Εκλογές: Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης & κυκλοφορίας

Σκοπός η διευκόλυνση των πολιτών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Εκλογές: Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης & κυκλοφορίας

Σκοπός η διευκόλυνση των πολιτών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Την επιστροφή των πινακίδων και των αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί λόγω παράνομης στάθμευσης, ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, επιστρέφονται από σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου.

Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

  • του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση) και
  • της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Προσοχή: Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

Προϋπόθεση βέβαια για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου. Σημειώνεται επίσης ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!