Concours Λονδίνου: Στιλ, φινέτσα και ιστορία

Η φετινή εκδήλωση Conours του Λονδίνου εξέθεσε έναν αξιοθαύμαστο στόλο σπάνιων και εντυπωσιακών ιστορικών αυτοκινήτων.

Concours Λονδίνου: Στιλ, φινέτσα και ιστορία

Η φετινή εκδήλωση Conours του Λονδίνου εξέθεσε έναν αξιοθαύμαστο στόλο σπάνιων και εντυπωσιακών ιστορικών αυτοκινήτων.

Το Concours of London διοργανώνεται από την Thorough Events, την ομάδα πίσω από το Concours of Elegance, το οποίο φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά το 2012 στο κάστρο του Windsor, έθεσε ένα νέο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για ένα Concours κλασικών αυτοκινήτων.

Η Thorough Events δημιούργησε το London Concours τον Ιούνιο του 2017 ως ένα αυτοκινητικό garden party στην καρδιά της πόλης του Λονδίνου, συγκεντρώνοντας μια συλλογή σπάνιων και εξαιρετικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων.

Το London Concours άνοιξε τις πόρτες του σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Honourable Artillery Company, μια πράσινη όαση πέντε στρεμμάτων κοντά στην όχθη του Τάμεση, και φιλοξένησε την πιο πλούσια συλλογή οχημάτων που έχει συγκεντρωθεί ποτέ στην πόλη.

Συνολικά, εκτέθηκαν περίπου 80 αυτοκίνητα σε 11 κατηγορίες. Οι κύριες κατηγορίες της εκδήλωσης περιλαμβάνουν: “The Pursuit of Speed”, “Japanese Jewels”, “The Italian Spiders”, “Great Marques – Mercedes” και “Great British History”. Κάθε μία από τις κατηγορίες ήταν γεμάτη με σπάνια αυτοκίνητα, από τη Ferrari 250 GT California SWB μέχρι την Koenigsegg Agera S.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Concours του Λονδίνου επέλεξε ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο Toyota 2000GT ως το “Best in Show”, το καλύτερο της εκδήλωσης. Το 2000GT σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως φωτοστέφανο μοντέλο για τη γκάμα της Toyota και με τη βοήθεια της Yamaha αποδείχθηκε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα αυτοκίνητα GT της δεκαετίας του 1960.

Ο 2λιτρος ή 2,3 λίτρων 6κύλινδρος εν σειρά κινητήρας του, με απόδοση από 140 έως 150 ίππους, συνδυαζόταν με στάνταρ διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και δισκόφρενα εμπρός-πίσω, αμφότερα για πρώτη φορά για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η τελική του ταχύτητα έφτανε τα 217 χλμ./ώρα και κατασκευάστηκαν συνολικά μόλις 351 αυτοκίνητα. Το συγκεκριμένο Toyota 2000GT, με αριθμό πλαισίου MF10-10129, πωλήθηκε αρχικά στη Μοζαμβίκη και μεταφέρθηκε στην Πορτογαλία το 1976, πριν εμφανιστεί στο eBay το 2007, έχοντας διανύσεις μόνο 42.000 χιλιόμετρα. Αποκαταστάθηκε πλήρως το 2012.

Φέτος ο πρόεδρος των κριτών, Peter Read, απένειμε επίσης το βραβείο του προέδρου, ένα βραβείο που βασίζεται στο αυτοκίνητο που θα ήθελε περισσότερο να οδηγήσει ο ίδιος. Φέτος απονεμήθηκε στη Ferrari 250GT California SWB του 1962. Το πανέμορφο αμάξωμά της, φιλοτεχνημένο από την Scaglietti, κάλυπτε ένα ελαφρύτερο πλαίσιο και την έκδοση 280 ίππων του 3λιτρου V12 δια χειρός Gioacchino Colombo.

Για να διασφαλιστεί ότι αυτό το κορυφαίο grand tourer σταματούσε τόσο έντονα όσο και επιτάχυνε, ήταν εφοδιασμένο με τα ίδια δισκόφρενα με την… ξαδέλφη της, την 250GT Berlinetta SWB και φορούσε ελαστικά Pirelli Cinturato 185VR 15. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν μόλις 56 δείγματα της SWB California.

Εκτός της κύριας εκδήλωσης concours, υπήρχαν πολλά άλλα εκπληκτικά αυτοκίνητα στην έκθεση. Ένα ειδικό αφιέρωμα γιόρτασε τα καλύτερα “Coachbuilt and Concept” αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός μοναδικού concept της Jaguar XK180 και της άγριας Mercedes F2000 Imagination, συμπεριλαμβανομένων των χειριστηρίων τύπου joystick.

Το “The Collector”, το οποίο κάθε χρόνο φωτίζει τη συλλογή αυτοκινήτων ενός ατόμου, παρουσίασε τα αυτοκίνητα του Sukhpal Singh Ahluwalia, συμπεριλαμβανομένης της αψεγάδιαστης Jaguar E-Type, μίας Porsche 356 και της Ferrari 365 GTB/4 Daytona.

Αναλυτικά οι νικητές κάθε κατηγορίας

Best in Show: Toyota 2000GT

Βραβείο Προέδρου: Ferrari 250 GT California SWB

Στο κυνήγι της ταχύτητας: Koenigsegg Agera S
Υψηλή διάκριση: Jaguar XJ220

Πτερύγια και χρώμιο: Cadillac Sedan de Ville
Υψηλή διάκριση: Chrysler 300F

Ιαπωνικά διαμάντια: Toyota 2000GT
Υψηλή διάκριση: Mitsubishi Evo 6 Tommi Mäkinen Edition

Βρετανική Ιστορία: Jaguar SS100
Υψηλή διάκριση: Invicta S Type

Οι ιταλικές spider: Ferrari 250 GT California SWB
Υψηλή διάκριση: Fiat-Abarth 2200 Allemano

Μεγάλες μάρκες – Mercedes: Mercedes-Benz 300SL ‘Gullwing’
Υψηλή διάκριση: Mercedes-Benz 600 LWB

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!