Η χώρα μας κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς με τα τροχαία να πλήττουν κατ΄ εξοχήν τους νέους, αποτελώντας σύμφωνα με την Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 ετών.
Βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων (ΕΛΣΤΑΤ/ΕΜΠ), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος κατά το 2019 ήταν 1η στη σειρά Περιφέρεια με τους περισσότερους θανάτους πεζών (1,8 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους), όπως και στους θανάτους σε επιβατικά οχήματα σε συγκρούσεις εκτός αστικού ιστού (2,3 νεκροί), 2η Περιφέρεια στους θανάτους σε επιβατικά οχήματα (3,1 νεκροί) και 3η σε θανάτους ηλικιωμένων (242,5 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).
Επίσης, κατά την πενταετία 2016-2020 σημειώθηκαν 105 θάνατοι στην Περιφερειακή ενότητα Εύβοιας από τους οποίους 39 έλαβαν χώρα στο δήμο Χαλκιδαίων και 13 στο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα παραπάνω η αναγκαιότητα εκπαίδευσης των εφήβων και αυριανών οδηγών είναι εμφανής με ζητούμενο την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων, την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών και την καλλιέργεια παιδείας οδικής συμπεριφοράς.
Για το λόγο αυτό και με αφορμή τα πρόσφατα δυστυχήματα στη Χαλκίδα και στην Εύβοια γενικότερα, μεταξύ των οποίων και της μαθήτριας του 3ου ΓΕΛ Χαλκίδας, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» επέλεξε να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα στη Χαλκίδα. Το Ινστιτούτο με το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Κάν’το Σωστά» επισήμανε στους μαθητές τη σημασία να οδηγείς με ασφάλεια και να γυρίζεις κάθε μέρα στο σπίτι και στα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Η παρουσίαση περιλάμβανε ομιλίες από στελέχη του Ινστιτούτου, προκειμένου να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν οι μαθητές συνήθειες καθημερινές που μοιάζουν φυσιολογικές, αλλά είναι οι βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων. Ακολούθησε η επαφή των παιδιών με τη «σκληρή» πραγματικότητα (απόλυτα ελεγχόμενα όμως) μέσω των προσομοιωτών του Ι.Ο.ΑΣ., που τους έδωσε την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία του προσομοιωτή ανατροπής αυτοκινήτου, να δοκιμάσουν την αίσθηση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και να διαπιστώσουν στην πράξη τους κινδύνους μιας πρόσκρουσης.
Τα παιδιά αγκάλιασαν θερμά το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ενημέρωση και εφοδιάστηκαν με μια επιπλέον ασπίδα για τους κινδύνους του δρόμου.
Τη δράση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Κελαϊδιτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Γαλάνης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, Ταξίαρχος Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Αν. Διοικητής Τροχαίας Χαλκίδος, Αστυνόμος Β’ Ιωάννης Μαραγιάννης, και ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Χαλκίδας κ. Βάμβουκας ενώ παρέστη και ο κύριος Αλιμπινίσης με την στήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκε η δράση.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχες κ. Κελαϊδιτης και κ. Γαλάνης ανακοίνωσαν ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα αναλάβει σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» να υλοποιήσουν Προγράμματα Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Λύκεια των ακολούθων πόλεων της Στερεάς Ελλάδας: Χαλκίδα, Λαμία, Λειβαδιά, Άμφισσα και Καρπενήσι.
Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, δήλωσε: «Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”, από την ίδρυσή του 18 χρόνια τώρα, έχει επενδύσει στα παιδιά και τους νέους, τους πιο ευάλωτους χρήστες της οδού. Με ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, βασισμένα σε επιστημονική τεκμηρίωση, που προωθούν τη βιωματική μάθηση και την ευαισθητοποίηση σε κρίσιμα ζητήματα της κυκλοφοριακής αγωγής και της Οδικής Ασφάλειας, έχουμε ήδη εκπαιδεύσει 285.000 παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες και σε όλη την Ελλάδα. Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα της πρόληψης, που για όλους εμάς στο Ινστιτούτο, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».
Για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στον πολυπαθή Νομό Εύβοιας έχουν προγραμματιστεί, επίσης, να υλοποιηθούν από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής με επίκεντρο τα παιδιά και εφήβους Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης της Βόρειας Εύβοιας (21-23/2).