλογές κινητήρων εσωτερικής καύσης που προσφέρονται στα Peugeot και Opel θα υπάρχουν και στη Lancia. Αυτές είναι ένας απλός βενζινοκινητήρας PureTech ή μια πιο αποδοτική ήπια υβριδική διάταξη.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!