F1-GP Αυστρίας: Ο Max Verstappen στην pole του αγώνα για χιλιοστά

Ο Max Verstappen κατέκτησε την pole position για 4ο συνεχόμενο αγώνα στο GP Αυστρίας, αλλά με διαφορά μόλις 48 χλστ. του δλ. από τον Charles Leclerc, που πίεσε πολύ στις δύο τελευταίες στροφές του τελικού του γύρου.

F1-GP Αυστρίας: Ο Max Verstappen στην pole του αγώνα για χιλιοστά

Ο Max Verstappen κατέκτησε την pole position για 4ο συνεχόμενο αγώνα στο GP Αυστρίας, αλλά με διαφορά μόλις 48 χλστ. του δλ. από τον Charles Leclerc, που πίεσε πολύ στις δύο τελευταίες στροφές του τελικού του γύρου.

Ο Max Verstappen κατάφερε να κατακτήσει την pole position στην έδρα της Red Bull, στην πίστα του Spielberg, όπου διεξάγεται αυτό το τριήμερο το GP Αυστρίας. Παρότι θεωρητικά, το Red Bull Ring ευνοεί τα μονοθέσια με καλή αεροδυναμική απόδοση (καλή σχέση παραγόμενου φορτίου/οπισθέλκουσας) όπως η Red Bull και διαθέτει τρεις ζώνες DRS -που είναι το δυνατό σημείο της RB19- η διαφορά του Ολλανδού από τον κοντινότερο αντίπαλό του ήταν μόλις μισό δέκατο του δλ.

Ο Charles Leclerc «τα έδωσε όλα» στις δύο τελευταίες στροφές, παρά τον κίνδυνο της διαγραφής των χρόνων λόγω παράβασης ορίων πίστας που κυριάρχησαν τη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκειά της, με 47 γύρους να ακυρώνονται συνολικά. Ο Μονεγάσκος κατάφερε να πλησιάσει πολύ κοντά στο χρόνο του Verstappen, όντας ταχύτερος στο μεσαίο sector με τις γρήγορες στροφές με την αναβαθμισμένη Ferrari, η οποία πίεσε για να παρουσιάσει νωρίτερα την καινούργια αεροδυναμική διαμόρφωση του δαπέδου και της εμπρός αεροτομής. Ο Leclerc δήλωσε ότι δεν περίμενε να βρεθεί τόσο κοντά στην κορυφή.

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τις κατατακτήριες δοκιμές του GP Αυστρίας

Στην 3η θέση θα παραταχθεί στον αγώνα της Κυριακής ο έτερος οδηγός της Ferrari, Carlos Sainz, που βρέθηκε 1,5 δέκατο του δλ. πίσω από τον team-mate του, τονίζοντας την πολύ καλή εμφάνιση της Ferrari στις κατατακτήριες δοκιμές, με τον Ισπανό να δηλώνει ότι η ιταλική ομάδα δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Lando Norris, ο οποίος είχε στη διάθεσή του τις σημαντικές αναβαθμίσεις της McLaren και τις αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο, σε μία πίστα που πάντα ήταν καλός. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι γρήγορες στροφές είναι το δυνατό του σημείο και υπάρχουν πολλές σε αυτήν την πίστα σημειώνοντας τον 4ο ταχύτερο χρόνο, παρότι είχε μόνο ένα σετ ελαστικών μαλακής γόμας διαθέσιμο στο Q3.

Ακόμα και με αυτόν τον περιορισμό, ο νεαρός Βρετανός της McLaren κατάφερε να βρεθεί 0,26 δλ. εμπρός από τον συμπατριώτη του, Lewis Hamilton, με τη Mercedes, ο οποίος ήταν ο μοναδικός οδηγός στο Q3 μαζί με τις Ferrari και τον Verstappen που διέθετε δύο καινούργια σετ ελαστικών μαλακής γόμας.

Η Mercedes δεν έδειχνε ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε ρυθμό στον ένα γύρο στο Red Bull Ring και είδε τον George Russell να αποκλείεται από τη συνέχεια της διαδικασίας στο Q2, λόγω και της διαγραφής του χρόνου του για παράβαση ορίων πίστας. Πίσω από τον Hamilton θα βρεθούν στη σειρά εκκίνησης της Κυριακής οι δύο οδηγοί της Aston Martin, η οποία επίσης δεν έδειχνε ιδιαίτερα ανταγωνιστική στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Αυστρίας. Ο Lance Stroll κατάφερε να κινηθεί μόλις 18 χλστ. του δλ. ταχύτερα από τον Fernando Alonso, οπότε θα παραταχθεί 6ος.

Πίσω από τον Alonso, στην 8η θέση, κατάφερε να τοποθετήσει τη Haas του ο πολύ καλός φέτος στις κατατακτήριες δοκιμές Nico Hulkenberg, τη στιγμή που ο team-mate του αποκλείστηκε στο Q1. O Pierre Gasly με την Alpine θα παραταχθεί πίσω από το Γερμανό στη σειρά εκκίνησης της Κυριακής, με τον Alex Albon -του οποίου η ταχύτερη επίδοση διαγράφηκε λόγω παράβασης ορίων πίστας- να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα με τη Williams.

Q2

Πολλοί οδηγοί είδαν τους χρόνους τους να διαγράφονται λόγω παράβασης ορίων πίστας, γεγονός που έριξε στη ζώνη αποκλεισμού τους Sergio Perez και George Russell λίγο πριν το τέλος του δεύτερου σκέλους. Ο Μεξικανός κατάφερε αρχικά να περάσει, αλλά είδε και πάλι το χρόνο του να διαγράφεται, για να μείνει εκτός Q3 για τρίτο συνεχόμενο αγώνα. Ο Perez είχε βρει τον Albon στην τελευταία στροφή και αυτό ίσως επηρέασε την απόδοση της Red Bull, αλλά χρειαζόταν απλά έναν απλό γύρο (banker), όχι απαραίτητα να κινηθεί στο όριο και δεν χρησιμοποίησε το κρυολόγημα από το οποίο υπέφερε τις προηγούμενες ημέρες. Και ο Russell έμεινε εκτός της συνέχειας της διαδικασίας, με την τελική του προσπάθεια να μην είναι αρκετά ανταγωνιστική. Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes θα παραταχθεί την Κυριακή 11ος, εμπρός από τους Esteban Ocon (Alpine), Oscar Piastri (McLaren), Valtteri Bottas και Perez.

F1 - Sergio Perez (Red Bull) & George Russell (Mercedes), GP Αυστρίας 2023

Q1

O Valtteri Bottas προκάλεσε τη διακοπή της διαδικασίας με κόκκινη σημαία, έπειτα από ένα τετ-α-κέ στην έξοδο της 1ης στροφής στο πρώτο 5λεπτο της διαδικασίας, καθώς δεν μπορούσε αρχικά να επανεκκινήσει τον κινητήρα της Alfa Romeo. Πολλοί από τους χρόνους που σημείωσαν οι οδηγοί διαγράφηκαν λόγω παράβασης ορίων πίστας. Οι οδηγοί των Mercedes, Ferrari και Aston Martin αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν και δεύτερο καινούργιο σετ μαλακής γόμας στο πρώτο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών, όπως και ο Sergio Perez, σε αντίθεση με τον Max Verstappen, που προκρίθηκε με ένα μόνο σετ ελαστικών.

Η μόνη ομάδα που είδε αμφότερα τα μονοθέσιά της να αποκλείονται από τη συνέχεια της διαδικασίας ήταν η AlphaTauri, με τον Nyck de Vries, που βρίσκεται υπό πίεση για τη θέση του στην ομάδα να παρατάσσεται τελευταίος την Κυριακή. Ο Kevin Magnussen, που σημείωσε τον προτελευταίο χρόνο, ανέφερε ότι είχε προβλήματα με τα κατεβάσματα του κιβωτίου της Haas, αν και ο επικεφαλής της ομάδας, Gunther Steiner, δήλωσε ότι ο Δανός δεν βελτίωσε επαρκώς την επίδοσή του κατά τη διάρκεια του Q1. O Logan Sargeant (18ος) είπε στον ασύρματο ότι άφησε υπερβολικό περιθώριο στην τελευταία στροφή, ενώ από τη διαδικασία αποκλείστηκε και ο Guanyu Zhou (17ος).

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!