Συμβουλές πριν την έξοδο του Πάσχα

Η ώρα της μεγάλης φυγής ζυγώνει. Πόσο έτοιμος είσαι εσύ και το αυτοκίνητό σου για μια μίνι απόδραση κάμποσα χιλιόμετρα μακριά από τη βάση σου;

Συμβουλές πριν την έξοδο του Πάσχα

Η ώρα της μεγάλης φυγής ζυγώνει. Πόσο έτοιμος είσαι εσύ και το αυτοκίνητό σου για μια μίνι απόδραση κάμποσα χιλιόμετρα μακριά από τη βάση σου;

Το Πάσχα είναι μια από τις εποχές που η πόλη αδειάζει από τον κόσμο της και τα αυτοκίνητα που την βασανίζουν. Οι αυτοκινητόδρομοι αναλαμβάνουν να διαχειριστούν σε πρώτη φάση την μεγάλη φυγή, η οποία τμηματικά θα διοχετευτεί στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της περιφέρειας.

Σημασία έχει ότι ο ανθρώπινος θίασος περιοδεύει και μαζί με αυτόν και τα προβλήματά του. Τα περισσότερα από αυτά ξεκινούν από αμέλεια που όταν γιγαντώνεται διακόπτουν τις ευχάριστες στιγμές.

Εδώ λοιπόν δίνουμε μερικά tip που θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα περιπέτειας, συνέπεια κακών συνηθειών της ανθρώπινης φύσης.

Κάποιοι βασικοί έλεγχοι πριν την αναχώρηση και οι απαραίτητες συμβουλές φόρτωσης θα αναβαθμίσουν την ποιότητα στο ταξίδι σας που μην ξεχνάτε, προηγείται του προορισμού.

Επίσκεψη στο συνεργείο

Κανόνας νούμερο ένα και σημαντικός! Όμως μην το κάνεις την τελευταία στιγμή, θα εκνευρίσεις και θα εκνευριστείς. Το πιθανότερο είναι να πάρεις αρνητική απάντηση από τον μάστορα της εμπιστοσύνης σου σε οτιδήποτε του ζητήσεις. Και θα έχει και δίκιο, γιατί όλοι τον θυμούνται στο 90’ και όλοι θέλουν άμεση λύση στο πιθανό πρόβλημα. Από σημαντικό μέχρι και απλούστατο που δεν απαιτεί γνώσεις μηχανολογίας.

Κατ’ αρχάς εφόσον οδηγείς είσαι κύριος υπεύθυνος του αυτοκινήτου και οφείλεις να γνωρίζεις κάθε πότε πρέπει να κάνεις service, πότε συνέβη αυτό τελευταία φορά και πότε έρχεται το επόμενο. Φυσικά οι ενδιάμεσοι έλεγχοι είναι απαραίτητοι και αυτοί που θα σε κάνουν να γνωριστείς καλύτερα με το αυτοκίνητό σου.

Αν πάλι σε ρούφηξαν οι υποχρεώσεις, δεν πρόλαβες και η στιγμή της αναχώρησης κοντοζυγώνει, μην πορευτείς στην λογική «πάμε και όπου βγει». Τα βασικά πεδία ελέγχου πριν την έναρξη του ταξιδιού, είναι μπροστά σου και είναι κρίμα να σου χαλάσουν τη διάθεση – στην καλύτερη περίπτωση.

 

Quick Check

Τι μπορείς να τσεκάρεις από το χώρο του κινητήρα; Βασικότατη η στάθμη του λαδιού που συνήθως αμελείται, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος ελέγχου αν δεν είσαι ο μηχανικός.

Τσεκ λοιπόν με τον ειδικό δείκτη και αν βρεθεί κάτω από το min, συμπληρώνεις μέχρι να βρεθεί στην επιθυμητή θέση – ανάμεσα σε min-max. Εξυπακούεται ότι χρησιμοποιείς λάδι και συμβουλές από το βιβλίο κατασκευαστή που συνοδεύει το αυτοκίνητο.

Το σύστημα ψύξης και συγκεκριμένα τη στάθμη του ψυκτικού υγρού στο ψυγείο και στο δοχείο διαστολής, είναι το επόμενο βασικό σημείο ελέγχου. Αν χρειάζεται ψυκτικό υγρό, συμπληρώνουμε.

Ακολούθως ένας έλεγχος στις στάθμες όλων των υγρών, είναι επιβεβλημένος. Ο έλεγχος της στάθμης στα υγρά του υδραυλικού τιμονιού και των φρένων μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, όμως για πλήρωση υγρών απευθυνθείτε σε κάποιον εμπειρότερο.

Το καθαριστικό υγρό μαζί με νερό (ιδανικά απιονισμένο) στο παγούρι που αφορά την πλύση του παρμπρίζ, είναι σύμμαχος του οδηγού στο ταξίδι. Θα δώσει αίσθηση φρεσκάδας και αποτελεσματικό καθάρισμα, τώρα ειδικά την άνοιξη που τα μυγάκια κάνουν πάρτυ.

Αναμενόμενα προκύπτει και το αποτέλεσμα για την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων. Aν τα μάκτρα είναι ξεραμένα δεν θα έχετε ποτέ την διαύγεια και την δέουσα ορατότητα, οπότε αντικαταστήστε.

Ένας τυπικός έλεγχος στα φώτα είναι δεδομένος και οποιαδήποτε καμένη λάμπα δεν είναι αφορμή για να πελαγώσεις. Μπορεί να την αντικαταστήσεις σε ένα αξιοπρεπές επώνυμο βενζινάδικο με ειδικευμένο προσωπικό. Εδώ μπορούν να σας τσεκάρουν συνολικά όλα όσα αναφέραμε στην περίπτωση που «δεν το έχετε» με τους ελέγχους.

Βασικότατος και ο έλεγχος σε ένα από τα σημαντικότερα αναλώσιμα που σπάνια θυμόμαστε ότι αξίζουν τη προσοχή μας. Είναι αυτά που κρατούν την επαφή του αυτοκινήτου με το δρόμο και μιλάμε για τα ελαστικά. Αν οδηγείς κάτι σύγχρονο με TPMS (Tire Pressure Monitoring System), έχεις προειδοποίηση τουλάχιστον για τις σωστές πιέσεις και μηδενική δικαιολογία. Αν πάλι όχι, αναλαμβάνεις εσύ το ρόλο του. Σημαντικό είναι ότι οι λάθος πιέσεις στα ελαστικά αυξάνουν την κατανάλωση έως και 20%, ενώ επηρεάζουν το κράτημα, την άνεση και την απόδοση των φρένων.

Ελαστικά

Ιδανικά ένα βουλκανιζατέρ που έχει την εξειδίκευση, το σωστό πιεσόμετρο, διάθεση για έλεγχο στα μπουλόνια και ματιά στα σημεία που πονάνε τα λάστιχα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή. Αν πάλι κάτι τέτοιο είναι πολυτέλεια, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου για την επαναφορά τουλάχιστον στις σωστές πιέσεις. Θα τις βρεις σε αυτοκόλλητο μόλις ανοίξεις την πόρτα του οδηγού ή στο πορτάκι του ρεζερβουάρ.

Ελαστικά

Διαφορετικά στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου. Μην αφήνεις στην τύχη της την ρεζέρβα αν υπάρχει ή την κατάσταση του κιτ επισκευής και μια που φτάσαμε μέχρι εδώ, με το μπουλονοκλειδο στο χέρι τσέκαρε και τα μπουλόνια των τροχών. Προσέχουμε για να έχουμε!

 

Φόρτωσες;

Το τελευταίο στάδιο πριν το ταξίδι και ένας λόγος για ένα φεστιβάλ διαφωνίας μεταξύ των συνταξιδιωτών. Συνήθως οι αποσκευές μας είναι δυσανάλογες των ημερών διακοπών και συχνά αχρείαστες εκεί που θα πάμε. Και κάπως έτσι προκύπτουν υπερφορτωμένα ή κακοφορτωμένα αυτοκίνητα που επηρεάζουν συνολικά το ταξίδι.

Είναι μια δυσάρεστη συνθήκη και για το αυτοκίνητο που όμως την διαμαρτυρία του την εισπράττει ο οδηγός και οι επιβάτες. Ακολουθούν λοιπόν 10 (+1) συμβουλές για το σωστό φόρτωμα και το ευχάριστο ταξίδι σας γενικότερα.

 

  • Προϋπόθεση φυσικά να μην ξεπερνάτε το μέγιστο βάρος φόρτωσης που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια του οχήματος. Το μέγιστο όριο φόρτωσης μπορεί να βρει κανείς στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή στην άδεια κυκλοφορίας.

 

  • Κατανείμετε το βάρος ομοιόμορφα, με τις βαρύτερες αποσκευές να τοποθετούνται χαμηλά στον χώρο αποσκευών και όσο πιο κοντά γίνεται προς τον χώρο επιβατών. Έτσι θα αποφύγετε πιθανές και δεν θα επηρεαστεί το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια η συμπεριφορά του.

 

  • Μικρότερα και ελαφρύτερα αντικείμενα μπορείτε να τοποθετήσετε και εντός της καμπίνας αλλά φροντίστε για την στερέωσή τους ώστε να μην μεταφέρονται δεξιά και αριστερά. Αν υπάρχουν ακόμα βαριά αντικείμενα που δεν χώρεσαν στον χώρο αποσκευών πρέπει να αποθηκεύονται στο πάτωμα.

  • Αποφύγετε τα διάσπαρτα μικροαντικείμενα (π.χ παιδικά παιχνίδια) μέσα στο χώρο αποσκευών, πολύ περισσότερο δε στον χώρο επιβατών. Μπορεί να ταξιδέψουν προς τα ποδοστήρια του οδηγού, με απρόβλεπτες συνέπειες. Συγκεντρώστε τα σε μια κλειστή τσάντα ακόμα και αν βρίσκεται εντός της καμπίνας επιβατών.

 

  • Μην αφήνετε κενούς χώρους μεταξύ των αντικειμένων. Χρησιμοποιήστε πετσέτες ή άλλα αντικείμενα για να γεμίσετε τους κενούς χώρους ώστε να μην κουνάνε και μετατοπίζονται κάτι που χαλάει την αρχική διάταξη τοποθέτησής τους

  • Υγρά και τρόφιμα καλό είναι να μην τοποθετούνται ψηλά αλλά χαμηλά στο πάτωμα αν είναι εντός της καμπίνας. Σημαντικό επίσης για τη μη έκθεσή τους στον ήλιο ώστε να αλλοιωθούν λόγω θερμοκρασίας. Αν είναι στο χώρο αποσκευών εξασφαλίστε ότι πατούν το δάπεδο για σταθερότητα και δεν είναι πιεσμένα από άλλες αποσκευές.

 

  • Βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα εντός της καμπίνας δεν εμποδίζουν την ορατότητα σας κατά τη διάρκεια της οδήγησης και δεν ενοχλούν την άνεση-ασφάλεια των επιβατών σας.

  • Αν υπάρχει κατοικίδιο στην παρέα δημιουργήστε του τις συνθήκες να μην του γίνει το ταξίδι βασανιστικό. Κάτι που κατ’ επέκταση θα συμβεί και για το δικό σας. Κάντε συχνές στάσεις για ξεμούδιασμα, ένα στοιχείο που αφορά ανθρώπους και ζώα.

 

  • Οι μπαγκαζιέρες οροφής είναι μια αξιόπιστη λύση στην ανάγκη για επιπλέον χώρο. Προτιμήστε για εκεί ελαφρά ογκώδη ή μακρόστενα αντικείμενα που καλό είναι να μην τα περνάτε εντός της καμπίνας εφόσον δεν βολεύονται στο χώρο αποσκευών.

  • Τα ποδήλατα καλό είναι να μεταφέρονται με πιστοποιημένες σχάρες και με σωστό δέσιμο με ιμάντες για να αποφύγεις μετατοπίσεις. Τόσο η μπαγκαζιέρες όσο και η μεταφορά ποδήλατων αυτομάτως ρίχνουν την ταχύτητα ταξιδιού για λόγους ασφάλειας.

 

  • Ξαναελέγξτε τα ελαστικά με βάση το φόρτωμα του αυτοκινήτου. Υπολογίστε το βάρος και προσθέστε τις πιέσεις που προτείνει ο κατασκευαστής. Καλό σας ταξίδι!

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!