Πάνω από 3.000 αιτήσεις για αντικατάσταση της άδειας οδήγησης

Τα περισσότερα αιτήματα διεκπεραιώθηκαν αυθημερόν από την Περιφέρεια Αττικής

Πάνω από 3.000 αιτήσεις για αντικατάσταση της άδειας οδήγησης

Τα περισσότερα αιτήματα διεκπεραιώθηκαν αυθημερόν από την Περιφέρεια Αττικής

Τα στατιστικά στοιχεία από τον πρώτο μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών για την αντικατάσταση διπλώματος οδήγησης, παρουσίασε η Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, Ηλία Δόλγυρα, στον Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, από τις 18 Μαρτίου έως και τις 22 Απριλίου 2021 συνολικά 3.902 πολίτες εισήλθαν στην ηλεκτρονική υπηρεσία, εκ των οποίων 3.179 κατέθεσαν αίτηση αντικατάστασης της άδειας οδήγησης.

Αυθημερόν διεκπεραιώθηκαν 2.614 αιτήματα, ενώ σε εκκρεμότητα είναι μόλις 87, λόγω ανεπαρκών στοιχείων των αιτούντων. Οι υπόλοιπες αιτήσεις απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία και πρωτίστως σχετίζονται με την ποιότητα και τις διαστάσεις της ψηφιακής φωτογραφίας.

«Έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση να καθιερωθεί η ταχυδρομική αποστολή των αδειών οδήγησης ώστε να αρθεί η υποχρέωση παράδοσης της παλαιάς, και χωρίς ισχύ, πλέον άδειας κατά την παραλαβή της νέας. Εάν υιοθετηθεί και η πρότασή μας για τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής μεταβίβασης οχήματος ή μοτοσικλέτας, τουλάχιστον 500.000 πολίτες της Αττικής πρόκειται να εξυπηρετούνται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά και από απόσταση», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα, περισσότερα από 130.000 προσωρινά διπλώματα έχουν εκδοθεί πανελλαδικά, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά (πλέον των 60.000) χορηγήθηκαν από τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής.

Τα βασικά βήματα για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Είσοδος του πολίτη  στην ηλεκτρονική εφαρμογή https://drivers-vehicles.services.gov.gr με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων του Taxisnet.

Υποβολή αίτησης με ταυτόχρονη καταχώρηση των δικαιολογητικών σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους.

Αυτόματη παραλαβή της αίτησης από την ηλεκτρονική θυρίδα της αντίστοιχης Διεύθυνσης Μεταφορών που  επιλέχτηκε από τον πολίτη.

Διασταύρωση ατομικών στοιχείων, υποβληθέντων δικαιολογητικών και δέσμευση παραβόλου από τα στελέχη των Διευθύνσεων Μεταφορών.

Έγκριση αιτήματος και αυθημερόν αποστολή του ηλεκτρονικού φακέλου στην αρμόδια Διεύθυνση διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτόματη χορήγηση γραμμικού κώδικα (barcode) και αναμονή παραλαβής της άδειας για παράδοση στον πολίτη.

«Μέσα σε ένα χρόνο πετύχαμε στην πράξη όσα επί δεκαετίες προσδοκούσαν οι συμπολίτες μας. Αποτελεσματική και γρήγορη εξυπηρέτηση χωρίς την ταλαιπωρία του γκισέ και κάθε μορφής διαμεσολαβήσεις», επισήμανε ο Περιφερειάρχης από τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Μεταφορών στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής. Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες: Οικονομικών, Νίκος Πέππας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Βασίλης Γιαννακόπουλος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μαρία Κουρή.

αντικατάσταση άδεια οδήγησης Αττική

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!