Το 2022 τα πρώτα επίσημα δρομολόγια με ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επιβιβάστηκε σε ένα από τα ηλεκτρικά λεωφορεία που κάνουν δοκιμαστικές διαδρομές

Το 2022 τα πρώτα επίσημα δρομολόγια με ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επιβιβάστηκε σε ένα από τα ηλεκτρικά λεωφορεία που κάνουν δοκιμαστικές διαδρομές

Σε 200 με 220 λεωφορεία αφορά ο αρχικός διαγωνισμός για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων από τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατά την επιβίβασή του σε ένα από τα ηλεκτρικά λεωφορεία, που πραγματοποιούν δοκιμαστικά δρομολόγια αυτή την περίοδο στην πρωτεύουσα.

Το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο Irizar ie tram, μήκους 12 μέτρων, παραχώρησε για δοκιμές ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη. Θα εκτελεί για τέσσερις εβδομάδες δοκιμαστικά δρομολόγια σε πραγματικές οδικές συνθήκες, στο δρομολόγιο της Γραμμής 2 των Τρόλεϊ  «Άνω Κυψέλη – Παγκράτι – Καισαριανή». Διαθέτει και αυτόματη και μηχανική ράμπα για ΑΜΕΑ, εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας και κλιματισμού, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Η χωρητικότητά του είναι 23 καθήμενοι και 68 όρθιοι. Πρόκειται για το πέμπτο μοντέλο, που δοκιμάζει στους δρόμους της Αθήνας η ΟΣΥ.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, ο διαγωνισμός για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων αναμένεται «να βγει στον αέρα» κατά τον Αύγουστο  –  Σεπτέμβριο, ενώ τα πρώτα επίσημα δρομολόγια θα γίνουν εντός του 2022. Σημείωσε επίσης ότι έχει εξασφαλισθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων. Υπογράμμισε ότι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θέλουν να είναι σίγουροι πως θα γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή, με οχήματα που θα ταιριάζουν στις ανάγκες της Αθήνας, για αυτό και γίνονται οι δοκιμαστικές διαδρομές σε πραγματικές συνθήκες. Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές, για τη φόρτιση των ηλεκτρικών λεωφορείων,  όχι μόνο στα αμαξοστάσια, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στην πόλη.

Στην πρώτη δοκιμαστική διαδρομή ενός ακόμη ηλεκτροκίνητου λεωφορείου επιβιβάστηκαν μαζί με τον κ. Καραμανλή, ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Ακολουθούμε μια σταθερή πορεία ενίσχυσης των δημόσιων συγκοινωνιών με οχήματα φιλικότερα προς το περιβάλλον. Η ηλεκτροκίνηση διεισδύει όλο και πιο δυναμικά στην καθημερινότητα των μετακινήσεων και η πολιτεία δίνει το παράδειγμα, ανανεώνοντας τον στόλο με νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Δημιουργούμε καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες μετακινήσεων για τους πολίτες, με υποδομές που θα παραμείνουν στην υπηρεσία των αστικών συγκοινωνιών και μετά την πανδημία».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!