Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πωλούσε παραποιημένα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Η Ασφάλεια Καλαμάτας εξάρθρωσε κύκλωμα που πωλούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τα οποία προωθούσε ως ευκαιρίες, ενώ είχαν παραποιηθεί οι προδιαγραφές τους.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πωλούσε παραποιημένα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Η Ασφάλεια Καλαμάτας εξάρθρωσε κύκλωμα που πωλούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τα οποία προωθούσε ως ευκαιρίες, ενώ είχαν παραποιηθεί οι προδιαγραφές τους.

Έντεκα άτομα κατηγορούνται ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από το εξωτερικό και παραποιούσαν τα στοιχεία τους για να τα πωλήσουν σε ανυποψίαστους πελάτες. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων κατηγοριών. Από την εγκληματική τους δραστηριότητα είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά τις 550.000 ευρώ. Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν πάνω από 80 οχήματα, τα οποία είχαν δεχθεί επεμβάσεις για να ελαττωθεί ο αναγραφόμενος συνολικός αριθμός χιλιομέτρων που έχουν διανύσει.

Στο πλαίσιο των ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση έντεκα (11) ημεδαπών, μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, απάτης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, νομιμοποίηση εσόδων και της νομοθεσίας περί φοροδιαφυγής.

Μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι η εν λόγω οργάνωση, συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2017 έως και τον Μάιο του 2021 και διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους. Πιο συγκεκριμένα, 57χρονος, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, κατόπιν εντολών από 35χρονο, ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και συνιδιοκτήτη με την 36χρονη σύζυγό του, επιχείρησης εμπορίας οχημάτων, καθώς και από 37χρονο, ιδιοκτήτη συνεργείου-φανοποιείου οχημάτων, προέβαινε για λογαριασμό τους, στον εντοπισμό και την αγορά οχημάτων μη εμπορεύσιμων, λόγω πολλών χιλιομέτρων και φθορών, με έκδοση τιμολόγιου μικρότερης αξίας από την αγορά τους και στη συνέχεια πραγματοποιούσαν την εισαγωγή τους μέσω συγκριμένης μεταφορικής εταιρείας, ιδιοκτησίας 65χρονου, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές τον ίδιο οδηγό, ηλικίας 31 ετών.

Ο 31 ετών οδηγός, κατά την παράδοση των οχημάτων και των εγγράφων αγοραπωλησίας τους, εξακριβώθηκε ότι παραλάμβανε μετρητά χρήματα, ως μέρος της αμοιβής της μεταφορικής εταιρείας, ενώ το υπόλοιπα καταβάλλονταν με τους νόμιμους τρόπους, αποκρύπτοντας έτσι τα πραγματικά έσοδα της εταιρείας. Επιπλέον, ο 31χρονος παραλάμβανε και χρήματα ως αμοιβή για τον 57χρονο, που ήταν υπεύθυνος για την αγορά των οχημάτων από το εξωτερικό, τα οποία και απέκρυπτε στο όχημα μεταφοράς προκειμένου να του τα παραδώσει.

Στη συνέχεια, 58χρονος εκτελωνιστής, κατά την εισαγωγή των οχημάτων, όποτε χρειαζόταν, παραποιούσε-πλαστογραφούσε τα έγγραφα που συνόδευαν κάθε εισαγόμενο όχημα (τιμολόγιο αγοράς, βεβαίωση ΚΤΕΟ αλλοδαπής), προσκομίζοντας παράλληλα και φόρμα υπολογισμού αξιών του εκάστοτε οχήματος, αναγράφοντας ψευδώς μειωμένο αριθμό διανυθέντων χιλιομέτρων, αποσκοπώντας έτσι στη μεγιστοποίηση της εμπορικής τους αξίας.

Ακολούθως, 50χρονος, ιδιόκτητης συνεργείου οχημάτων στην Αττική, ως προς την εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού, τροποποιούσε τα διανυθέντα χιλιόμετρα των οχημάτων, ενώ ο 37χρονος ιδιοκτήτης συνεργείου-φανοποιείου στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, αναλάμβανε την επισκευή και τον «καλλωπισμό» τους, ώστε να είναι πιο ελκυστικά.

Έπειτα, δρούσε 40χρονος, ο οποίος, προκειμένου να εκδοθούν πινακίδες κυκλοφορίας, αναλάμβανε να συμπληρώσει και να παραδώσει το πλήρη φάκελο εκάστοτε οχήματος στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών, παραποιώντας όμως ή συντάσσοντας πολλές φορές, ψευδή τιμολόγιο πώλησης, μεγιστοποιώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, το παράνομο οικονομικό όφελος για κάθε όχημα.

Τέλος, 66χρονος, ιδιοκτήτης μάντρας οχημάτων, τοποθετούσε μεγάλο μέρος των οχημάτων στην επιχείρηση του, προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερα η πώλησή τους. Η εγκληματική οργάνωση, προέβη τουλάχιστον σε 108 περιπτώσεις εισαγωγής και εμπορίας οχημάτων, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 550.000 ευρώ. Κατά το χρονικό της εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν 80 οχήματα με παραποιημένα διανυθέντα χιλιόμετρα, τα οποία κατασχέθηκαν υπό μεσεγγύηση. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μηχανήματα ηλεκτρονικής παρέμβασης στον εγκέφαλο των οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούσε για την μείωση των διανυθέντων χιλιομέτρων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!