Διαγωνισμός για 770 πράσινα λεωφορεία σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Τα 350 λεωφορεία θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά, με ελάχιστη αυτονομία 135 χλμ.

Διαγωνισμός για 770 πράσινα λεωφορεία σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Τα 350 λεωφορεία θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά, με ελάχιστη αυτονομία 135 χλμ.

Στη “Διαύγεια” αναρτήθηκε  ο διεθνής ανοικτός ηλεκτρονικός δημόσιος διαγωνισμός για την προμήθεια 770 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και 350 αμιγώς ηλεκτρικών. Ο διαγωνισμός με τίτλο «Ανανέωση Στόλου Αστικών Λεωφορείων για τις μείζονες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» είναι συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 383,5 εκατ. ευρώ. «Έχουμε εργαστεί εντατικά τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την κατάλληλη προετοιμασία της ένταξης των νέων λεωφορείων στους υφιστάμενους στόλους» δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Η πρώτη ανανέωση του στόλου μετά από δεκατρία χρόνια γίνεται με αστικά λεωφορεία νέας τεχνολογίας, ηλεκτρικά, CNG (φυσικού αερίου) και υβριδικά.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, «στο νέο διαγωνισμό περιλαμβάνονται περισσότερα από 300 ηλεκτρικά λεωφορεία για τις πόλεις της Αθήνας και τις Θεσσαλονίκης, που σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία στις δύο πόλεις, σε σχέση με τα λεωφορεία με συμβατικά καύσιμα, θα αποτελούν αρκετά μεγάλο ποσοστό στο σύνολο του στόλου κι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης». Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου, τα πρώτα επίσημα δρομολόγια με ηλεκτρικά λεωφορεία αναμένεται να γίνουν εντός του 2022.

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε 5 τμήματα-συμβάσεις, με τα εξής χαρακτηριστικά :

ΤΜΗΜΑ 1: Προμήθεια 100 απλών αστικών λεωφορείων 12m υβριδικής τεχνολογίας EURO VI, με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση κατά 20 οχήματα κατά το στάδιο της κατακύρωσης  των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού

ΤΜΗΜΑ 2: Προμήθεια 200 απλών αστικών λεωφορείων 12m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI,

ΤΜΗΜΑ 3: Προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ

ΤΜΗΜΑ 4: Προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ.

ΤΜΗΜΑ 5: Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο ακόλουθο link την προκήρυξη του διαγωνισμού:

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A980%CE%91465%CE%A7%CE%98%CE%9E-%CE%A8%CE%A1%CE%A8

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!