F1: Μελλοντικές αλλαγές για τα σπριντ

Στο μέλλον, είναι πολύ πιθανό τα σπριντ του Σαββάτου των αγωνιστικών τριημέρων της Formula 1 να μην καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής.

F1: Μελλοντικές αλλαγές για τα σπριντ

Στο μέλλον, είναι πολύ πιθανό τα σπριντ του Σαββάτου των αγωνιστικών τριημέρων της Formula 1 να μην καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής.

Η Formula 1 σκοπεύει να αλλάξει τη μορφή των αγωνιστικών τριημέρων που περιλαμβάνουν σπριντ, καθώς ορισμένοι οδηγοί έχουν κατακρίνει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την ισχύουσα μορφή, οι κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του σπριντ, το αποτέλεσμα του οποίου καθορίζει τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής.

Επειδή τα μονοθέσια εισέρχονται σε καθεστώς parc ferme από την έναρξη των κατατακτήριων δοκιμών, οι ομάδες δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν σημαντικές αλλαγές ρυθμίσεων κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών Σαββάτου, οι οποίες επικεντρώνονται σε προσομοιώσεις αγώνα και έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για τους θεατές.

Η ισχύουσα μορφή τριημέρου χρησιμοποιείται επειδή η Formula 1 δεν κατάφερε να εφαρμόσει το αρχικό της σχέδιο, που ήταν η διεξαγωγή του σπριντ με αντεστραμμένη σειρά εκκίνησης, από τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών, ένα σχέδιο το οποίο απέρριψε η πλειοψηφία των ομάδων. Ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Stefano Domenicali έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει σχεδόν κάθε περίοδο του αγωνιστικού τριημέρου να έχει σημασία, να καθορίζει κάτι, κάνοντας ομάδες και οδηγούς να ανταγωνίζονται.

Μέχρι στιγμής, προτεραιότητα της Formula 1 ήταν να εξασφαλίσει ότι θα έχει 6 Grand Prix με σπριντ το 2023, έπειτα από την αρχική αντίσταση της FIA. Εφόσον αυτό είναι δεδομένο πλέον, θα πρέπει εντός των επόμενων εβδομάδων να καθοριστεί σε ποιους αγώνες θα υιοθετηθεί αυτή η μορφή τριημέρου. Στη συνέχεια, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να γίνει το σπριντ μια ξεχωριστή ημέρα, με δικές της κατατακτήριες δοκιμες.

F1 - GP Αυστρίας, Σπριντ

Αν και το σχέδιο αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί το 2023, υπάρχει μία πιθανότητα η F1 να προβεί στις αλλαγές αυτές του χρόνου. Υπό την καινούργια μορφή τριημέρου με σπριντ, την Παρασκευή θα διεξάγεται μόνο μία περίοδος ελεύθερων δοκιμών και οι κατατακτήριες δοκιμές που θα καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής.

Το Σάββατο, αντί για μία δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, θα διεξάγονται ξανά κατατακτήριες δοκιμές, οι οποίες θα καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του σπριντ 100 χλμ. Αυτό θα επιτρέψει στους οδηγούς να ρισκάρουν λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια του σπριντ, χωρίς να έχουν να διακινδυνεύσουν τίποτα για τον αγώνα της Κυριακής, πέραν από ζημιές στο μονοθέσιό τους, σε περίπτωση ατυχήματος.

Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σπριντ, καθώς οι οδηγοί ήταν απρόθυμοι να επιτεθούν υπερβολικά και να ρισκάρουν τη θέση τους στη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής, που μοιράζει περισσότερους βαθμούς.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!