F1: Ο Toto Wolff μετανιώνει που δεν απέκτησε τον Max Verstappen

Ο Toto Wolff λυπάται που δεν κατάφερε να δεσμεύσει τον Max Verstappen το 2014, αλλά δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβιώσει με τον Lewis Hamilton στην ομάδα της Mercedes. Θα ήθελε επίσης να ολοκληρώσει το νέο συμβόλαιο του Βρετανού εντός των επόμενων ημερών.

F1: Ο Toto Wolff μετανιώνει που δεν απέκτησε τον Max Verstappen

Ο Toto Wolff λυπάται που δεν κατάφερε να δεσμεύσει τον Max Verstappen το 2014, αλλά δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβιώσει με τον Lewis Hamilton στην ομάδα της Mercedes. Θα ήθελε επίσης να ολοκληρώσει το νέο συμβόλαιο του Βρετανού εντός των επόμενων ημερών.

Ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Toto Wolff, δήλωσε ότι λυπάται που δεν υπέγραψε συμβόλαιο με τον Max Verstappen όταν είχε την ευκαιρία, αλλά αμφιβάλλει ότι ο συνδυασμός του Ολλανδού και του Lewis Hamilton στην ίδια ομάδα θα λειτουργούσε. Πριν ο Verstappen ανακοινωθεί ως νεαρός οδηγός της Red Bull τον Αύγουστο του 2014, ο ίδιος και ο πατέρας του, Jos Verstappen, είχαν συναντηθεί με τον Wolff για το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο Ολλανδός στη Mercedes.

Τότε, η Mercedes διέθετε τους Hamilton και Nico Rosberg ως οδηγικό δίδυμο στη Formula 1 και η γερμανική ομάδα ξεκινούσε μια περίοδο πρωτοφανούς κυριαρχίας στο άθλημα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Red Bull, η Mercedes δεν είχε θυγατρική ομάδα στη Formula 1. Συνεπώς, δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει στον -μόλις 16χρονο τότε- Verstappen μια θέση στη Formula 1 για τη σεζόν του 2015.

Ο Verstappen υπέγραψε με τη Red Bull, αγωνίστηκε για την ομάδα της Toro Rosso στο Πρωτάθλημα του 2015 και στον 5ο αγώνα της σεζόν του 2016, το GP Ισπανίας, προωθήθηκε στην κορυφαία ομάδα του οργανισμού, και κέρδισε στο ντεμπούτο του με αυτήν. Ο Verstappen έχει κατακτήσει έκτοτε δύο τίτλους με τη Red Bull, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου Πρωταθλήματος του 2021.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ESPN, όταν ρωτήθηκε αν μετάνιωσε που έχασε την ευκαιρία να υπογράψει συμβόλαιο με τον Verstappen, ο Wolff απάντησε: «Μίλησα με τον Jos και τον Huub Rothengatter (πρώην οδηγό της F1 και μάνατζερ του Jos Verstappen κατά τη διάρκεια της καριέρας του στη F1) όταν ήρθαν στο γραφείο μου στο Brackley. Αυτό πρέπει να ήταν όταν ο Max ήταν στα καρτ ή στο τέλος των ημερών του στα καρτ (το 2013) λίγο πριν από τη Formula 3» (2014).

«Και στη συνέχεια μιλήσαμε ξανά όταν ο Max και ο Jos με επισκέφθηκαν στο σπίτι μου στη Βιέννη. Περάσαμε μερικές ώρες συζητώντας για το μέλλον του. Μετανιώνω που έχασα τον Max; Σίγουρα. Αλλά αυτό δεν ήταν μια επιλογή εκείνη την εποχή. Είχαμε δύο οδηγούς με τους οποίους ήμουν εξαιρετικά ευχαριστημένος, τον Nico και τον Lewis. Όταν έφυγε ο Nico (στο τέλος του 2016), ο Valtteri (Bottas) ήταν η επιλογή μας τότε και ο Max δεν ήταν καν διαθέσιμος».

Επιπλέον, ο Wolff δεν πιστεύει ότι ο Verstappen και Hamilton θα μπορούσαν να συμβιώσουν στη Mercedes: «Θα λειτουργούσαν ο Max και ο Lewis μαζί; Ίσως όχι. Και ο Lewis ήταν ανέκαθεν άνθρωπος της Mercedes, οπότε αυτό το δύσκολο ερώτημα δεν χρειάστηκε ποτέ να το θέσω στον εαυτό μου για τον οργανισμό. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Αλλά είχα δύο οδηγούς στα cockpit, δεν είχα συμφωνία με θυγατρική ομάδα, οπότε ήταν ξεκάθαρο ότι η επιλογή της Toro Rosso ήταν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Και τα πήγαν καλά».

Ο 51 ετών Αυστριακός δήλωσε επίσης ότι δεν ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη χρονιά του Verstappen στη Formula 3 ότι θα ήταν τόσο καλός. Τον τίτλο εκείνης της χρονιάς κατέκτησε ο Esteban Ocon, με τον Verstappen να έχει αρκετές εγκαταλείψεις στα αρχικά στάδια της σεζόν με μηχανικά προβλήματα. Ο Wolff δήλωσε: «Εκείνη την εποχή, νομίζω ότι δεν υπήρχε τεράστια δημοσιότητα γύρω από τον Max, επειδή ο Max και η (ομάδα της) Van Amersfoort δεν κέρδιζαν το Πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά».

«Ο Esteban επικράτησε με ένα πιο ανταγωνιστικό μονοθέσιο. Έτσι, οι γνώστες ήξεραν ότι ο Max πιθανότατα είχε ένα κατώτερο πακέτο στην πρώτη του χρονιά, και ήξεραν ότι ερχόταν ένας πολύ καλός οδηγός, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν τόσο καλός σε εκείνο το στάδιο».

«Μπορείς να πεις μόνο όταν κάποιος μεγαλώνει στη Formula 1 και ωριμάζει ότι είναι ένας πραγματικός Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ένας εξαιρετικός οδηγός. Πριν είχαμε τον Lewis και μετά τον Michael Schumacher και πριν από αυτόν τον (Ayrton) Senna. Ποιος είναι ο επόμενος; Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Max θα έμπαινε σε αυτό το μονοπάτι; Δεν ήταν ξεκάθαρο τότε».

Ο Toto Wolff δήλωσε επίσης ότι ευελπιστεί πως η νέα συμφωνία με τον Lewis Hamilton θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως πριν από το GP Καναδά που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο: «Συζητάμε ακόμα. Μας κάνουν αυτή την ερώτηση κάθε αγωνιστικό σαββατοκύριακο. Έχουμε τόσο καλή σχέση, που φοβόμαστε τη στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για χρήματα. Θα συμβεί σύντομα».

«Νομίζω ότι μιλάμε περισσότερο για ημέρες παρά για εβδομάδες, αλλά αν δεσμευτώ για μια ημερομηνία τώρα, τότε όλοι θα με ρωτάνε στο Μόντρεαλ το Σαββατοκύριακο. Εκείνος και εγώ ενταχθήκαμε στην ομάδα μαζί το 2013, έχουν περάσει 10 χρόνια, και από επαγγελματική αγωνιστική σχέση έχουμε περάσει σε φιλία. Ήταν μια υπέροχη περίοδος, είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα στο άθλημα, είναι τόσο πολύπλευρος. Όχι μόνο στους αγώνες, αλλά και εκτός πίστας. Πρέπει να τον κρατήσουμε στο άθλημα όσο το δυνατόν περισσότερο».

F1 - Toto Wolff & Lewis Hamilton (Mercedes)

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!