30 Μαραθώνιοι σε 30 μήνες για τα 30 χλμ./ώρα στις πόλεις

Ο Καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Γιαννής τρέχει 30 Μαραθώνιους σε 30 μήνες με σκοπό την υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα στον αστικό ιστό.

30 Μαραθώνιοι σε 30 μήνες για τα 30 χλμ./ώρα στις πόλεις

Ο Καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Γιαννής τρέχει 30 Μαραθώνιους σε 30 μήνες με σκοπό την υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα στον αστικό ιστό.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Γιαννής, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να τρέξει 30 Μαραθωνίους σε 30 μήνες, για την προώθηση του ορίου ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα στις πόλεις.

Έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς 24 Μαραθώνιους σε 24 μήνες όλους με επιδόσεις κάτω των 4 ωρών, και απομένουν οι επόμενοι 6 μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας του τον Νοέμβριο στον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ως σκοπό να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση και της κοινωνίας και των Αρχών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις με ήρεμη οδήγηση για ασφαλείς, υγιεινές και πράσινες καθημερινές μετακινήσεις. Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη επιλέγουν τις χαμηλότερες ταχύτητες και τον σεβασμό στους πεζούς, στους ποδηλάτες και στους μοτοσικλετιστές.

Η προσπάθειά του έχει ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία με την κατά μέσο όρο μείωση των θανάτων στα οδικά ατυχήματα κατά 37% στις πόλεις που υιοθέτησαν το όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα. Σε μια πρόσφατη έρευνα της ερευνητικής ομάδας του κ. Γιαννή, εκτιμάται ότι με τη μείωση του ορίου ταχύτητας σε 30 χλμ./ώρα στο αστικό οδικό δίκτυο όλων των πόλεων στην Ελλάδα (με εξαιρέσεις βασικούς άξονες) θα σώζονται ετησίως:

  • 104 νεκροί, (από τους 635 σε όλη την Ελλάδα)
  • 123 σοβαρά τραυματίες, (από τους 636 σε όλη την Ελλάδα)
  • 783 ελαφριά τραυματίες, (από τους 12.533 σε όλη την Ελλάδα)
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!