Κατάθεση πινακίδων οχημάτων για το 2022: Πώς γίνεται ηλεκτρονικά

Σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί να κυκλοφορεί παράνομα, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τα 30.000 ευρώ

Κατάθεση πινακίδων οχημάτων για το 2022: Πώς γίνεται ηλεκτρονικά

Σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί να κυκλοφορεί παράνομα, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τα 30.000 ευρώ

Παράλληλα με την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, όσοι δεν θέλουν να κυκλοφορούν το αυτοκίνητό τους μπορούν και φέτος να «καταθέσουν» ηλεκτρονικά τις πινακίδες του. Έτσι δεν θα έχουν την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας αλλά και ασφάλισης του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει μέσα στην προθεσμία που δίνεται για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 (εκτός αν δοθεί – όπως συνηθίζεται – παράταση). Το όχημα θα πρέπει να φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο (όχι δηλαδή στο δρόμο ή σε… χωράφι), ενώ θα πρέπει να αφαιρούνται οι πινακίδες και να διατηρούνται από τον ιδιοκτήτη του.

Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται με λίγα βήματα: Είσοδος στο aade.gr/mycar με κωδικούς taxisnet -> Επιλογή Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία -> Επιλογή Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων. Τότε εμφανίζονται τα στοιχεία του οχήματος (πινακίδα) και του ιδιοκτήτη (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση κατοικίας και ΔΟΥ).

Στη συνέχεια, καλείται ο ιδιοκτήτης να δηλώσει υπεύθυνα, σύμφωνα με το αρ. 8 του νόμου 1599/86, ότι:

α) Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου θα δηλώσει κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.

β) Δεν θα κυκλοφορήσει το όχημα, μετά την ημερομηνία θέσης του σε ακινησία, έχοντας γνώση ότι σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες ενώ είναι σταθμευμένο, θα αρθεί η ακινησία, θα επιβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ή σε περίπτωση υποτροπής 30.000 ευρώ και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, θα αφαιρεθεί για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!