Γιατί είναι τόσο περιζήτητοι οι καταλύτες;

Τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχουν τους καθιστούν κύριο στόχο εγκληματικών ομάδων

Γιατί είναι τόσο περιζήτητοι οι καταλύτες;

Τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχουν τους καθιστούν κύριο στόχο εγκληματικών ομάδων

Στην εξάρθρωση μίας ακόμη συμμορίας που διέπραττε συστηματικά κλοπές καταλυτών από οχήματα στα Νότια Προάστια της Αττικής, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ, τις πρωινές ώρες της 14-4-2021 συνελήφθησαν στον Άλιμο, από ειδική ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, τέσσερις ημεδαποί, μέλη της εν λόγω συμμορίας. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας συνεργός τους.

Τα μέλη της συμμορίας, τουλάχιστον από το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς και εναλλασσόμενους ρόλους. Αντικείμενο της εγκληματικής τους δράσης αποτελούσε η αφαίρεση καταλυτών από πολυτελή αυτοκίνητα στις περιοχές Ηλιούπολης, Αλίμου, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας και Βάρης.

Το πλάνο δράσης τους

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν πρώτες πρωινές ώρες από την περιοχή του Ζεφυρίου όπου διέμεναν, στις προαναφερθείσες περιοχές προς αναζήτηση πολυτελών οχημάτων, κατά κύριο λόγο μεγάλα SUV. Αφού τα εντόπιζαν προχωρούσαν σε αφαίρεση των καταλυτών τους.

Ως “επιχειρησιακό” αυτοκίνητο χρησιμοποιούσαν ένα Ι.Χ.Ε. ιδιοκτησίας ενός εκ των μελών της ομάδας, στο οποίο φόρτωναν πλήθος διαφόρων ειδών από μεταλλικά και άλλα αντικείμενα, παριστάνοντας τους πλανόδιους συλλέκτες μεταλλικών και άλλων αντικειμένων από κάδους απορριμμάτων.

Μόλις εντόπιζαν το υποψήφιο όχημα, δρούσαν οργανωμένα. Ορισμένοι εξ’ αυτών  προσέγγιζαν περιμετρικά το χώρο για τον εντοπισμό τυχόν περαστικών ή αστυνομικών. Άλλο μέλος, έρποντας ταχέως κάτω από το όχημα-στόχο και χρησιμοποιώντας ειδικό φορητό ηλεκτρικό κοπτικό εργαλείο, έκοβε και αφαιρούσε τον καταλύτη. Στη συνέχεια τον απέκρυπτε μέσα στο πλήθος των αντικειμένων στο “επιχειρησιακό” αυτοκίνητο. Το ανωτέρω εργαλείο το απέκρυπταν σε ειδικό χώρο, κάτω από τον οπίσθιο προφυλακτήρα του “επιχειρησιακού” αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια οι αφαιρεθέντες καταλύτες παραδίδονταν σε άλλο μέλος της σπείρας. Αυτό ήταν επιφορτισμένο με την περαιτέρω διάθεση σε εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων-καταλυτών, αποκομίζοντας περίπου 350 ευρώ ανά καταλύτη. Οι καταλύτες περιέχουν πολύτιμα μέταλλα, όπως ασήμι, ρόδιο και παλλάδιο, γεγονός που τους καθιστά τον εύκολο και προσοδοφόρο στόχο των κακοποιών.

Εξιχνιάστηκαν 45 κλοπές καταλυτών

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν 45 περιπτώσεις κλοπών καταλυτών αυτοκινήτων.

Από τις επακόλουθες έρευνες, τόσο στο “επιχειρησιακό” όχημα, όσο και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

εργαλείο πρόσφορο για την κλοπή και αφαίρεση καταλυτών με βάση φόρτισης και ανταλλακτικές λάμες

ανυψωτικός γρύλος,

-3- καταλύτες και εξαρτήματα αυτών,

εργαλεία κοπής με μεταλλικές λάμες,

καραμπίνα,

κάμερες καταγραφής εξωτερικού χώρου και

το χρηματικό ποσό των -8.000- ευρώ

Η πλειοψηφία των μελών έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!