F1 – GP ΗΠΑ FP1: O Carlos Sainz 1oς, ποινή για τον Sergio Perez

O Carlos Sainz σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, με διαφορά 2 δεκάτων του δλ. από τον Max Verstappen.

F1 – GP ΗΠΑ FP1: O Carlos Sainz 1oς, ποινή για τον Sergio Perez

O Carlos Sainz σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, με διαφορά 2 δεκάτων του δλ. από τον Max Verstappen.

O Carlos Sainz ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο το αγωνιστικό τριήμερο του GP ΗΠΑ στο Austin, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών. Ο Ισπανός είχε παράπονα από τη συμπεριφορά του πίσω μέρους της Ferrari στην αρχή της διαδικασίας.

Παρότι ο Max Verstappen βρέθηκε μόλις 0,2 δλ. πίσω από τον Ισπανό, ανέφερε στον ασύρματο προς το τέλος του FP1 ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο μονοθέσιό του, καθώς αντιμετώπιζε υπερβολική υποστροφή στις αργές στροφές. Ο Verstappen έκανε τους λιγότερους γύρους από τους οδηγούς που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία.

Ο Ολλανδός σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στο μεσαίο sector της πίστας και βρέθηκε 2,5 δέκατα του δλ. εμπρός από τον Lewis Hamilton. Η Mercedes έχει φέρει στο Austin μία καινούργια εμπρός αεροτομή και τροποποιήσεις στο δάπεδο και στα διαχωριστικά ροής αέρα στην είσοδο των Venturi.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε το μοναδικό δείγμα της νέας εμπρός αεροτομής στο FP1 και υπάρχουν φήμες ότι ενδέχεται οι γεννήτριες στροβίλων (vortex generators) που έχουν προστεθεί μεταξύ των πίσω πτερυγίων της να μην περνάνε τον τεχνικό έλεγχο. Τα γερμανικά μονοθέσια παρουσίαζαν αρκετές αναπηδήσεις στις ανομοιομορφίες του Austin. H W13 έχανε πολύ χρόνο στις γρήγορες στροφές του πρώτου sector.

O Sergio Perez (5ος), όπως και ο Guanyu Zhou, χρησιμοποιούν 5ο φετινό κινητήρα εσωτερικής καύσης και αυτό σημαίνει ότι θα εκτίσουν ποινή 5 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής. Επίσης καινούργιο V6 αναμένεται να τοποθετήσει και η Ferrari στο μονοθέσιο του Charles Leclerc (με αποτέλεσμα ο Μονεγάσκος να δεθχεί ποινή) πριν από τις κατατακτήριες δοκιμές.

Εκπληκτικό χρόνο σημείωσε ο Lance Stroll με την Aston Martin, ο οποίος τον έφερε στην 4η θέση, εμπρός από τη μία Red Bull, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρέθηκε και ο Sebastian Vettel. Πολύ καλή επίδοση σημείωσε και ο Fernando Alonso, για να βρεθεί στην 6η θέση, εμπρός από τον George Russell με τη δεύτερη Mercedes, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονταν και οι Pierre Gasly (AlphaTauri) και Lando Norris (McLaren). Στην 11η θέση βρέθηκε ο Esteban Ocon, o οποίος διαθέτει τις μικρές αναβαθμίσεις στο δάπεδο της Alpine, σε αντίθεση με τον team-mate του.


Οι συνθήκες στην πίστα εξελίσσονταν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ πολλοί νεαροί οδηγοί έκαναν την εμφάνισή τους, με τον Robert Shwartzman να οδηγεί τη Ferrari του Charles Leclerc. Ο Ρώσος (γεννημένος στο Ισραήλ) θα μπορούσε να είχε κάνει ταχύτερο χρόνο αν δεν τον είχε εμποδίσει ο Verstappen, ενώ αρκετά εντυπωσιακός ήταν ο Ισπανός Πρωταθλητής του IndyCar, Alex Palou, με τη McLaren του Daniel Ricciardo.

O Γάλλος Theo Pourchaire οδηγούσε την Alfa Romeo του Valtteri Bottas και ο Logan Sargeant έγινε (με τη Williams του Nicholas Latifi) ο πρώτος Αμερικανός που συμμετέχει σε αγωνιστικό τριήμερο από το 2015 και τον Alex Rossi. Έχοντας συμπληρώσει 100 χλμ., ο Sargeant, που είναι σοβαρός υποψήφιος για το δεύτερο cockpit της Williams το 2023, κέρδισε άλλον ένα πόντο για τη superlicence.

Επίσης, ο Antonio Giovinazzi οδηγούσε το μονοθέσιο της Haas του Kevin Magnussen, είχε μία έξοδο στο 9ο λεπτό της διαδικασίας, στην 6η στροφή, προσκρούοντας στις μπαριέρες TecPro με το πλάι, καταστρέφοντας την εμπρός αεροτομή και προκαλώντας κόκκινη σημαία. Το μονοθέσιο κόλλησε για λίγο στις μπαριέρες, αλλά ο Ιταλός κατάφερε να το απεγκλωβίσει και να επιστρέψει στα pits. H διαδικασία ολοκληρώθηκε εκεί για τον Giovinazzi, έπειτα από μόλις 4 γύρους.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!