Gov.gr Wallet: Από 5 Αυγούστου διαθέσιμη για όλους τους πολίτες η εφαρμογή

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet για τις ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα είναι πλέον διαθέσιμη για όλους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Gov.gr Wallet: Από 5 Αυγούστου διαθέσιμη για όλους τους πολίτες η εφαρμογή

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet για τις ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα είναι πλέον διαθέσιμη για όλους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Απο σήμερα 5 Αυγούστου διαθέσιμη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ΑΦΜ η εφαρμογή Gov.gr Wallet για τη δημιουργία της ψηφιακής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης. Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 374.000 ψηφιακές ταυτότητες και 287.000 ψηφιακά διπλώματα.

Τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Για την δημιουργία ψηφιακού δελτίου ταυτότητας και άδειας οδήγησης είναι απαραίτητοι οι προσωπικοί σας κωδικοί TaxisNet και η κατοχή επιβεβαιωμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕΠ. Επίσης, για την χρήση της εφαρμογής είναι απαραίτητη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Πως γίνεται η αποθήκευση των ψηφιακών εγγράφων στο κινητό;

Αφού ταυτοποιηθείτε στην εφαρμογή μέσω των κωδικών TaxisNet ή των κωδικών web banking και επιβεβαιώσετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας με το σχετικό OTP SMS, μπορείτε να δημιουργήσετε και αποθηκεύσετε τα σχετικά έγγραφα απλά και γρήγορα: πατώντας σε κάθε έγγραφο, εισάγετε αμέσως μετά τον σχετικό κωδικό επιβεβαίωσης τον οποίο θα λάβετε μέσω OTP SMS.

Σε περίπτωση που ανακαλέσετε το ψηφιακό έγγραφο, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία δημιουργίας του ψηφιακού εγγράφου και πάλι.

Σε συσκευές iOS, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έγγραφα και στο Wallet της συσκευής / λειτουργικού συστήματος.

Με ποιό τρόπο και απο ποιούς θα ελέγχεται η γνησιότητα των ψηφιακών πιστοποιητικών;

Το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022, ως εκ τούτου, όποιος ή όποια ελεγκτής δικαιούται να ελέγξει τα φυσικά έγγραφά σας, μπορεί επίσης να ελέγξει και να επαληθεύσει τα ψηφιακά.

Ο έλεγχος εγκυρότητας του εγγράφου πραγματοποιείται δείχνοντας στον ελεγκτή το QR code του εκάστοτε εγγράφου. Αφού ο ελεγκτής «σκανάρει» με τη δική του συσκευή το QR code σας, τότε θα πρέπει να δώσετε (ή όχι) έγκριση για τον έλεγχο αυτό μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet. Εφόσον δώσετε έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6-ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε ή δείξετε στον ελεγκτή σας. Μόνο – και μόνον τότε – όταν ο ελεγκτής εισάγει επιτυχώς τον κωδικό αυτό, θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης σας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!