To πρώτο GR-eco island: Ο Όμιλος Συγγελίδη και η Citroen συμμετέχουν στην μετατροπή της Χάλκης σε νησί “Πρότυπο”

Η Χάλκη θα αποτελέσει το πρώτο ενεργειακά απολιγνιτοποιημένο νησί, καλύπτοντας το σύνολο των μεταφορικών της αναγκών χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική βιώσιμη μετακίνηση

To πρώτο GR-eco island: Ο Όμιλος Συγγελίδη και η Citroen συμμετέχουν στην μετατροπή της Χάλκης σε νησί “Πρότυπο”

Η Χάλκη θα αποτελέσει το πρώτο ενεργειακά απολιγνιτοποιημένο νησί, καλύπτοντας το σύνολο των μεταφορικών της αναγκών χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική βιώσιμη μετακίνηση

«Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο «αύριο» δεν μπορεί να είναι απλά ένα σύνθημα. Πρέπει να γίνει πράξη, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, φιλόδοξες αλλά εφαρμόσιμες, ώστε να οδηγούν σε απτά αποτελέσματα. Όπως η συμμετοχή του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroen στην μετατροπή της Χάλκης στο πρώτο GR-eco island, που θα έχει το ρόλο του “Πρότυπου” για την αειφόρο και κυκλική ανάπτυξη. Το μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι το πρώτο που εντάσσεται στην πρωτοβουλία με στόχο τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικών νησιών.

Τα οφέλη θα είναι πολλά και άκρως σημαντικά: η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών θα βελτιωθεί σημαντικά ενώ το κόστος διαβίωσης θα περιοριστεί, τα νησιά θα μετατραπούν σε περιβαλλοντικά ουδέτερες και αυτόνομες περιοχές, με δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, αποτελώντας παράλληλα πόλο έλξης για έναν νέο, περιβαλλοντικά ευασθητοποιημένο τουρισμό. Οι παρεμβάσεις στην Χάλκη περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με τον θεσμό της Ενεργειακής Κοινότητας, την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στις χερσαίες και στις θαλάσσιες μεταφορές, και την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για την εκπαίδευση και την τηλεϊατρική.

Η Χάλκη θα αποτελέσει το πρώτο ενεργειακά απολιγνιτοποιημένο νησί, καλύπτοντας το σύνολο των μεταφορικών της αναγκών χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική βιώσιμη μετακίνηση. Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν, με τη συμμετοχή του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroen, θα περιορίσουν κατά 1.800 τόνους ετησίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο νησί.

Εμβαθύνοντας στην παραδοσιακή Ελληνογαλλική φιλία και τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, η Γαλλική Πρεσβεία έχει ενεργό ρόλο στο εγχείρημα της Χάλκης. Υψηλής σημασίας είναι η παρουσία της σε ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος, καθώς έτσι επισφραγίζεται η στενή συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας. Η μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο “πράσινης” οικονομίας, καινοτομίας και αειφόρου κινητικότητας επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων στο σχετικό project: Όμιλος Συγγελίδη, Citroen, ALD Automotive, Akuo Energy Greece, Omexom/Vinci Energies, Παπαστράτος, ΔΕΗ, Vodafone.

Η συμβολή του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroen για μία βιώσιμη Χάλκη

Μέσα στην ολιστική προσέγγιση για την μετατροπή της Χάλκης στο πρώτο «πράσινο» και ψηφιακό νησί της Ελλάδας, περιλαμβάνονται μία σειρά από πρωτοβουλίες και προσφορές του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroen. Η ηλεκτροκίνηση, με τη τροφοδότηση των σταθμών φόρτισης από ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, θα συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορών αλλά και γενικότερα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πάνω στο νησί.

Ο Όμιλος Συγγελίδη και η Citroen προχώρησαν στον εξηλεκτρισμό του στόλου οχημάτων των δημόσιων φορέων, δωρίζοντας νέα ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών ρύπων, προς αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των σχετικών υπηρεσιών. Tα πρώτα ηλεκτρικά, επιβατικά και επαγγελματικά Citroen που προσφέρει ως δωρεά ο Όμιλος Συγγελίδη για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, είναι τα ΑΜΙ, e-C4 C-Cross, e-SpaceTourer και e-Jumpy. Μία ευρεία γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων, που ικανοποιούν και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες μετακίνησης των αντίστοιχων φορέων. Με αυτή τη δωρεά, το τρέχον σύστημα μεταφορών του Δήμου Χάλκης εκσυγχρονίζεται, και πλέον δίπλα στην άνεση – για την οποία φημίζεται η Citroen – προστίθεται ο σύγχρονος και οικολογικός τρόπος μετακίνησης: η μετακίνηση σε «e-Comfort class».

Παράλληλα, τα σώματα ασφαλείας στη Χάλκη αποκτούν σύγχρονα μεταφορικά μέσα για την κάλυψη των αναγκών τους, τα οποία εκτός από ηλεκτρικά, είναι έξυπνα και εξαιρετικά ευέλικτα στο δίκτυο του νησιού. Πρόκειται για τα νέα ΑΜΙ – την επαναστατική λύση της Citroen για την βιώσιμη αστική μετακίνηση – που παραδόθηκαν στην Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα σε παγκόσμια πρώτη αποκλειστικότητα! Και αυτό διότι στη Χάλκη βρίσκονται τα μοναδικά διεθνώς Citroen AMI που φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για χρήση από σώματα ασφαλείας.

Η προσφορά όμως του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroen δεν σταματά εδώ: Έχουν δεσμευθεί να παρέχουν στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Χάλκης τη δυνατότητα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων σε ειδικές τιμές. Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε ένα μεγάλο μερίδιο των ιδιωτών και των επαγγελματιών, αφενός να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης και αφετέρου να συμβάλλουν στη μετάβαση του νησιού στην πράσινη και έξυπνη κινητικότητα. Οι δράσεις θα υποστηριχθούν επιπρόσθετα με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χρησιμοποιώντας χαμηλή σε κόστος και πράσινη ενέργεια για την πραγματοποίηση των μετακινήσεων και τις υπόλοιπες δραστηριότητες στο νησί, η Χάλκη αναδεικνύεται σε διεθνές πρότυπο, επιτελώντας το ρόλο του «οδηγού» προς την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη μετακίνηση και την πλήρη απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών. Αυτή θα είναι η παντοτινή παρακαταθήκη της διάθεσης που δείχνει ο Όμιλος Συγγελίδη και η Citroen απέναντι στην εξέλιξη, συμβάλλοντας στην πρόοδο της Ελλάδας σε κάθε τομέα και ιδιαίτερα σε αυτόν της μετατροπής σε χώρα «πρότυπο».

«Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτό το εξαιρετικό έργο στο νησί της Χάλκης. Αυτή η συνεργασία είναι απόλυτα σύμφωνη με το πνεύμα της Citroën, μίας μάρκας που τολμά και καινοτομεί, που συνδέεται στενά με τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή και την κινητικότητά τους», δήλωσε σχετικά ο Vincent Cobée, Διευθύνων Σύμβουλος της Citroen. «Δεσμευόμαστε να κάνουμε την ηλεκτροκίνηση προσβάσιμη σε όλους και πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί πηγή προόδου στην κοινωνία. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συμβάλλουμε στη μετατροπή της Χάλκης σε ένα νησί πράσινο, έξυπνο και βιώσιμο».

«Στη Citroen και τον Όμιλο Συγγελίδη είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το τόσο σημαντικό έργο, το οποίο λαμβάνει χώρα στο νησί της Χάλκης. Υποστηρίζοντας την πρόοδο της κοινωνίας, η Citroen προσφέρει ένα στόλο νέων ηλεκτρικών οχημάτων που αντικαθιστούν τα οχήματα με συμβατικούς κινητήρες που χρησιμοποιούνταν από τους φορείς του νησιού. Οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν σημαντική βελτίωση στη καθημερινότητα τους με λιγότερο θόρυβο, καλύτερη ποιότητα αέρα, ένα καθαρότερο περιβάλλον, σε συνδυασμό με χαμηλά κόστη χρήσης. Η Citroen και ο Όμιλος Συγγελίδη έχουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας τους την εξέλιξη. Με τη Χάλκη, διευρύνουμε την μετάβαση προς την βιώσιμη κινητικότητα στην Ελλάδα και οδηγούμε το μέλλον!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Philippe Narbeburu, Citroen Director of European Operations, του Stellantis Group.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι για τη συμβολή του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroen στο σημαντικό εγχείρημα που λαμβάνει χώρα στο νησί της Χάλκης. Σε αρμονία με τους στόχους μείωσης του κλιματικού αποτυπώματος που τίθενται στο πλαίσιο της Δράσης “Χάλκη Πράσινο – Έξυπνο Νησί”, συντασσόμαστε αποφασιστικά με την ευαισθησία που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, η γαλλική πρεσβεία και η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα και αναλαμβάνουμε την προώθηση της ηλεκτρικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων. Έχοντας την εξέλιξη της κοινωνίας πάντα στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, ακολουθώντας τη στρατηγική της Μάρκας “Electric for All”,  συμμετέχουμε στο πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο νησί αυτονομίας και βιώσιμης μετακίνησης, με στόχο μια ολοκληρωμένη “πράσινη μετατροπή” που έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού. Στον Όμιλο Συγγελίδη και στη Citroën δεν μένουμε στα λόγια, προχωρούμε σε πράξεις, εκδημοκρατίζουμε την ηλεκτροκίνηση και οδηγούμε το μέλλον από τη Χάλκη!», τόνισε ο Πολυχρόνης Συγγελίδης, Managing Director του Ομίλου Συγγελίδη.

«Η δωρεά των οχημάτων κοινής ωφέλειας στους τοπικούς δημόσιους φορείς, αλλά και η δυνατότητα των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού να μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα Citroen σε τιμές εργοστασιακού κόστους, είναι  απτή απόδειξη της διάθεσης της Citroen και του Ομίλου Συγγελίδη γενικότερα, απέναντι στην πρόοδο της χώρας και τη μεταστροφή της στη βιώσιμη μετακίνηση. Το πόσο σημαντικό είναι το έργο που παραδίδεται στη Χάλκη, γίνεται κατανοητό από τη στιγμή που αποτελεί κρατική δέσμευση και απώτερο σκοπό, να φτάσουμε να μιλάμε για τα GR-eco Islands, παραδίδοντας το πρώτο. Οι συναισθηματικοί δεσμοί της Citroen με την Ελλάδα, ήταν ο οδηγός για την ενεργή συμμετοχή της Γαλλικής εταιρείας στο μεγάλο αυτό project», ανέφερε ο Δημήτρης Καββούρης, Chief Operating Officer, Citroen & DS Automobiles, στον Όμιλο Συγγελίδη.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!