F1-GP Κατάρ: Ο Oscar Piastri στην pole του σπριντ με «1-2» της McLaren

O 22 ετών Αυστραλός rookie Oscar Piastri έγραψε τον ταχύτερο χρόνο στο sprint shootout και θα εκκινήσει το σπριντ από την πρώτη θέση στο «1-2» της McLaren, με το Max Verstappen 3ο.

F1-GP Κατάρ: Ο Oscar Piastri στην pole του σπριντ με «1-2» της McLaren

O 22 ετών Αυστραλός rookie Oscar Piastri έγραψε τον ταχύτερο χρόνο στο sprint shootout και θα εκκινήσει το σπριντ από την πρώτη θέση στο «1-2» της McLaren, με το Max Verstappen 3ο.

Στην πρώτη του σεζόν στη Formula 1, όπου έχει ήδη ανέβει στο βάθρο σε Grand Prix, o Oscar Piastri προσθέτει άλλο ένα επίτευγμα στην εντυπωσιακή χρονιά του, καθώς σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο του sprint shootout και θα εκκινήσει το σπριντ του GP Κατάρ αργότερα σήμερα από την πρώτη θέση. Η McLaren, ταχύτατη στις γρήγορες στροφές του Losail, ήταν άκρως ανταγωνιστική στον ένα γρήγορο γύρο, και κατάφερε να «κλειδώσει» την πρώτη σειρά εκκίνησης.

Την εσωτερική μονομαχία των οδηγών της βρετανικής ομάδας έχασε ο Lando Norris, ο οποίος βγήκε εκτός πίστας στην τελευταία στροφή της τελικής του προσπάθειας. Ο Βρετανός θα εξεταστεί επίσης από τους αγωνοδίκες, διότι στο 3ο σκέλος κινήθηκε πιο αργά από το ανώτατο όριο χρόνου που έχει τεθεί από τη διεύθυνση αγώνων για οποιονδήποτε γύρο. Συνήθως, τέτοιες παραβάσεις οφείλονται σε καθυστερήσεις των οδηγών για να μην εμποδίσουν γρήγορο γύρο αντιπάλου τους.

Ο Norris ήταν και πάλι απογοητευμένος από τα λάθη του έπειτα από μία κακή ημέρα εχθές, που θα έπρεπε να έχει βρεθεί 2ος, αντί για 10ος. Στο SQ2, ο Βρετανός ανέφερε ότι η McLaren ήταν πολύ νευρική στις γρήγορες στροφές. Ωστόσο, το καλό για τη βρετανική ομάδα είναι ότι τα προσπεράσματα προβλέπονται δύσκολα στο σπριντ, τόσο λόγω των χαρακτηριστικών της πίστας, όσο και της άμμου εκτός αγωνιστικής γραμμής, που μειώνει την πρόσφυση.

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από το Sprint Shootout του GP Κατάρ

Ο Max Verstappen θα εκκινήσει από την 3η θέση, πίσω από τις McLaren, και στο σπριντ θα έχει τη δυνατότητα να σφραγίσει το φετινό τίτλο αν σημειώσει περισσότερους από 3 βαθμούς (τερματίζοντας 6ος). Ο Verstappen δήλωσε ότι η ισορροπία της Red Bull στις υψηλότερες θερμοκρασίες δεν ήταν ιδανική και επίσης δεν επρόκειτο για τον καλύτερο γύρο από τον ίδιο, καθώς ήθελε να αποφύγει την υπέρβαση ορίων πίστας, αφού είχε διαγραφεί ο χρόνος της πρώτης του προσπάθειας. Συνεπώς, ίσως θυσίασε μερικά δέκατα.

Οι διαγραφές χρόνων ήταν το χαρακτηριστικό που κυριάρχησε ακόμη περισσότερο από ό,τι στις χθεσινές κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα, καθώς είχαμε 31 στο sprint shotout, έναντι 22 εχθές. Ήταν πολύ δύσκολο για τους οδηγούς να δουν τα καινούργια όρια πίστας στη στροφή 13, όπου υπάρχει βαμμένο kerb, το οποίο δεν αισθάνονται και το πλάτος έχει μειωθεί κατά 80 εκατοστά, λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν στα ελαστικά εχθές από την ανάβαση των πυραμιδοειδών kerb.

Στην 4η θέση θα εκκινήσει το σπριντ ο George Russell με τη Mercedes, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να απειλήσει τους προπορευόμενους, χαρακτηρίζοντας το πίσω μέρος ασταθές στο SQ2, αλλά δεν απειλήθηκε από τους οδηγούς της Ferrari, που τον ακολουθούν στον πίνακα των χρόνων. Ο Lewis Hamilton θα εκκινήσει από τη 12η θέση, καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί στο 3ο σκέλος της διαδικασίας.

Ο Carlos Sainz, έχοντας πάρει τα μαθήματα από τη χθεσινή απογοητευτική εμφάνισή του, κατάφερε να κινηθεί ταχύτερα από τον Charles Leclerc, ο οποίος εγκατέλειψε την πρώτη του προσπάθεια επειδή βγήκε εκτός πίστας για μερικά εκατοστά, και ο χρόνος της δεύτερης προσπάθειάς του διαγράφηκε για υπέρβαση ορίων πίστας στη 13η στροφή. Η Ferrari αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα αστάθειας από τις ριπές ανέμων στην 5η στροφή και ο Leclerc δήλωσε ότι με το στήσιμο που είχε επιλέξει γνώριζε ότι θα δυσκολευόταν στις υψηλότερες θερμοκρασίες, όπου υπερθέρμαινε τα πίσω ελαστικά.

Πίσω από τις Ferrari θα παραταχθεί στο σπριντ ο Nico Hulkenberg, ο οποίος κατάφερε με τη Haas να κινηθεί ταχύτερα από τον Sergio Perez, η τελική προσπάθεια του οποίου επίσης διαγράφηκε… Ο Μεξικανός δήλωσε ότι η στρατηγική της Red Bull με τη μαλακή γόμα δεν ήταν ιδανική και δεν είχε τα ελαστικά στο ιδανικό πλάισιο θερμοκρασίας. Το ίδιο συνέβη και με τον Fernando Alonso, ο οποίος έπεσε από 5ος στην 9η θέση με την Aston Martin, όπως και με τον Esteban Ocon (Alpine), που συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα, όπως και ο Ισπανός, χωρίς χρόνο.

SQ2

Tο μεγάλο σοκ από το δεύτερο σκέλος της διαδικασίας ήταν ο αποκλεισμός του Lewis Hamilton (12ος), καθώς ο ταχύτερος χρόνος του διαγράφηκε λόγω παράβασης ορίων πίστας. Ωστόσο, ακόμα και με τον ταχύτερο χρόνο του, ο Hamilton θα έμενε εκτός Q3. O Βρετανός δήλωσε ότι η ισορροπία της Mercedes άλλαξε πολύ με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και είχε υπερβολική υποστροφή.

Τους χρόνους τους να διαγράφονται είδαν επίσης οι Liam Lawson (AlphaTauri) και Guanyu Zhou, με τον team-mate του στην Alfa Romeo, Valtteri Bottas να αποκλείεται και αυτός, για να παραταχθεί στο σπριντ 13ος, πίσω από τον Hamilton και τον Pierre Gasly με την Alpine. O Γάλλος, μαζί με τον Russell, κινήθηκαν πολύ αργά και ξεπέρασαν το ανώτατο όριο χρόνου που έχει τεθεί, συνεπώς θα ερευνηθούν από τους αγωνοδίκες.

SQ1

Άλλος ένας χορός διαγραφής χρόνων λόγω παράβασης ορίων πίστας πραγματοποιήθηκε στο πρώτο σκέλος του sprint shootout, από το οποίο αποκλείστηκε ξανά (όπως και στο Q1 εχθές) ο Lance Stroll με την Aston Martin, η οποία φαίνεται ότι είναι πολύ δυνατή στον εμπρός άξονα, δημιουργώντας ένα υπερβολικά ασταθές πίσω μέρος για τα γούστα του Καναδού, που δυσκολεύεται να βρεθεί στο όριο με αυτό. Ο Stroll κινήθηκε 0,9 δλ. πιο αργά από τον team-mate του, Fernando Alonso, ενώ στην τελευταία του προσπάθεια βγήκε εκτός πίστας.

Ο Kevin Magnussen έχει δυσκολευτεί να μάθει τη χάραξη του Losail και αποκλείστηκε μαζί με τους οδηγούς της Williams, οι οποίοι βγήκαν εκτός πίστας σε γρήγορες προσπάθειες. Η διαγραφή του καλύτερου χρόνου του Yuki Tsunoda τον άφησε εκτός 15άδας.

Επίσης, οι Russell, Hamilton, Tsunoda, Lawson και Sargeant βρέθηκαν υπό έρευνα επειδή κινήθηκαν πιο αργά από το ανώτατο όριο χρόνου που έχει οριστεί για κάθε γύρο. Το ίδιο είχε συμβεί και στο Q1, αλλά αποδείχθηκε ότι οι τέσσερις οδηγοί (Hamilton, Piastri, Tsunoda, Lawson) είχαν επιβραδύνει για να μην εμποδίσουν συναδέλφους τους σε γρήγορο γύρο, οπότε δεν υπήρξε καμία δράση από τους αγωνοδίκες.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!