F1: Πυρά Καναδής πολιτικού εναντίον του Sebastian Vettel

Η κριτική του Sebastian Vettel για την εκμετάλλευση των πισσώδους άμμου στην Αλμπέρτα του Καναδά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Υπουργού Ενέργειας της χώρας, η οποία κατηγόρησε τον Γερμανό για υποκρισία.

F1: Πυρά Καναδής πολιτικού εναντίον του Sebastian Vettel

Η κριτική του Sebastian Vettel για την εκμετάλλευση των πισσώδους άμμου στην Αλμπέρτα του Καναδά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Υπουργού Ενέργειας της χώρας, η οποία κατηγόρησε τον Γερμανό για υποκρισία.

O 4 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, Sebastian Vettel αντιμετώπισε πυρά από την Υπουργό Ενέργειας του Καναδά, Sonya Savage για τα μηνύματα που φέρει το κράνος του στο Grand Prix της βορειοαμερικανικής χώρας. Ο Γερμανός οδηγός της Aston Martin χρησιμοποιεί αυτό το τριήμερο στο Μόντρεαλ ένα κράνος που φέρει τα συνθήματα «Σταματήστε την εξόρυξη πισσώδους άμμου» και «Το κλιματικό έγκλημα του Καναδά».

Στις εκτάσεις πισσώδους άμμου της Αλμπέρτα, δυτικά του Κεμπέκ, την πολιτεία όπου διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο το Grand Prix Καναδά, γίνονται συνεχείς εξορύξεις των αποθεμάτων πετρελαίου. Η διαδικασία εξόρυξης έχει μολύνει το περιβάλλον και έχει θέσει σε κίνδυνο την άγρια ζωή, ενώ έχει επίσης εκτοπίσει τις κοινότητες των ιθαγενών της περιοχής.

Η Υπουργός Ενέργειας του Καναδά, Sonya Savage, μέλος του Ενωμένου Συντηρητικού Κόμματος της Αλμπέρτα και υποστηρικτής της κατασκευής πετρελαιαγωγών, επέκρινε τη στάση του Vettel σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έχω δει πολλή υποκρισία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αυτή είναι η κορυφαία», έγραψε η Savage, συνεχίζοντας: «Ένας οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων που χορηγείται από την Aston Martin, με χρηματοδότηση από τη Saudi Aramco, διαμαρτύρεται για την πισσώδη άμμο».

«Η Saudi Aramco έχει τη μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από όλες τις εταιρείες στον κόσμο. Φημολογείται ότι έχει τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο, από το 1965. Αντί να δαιμονοποιούν την πισσώδη άμμο, η οποία βρίσκεται σε πορεία προς μηδενικές εκπομπές, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κοιτάξουν να μειώσουν το δικό τους προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα. Ίσως ένα αυτοκίνητο με πεντάλ για τη Formula 1;»

Η Formula 1 έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να έχει μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2030. Ο Vettel υπερασπίστηκε τον χαρακτηρισμό του για την εκμετάλλευση της πισσώδους άμμου από τον Καναδά ως «έγκλημα» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Παρασκευής στο Μόντρεαλ: «Το βρίσκω… συναρπαστικό ίσως είναι η λάθος λέξη, αλλά συμβαίνουν πολλά».

«Ζούμε σε μια εποχή όπου έχουμε τόσο μεγάλη επίγνωση πολλών πραγμάτων. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στην Αλμπέρτα είναι έγκλημα, επειδή κόβονται πολλά δέντρα και ουσιαστικά καταστρέφεται το τοπίο, μόνο και μόνο για να εξαχθεί πετρέλαιο και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται, με την εξόρυξη της πισσώδους άμμου, είναι φρικτή για τη φύση».

«Προφανώς οι εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενου του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί στον Καναδά από τότε που άρχισαν να το κάνουν. Η περιοχή ανακαλύφθηκε, απ’ όσο διαβάζω, μόλις πριν από 20 χρόνια. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρα που να έβρισκε αυτούς τους πόρους και να μην τους εκμεταλλευόταν. Νομίζω ότι κάθε χώρα και κάθε άνθρωπος έχει τη γνώμη και τη στάση του. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι διαφωνώ».

«Υπάρχουν τόσες επιστημονικές μελέτες γύρω από το ζήτημα ότι τα ορυκτά καύσιμα θα τελειώσουν. Ζώντας στην εποχή που ζούμε τώρα, αυτά τα πράγματα δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται πλέον να συμβαίνουν. Οπότε είναι κατ’ αρχήν ένας να αυξήσουμε την επίγνωση όσον αφορά τι συμβαίνει. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στον Καναδά, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δεν το γνωρίζουν».

«Είναι απλώς για να σκεφτούμε τις μελλοντικές γενιές και τον κόσμο που αφήνουμε στα χέρια τους, όταν θα είναι αρκετά μεγάλοι για να συνεχίσουν να τον φροντίζουν. Νομίζω ότι είναι σωστό να τον φροντίζουμε και να μην τον καταστρέφουμε», κατέληξε ο Γερμανός.

Sebastian Vettel - Aston Martin, GP Καναδά 2022

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!