Τι φέρνει το 2024 για Αττική Οδό και Εγνατία Οδό

To ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει για τη νέα χρονιά την υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης για τους δύο οδικούς άξονες.

Τι φέρνει το 2024 για Αττική Οδό και Εγνατία Οδό

To ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει για τη νέα χρονιά την υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης για τους δύο οδικούς άξονες.

Οι συμβάσεις παραχώρησης της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στη νέα χρονιά. Οι δύο οδικοί άξονες αποτελούν τα δύο από τα 8 περιουσιακά στοιχεία για τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει την υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης/υποπαραχώρησης – τα υπόλοιπα έξι είναι οι λιμένες Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας και Ηρακλείου και οι μαρίνες Αργοστολίου και Πύλου.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι 8 νέες συμβάσεις ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ αφορούν τις παραχωρήσεις της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού.

Εγνατία Οδός

Η νέα σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024, με επισπεύδον υπουργείο το Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα, μέχρι τότε αναμένεται και το “πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το ‘καλώς έχειν’ της διαγωνιστικής διαδικασίας που υλοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ με την ανακήρυξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως του οριστικού προτιμητέου επενδυτή για την ανάθεση της σχετικής σύμβασης παραχώρησης. Η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του οδικού άξονα στη Βουλή αναμένεται επίσης μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.

Αττική Οδός

Το γ’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται το κλείσιμο της νέας 25ετούς παραχώρησης του οδικού άξονα. Επισπεύδον υπουργείο για τη νέα σύμβαση παραχώρησης είναι το Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ ανέδειξε ως προτιμητέο επενδυτή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά ο πρώτος επιλαχών προτιμητέος επενδυτής, η Vinci, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των αποφάσεων αυτών της αναθέτουσας αρχής. Η διαδικασία αυτή δεν προκαλεί καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ανάθεσης της σύμβασης, καθώς ταυτόχρονα εξελίσσεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης του προτιμητέου επενδυτή, ενώ επίσης εκκρεμεί και η έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΠΗΓΗ: POWERGAME.GR

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!