F1-GP ΗΠΑ: Ο Max Verstappen στην pole του sprint

O Max Verstappen κατάφερε να γράψει τον ταχύτερο χρόνο στο sprint shootout και θα εκκινήσει το σπριντ πρώτος, με τους Charles Leclerc, Lewis Hamilton και Lando Norris να βρίσκονται εντός 0,1 δλ.

F1-GP ΗΠΑ: Ο Max Verstappen στην pole του sprint

O Max Verstappen κατάφερε να γράψει τον ταχύτερο χρόνο στο sprint shootout και θα εκκινήσει το σπριντ πρώτος, με τους Charles Leclerc, Lewis Hamilton και Lando Norris να βρίσκονται εντός 0,1 δλ.

O Max Verstappen κατέκτησε στο Grand Prix ΗΠΑ την 3η του φετινή pole position στα 5 sprint shootout που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν της Formula 1. Ο Ολλανδός δήλωσε ότι η τελική του προσπάθεια δεν ήταν τόσο καλή, και ανέφερε κάτι στον ασύρματο που συνιστά ότι είχε περισσότερα καύσιμα στο ρεζερβουάρ από ό,τι θα ήθελε.

Επρόκειτο για μία πολύ ανταγωνιστική διαδικασία, καθώς ο Verstappen ήταν μόλις 0,055 δλ. ταχύτερος από τον poleman της Κυριακής Charles Leclerc, που έκανε ένα λάθος στην πρώτη στροφή, ανοίγοντας υπερβολικά τη γραμμή του με τη Ferrari, χάνοντας λίγο χρόνο, που μπορεί να του κόστισε την 1η θέση.

Μόλις 0,069 δλ. πίσω από τον Verstappen βρέθηκε ο Lewis Hamilton με τη Mercedes, ο οποίος ήταν ικανοποιημένος από την επίδοσh που του απέφερε την 3η θέση, καθώς η ομάδα φαίνεται ότι κατανόησε καλύτερα τη λειτουργία των ελαστικών. Ο Lando Norris, παρότι κατάφερε να αντλήσει περισσότερη απόδοση από τη McLaren του από χθες, βρέθηκε μόλις 0,101 δλ. πίσω από τον Verstappen, αλλά αυτό τον έφερε στην 4η μόνο θέση.

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από το sprint shootout του GP ΗΠΑ

Ακριβώς πίσω από τον team-mate του θα εκκινήσει στο sprint ο Oscar Piastri, ο οποίος δεν έχει βρει τον τρόπο να κινηθεί στον ίδιο ρυθμό με το Norris ακόμα στην πρώτη του επίσκεψη στο Austin. O Carlos Sainz με τη δεύτερη Ferrari θα παραταχθεί στο σπριντ 6ος, πίσω από τις δύο McLaren και εμπρός από τον Sergio Perez, ο οποίος κινήθηκε μισό δλ. πιο αργά από τον επικεφαλής Verstappen.

O George Russell κατετάγη 8ος, καθώς δεν είχε φρέσκο σετ ελαστικών μαλακής γόμας για την τελική του προσπάθεια. Ο Russell βρίσκεται υπό έρευνα, επειδή παρεμπόδισε το Leclerc στο SQ1. Ο Alex Albon έκανε μία πολύ καλή εμφάνιση με τη Williams για να βρεθεί στην 9η θέση, εμπρός από τον Pierre Gasly, ο οποίος δεν έγραψε καλό χρόνο με την Alpine στο SQ3.

SQ2

O Russell είχε ένα πρόβλημα με το πτερύγιο επάνω από τον εμπρός αριστερό τροχό από το SQ1, αλλά η Mercedes κατάφερε να το επιλύσει πριν τον στείλει ξανά στην πίστα. Ο Verstappen είχε ένα τετ-α-κέ 360 μοιρών στη στροφή 9, καθώς πάτησε άτσαλα στο kerb της κορυφής και έχασε το πίσω μέρος. O Ολλανδός ίσως έκανε υπέρβαση ορίων της πίστας στη μοναδική του ολοκληρωμένη γρήγορη προσπάθεια στο SQ2, αλλά ο χρόνος του δεν διαγράφηκε.

Από τη συνέχεια της διαδικασίας αποκλείστηκαν ο Daniel Ricciardo (για 0,031 δλ.), που απολογήθηκε στην AlphaTauri για άλλη μία 11η θέση. Ο Αυστραλός ήταν ταχύτερος από τον Fernando Alonso, τον Esteban Ocon και τον Lance Stroll, o οποίος είχε ένα περίεργο μπλοκάρισμα εμπρός φρένων στην προσέγγιση της 12ης στροφής, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι η Aston Martin δεν έχει επιλύσει πλήρως τα προβλήματα με τα φρένα της ακόμα. Ο Guanyu Zhou βρέθηκε στη 15η θέση.

SQ1

O Russell είχε προβλήματα με τον ασύρματο, ακούγοντας όλες τις συνομιλίες των μηχανολόγων και στη συνέχεια παρεμπόδισε το Leclerc στην τελική του προσπάθεια μεταξύ των δύο τελευταίων στροφών, σε ένα περιστατικό που θα εξέταζαν οι αγωνοδίκες. Στο τέλος του πρώτου σκέλους, οι πρώτοι 19 οδηγοί βρίσκονταν εντός 0,9 δλ. από τη διαδικασία αποκλείστηκαν οι δύο Haas, ο Valtteri Bottas ανέφερε ότι γλιστρούσε παντού και ο Yuki Tsunoda, ο οποίος έκλεισε τον Hamilton στην προετοιμασία της τελικής τους προσπάθειας, με τον Βρετανό να ζητά από τη Mercedes να ελέγξει την εμπρός αεροτομή του, πιστεύοντας ότι ακούμπησαν μεταξύ τους.

Ο Hamilton προσπέρασε εντέλει τον Tsunoda (όπως και ο Perez) και ο Ιάπωνας δεν πρόλαβε να περάσει τη γραμμή τερματισμού εγκαίρως για να κάνει την τελική του προσπάθεια. Τελευταίος ήταν ο Αμερικανός Logan Sargeant με τη Williams. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λευκή γραμμή που οριοθετεί την πίστα στην έξοδο των στροφών 9, 12 και 19 έχει γίνει πιο πλατιά, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το πρόβλημα υπέρβασης των ορίων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!