F1: Η πρώτη συνέντευξη του Adrian Newey στην εποχή της Aston Martin

Ο Adrian Newey μίλησε για την προσαρμογή στην Aston Martin, το περιθώριο δημιουργικότητας που αφήνουν οι τεχνικοί κανονισμοί της Formula 1 για το 2026, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βρετανική ομάδα.

F1: Η πρώτη συνέντευξη του Adrian Newey στην εποχή της Aston Martin

Ο Adrian Newey μίλησε για την προσαρμογή στην Aston Martin, το περιθώριο δημιουργικότητας που αφήνουν οι τεχνικοί κανονισμοί της Formula 1 για το 2026, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βρετανική ομάδα.

Όταν ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία της Formula 1 κάνει δηλώσεις, έχει πάντα κάτι ενδιαφέρον να πει. Αυτό συνέβη και στην πρώτη συνέντευξη του Adrian Newey από τις αρχές Μαρτίου, που ξεκίνησε να εργάζεται στην ομάδα της Aston Martin, έχοντας επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εξέλιξη του νέου μονοθεσίου για το 2026, το οποίο θα διαμορφωθεί υπό εντελώς διαφορετικούς τεχνικούς κανονισμούς.

Ο Newey μίλησε για την προσαρμογή του στο καινούργιο περιβάλλον και αποκάλυψε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη διαδικασία εξέλιξης των μονοθεσίων του 2026 υπό τους νέους τεχνικούς κανονισμούς, οι οποίοι φαίνεται ότι αφήνουν αρκετό περιθώριο για δημιουργικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ομάδα της Aston Martin, όπου έχει αναλάβει το ρόλο του διευθύνοντα τεχνικού συνεργάτη.

Ο Newey δήλωσε: «Όταν εισέρχεσαι σε μια νέα ομάδα, είναι πάντα δύσκολο να ξέρεις ποια θα είναι η εμπειρία σου. Κάθε φορά που πήγαινα σε μια νέα ομάδα, η κάθε μία ήταν πολύ διαφορετική. Το πρώτο πράγμα που μπορώ να πω για την ομάδα είναι ότι όλοι ήταν πολύ φιλόξενοι, κάτι που είναι υπέροχο. Δεν συνέβαινε πάντα αυτό όταν ξεκινούσα σε μια νέα ομάδα».

«Πρόκειται για μια ομάδα που έχει αυξηθεί πολύ σε προσωπικό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι και ενθουσιώδεις, και η δουλειά μας είναι να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα πάντα να λειτουργούν ομαλά. Η F1 έχει να κάνει με τους ανθρώπους: ναι, υπάρχει πολλή τεχνολογία, αλλά οι άνθρωποι είναι αυτοί που οδηγούν τα πράγματα προς τα εμπρός».

«Η νοοτροπία του νικητή είναι πάντα δύσκολη. Αν πρόκειται για μια ομάδα που δεν είχε μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, τότε γίνεται ο κανόνας να μην νικάς. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε τις συλλογικές ικανότητες για να πετύχουμε. Όλα αυτά είναι μέρος της προσπάθειας να οδηγήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός».

Adrian Newey

«Είναι ένα άθλημα ανθρώπων. Η προηγούμενη ομάδα μου διέθετε μία από τις χειρότερες αεροδυναμικές σήραγγες της F1 και λειτουργούσε σε μια άχαρη σειρά κτιρίων σε μια βιομηχανική περιοχή, αλλά κατάφερε να τους κάνει όλους να δουλέψουν μαζί και δημιούργησε μια σπουδαία ομάδα ανθρώπων».

2026

«Οι σκέψεις μου για τους κανονισμούς του 2026 είναι παρόμοιες με αυτές που έκανα για τη μεγάλη αλλαγή των κανονισμών για το 2022: αρχικά σκεφτόμουν ότι οι κανονισμοί ήταν τόσο περιοριστικοί που δεν έμεναν και πολλά να κάνεις. Αλλά μετά, αρχίζεις να ψάχνεις τις λεπτομέρειες και συνειδητοποιείς ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για καινοτομία και διαφορετικές προσεγγίσεις από ό,τι αρχικά φαίνεται».

«Το είδαμε αυτό στις αρχές του 2022, με τις ομάδες να παίρνουν πραγματικά πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις. Τώρα, φυσικά, τέσσερις σεζόν μετά, έχουν συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό, αλλά αρχικά δεν συνέβαινε αυτό. Η διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων είναι μεγάλη. Είναι όλα λίγο βαρετά αν τα μονοθέσια είναι πανομοιότυπα και ο μόνος τρόπος να τα ξεχωρίσεις είναι ο χρωματισμός τους».

F1 Adrian Newey (Aston Martin)

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2026 να δούμε κάτι παρόμοιο με το 2022. Υπάρχει αρκετή ευελιξία στους κανονισμούς και είμαι σίγουρος ότι οι τεχνικοί θα βρουν διαφορετικές λύσεις. Κάποιες από αυτές θα εγκαταλειφθούν τα πρώτα 2-3 χρόνια, καθώς οι ομάδες θα αρχίσουν να συγκλίνουν».

«Είναι πάντα δύσκολο, όταν έχεις μια μεγάλη αλλαγή κανονισμών όπως αυτή, και όλες οι ομάδες έχουν περιορισμένους πόρους, λόγω του budget cap και των επιπέδων προσωπικού. Σε κάποιο βαθμό, η ομάδα είναι αυτή που διαμορφώνει την προσέγγιση. Ένας τομέας της ομάδας μας που πρέπει να αναπτυχθεί είναι το τμήμα αεροδυναμικής. Αλλά βραχυπρόθεσμα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσουμε ποιες κατευθύνσεις θα είναι οι πιο αποδοτικές και να συγκεντρώσουμε πραγματικά τους πόρους μας σε αυτές».

«Φυσικά, κάνοντας κάτι τέτοιο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσουμε μια κατεύθυνση. Αρκετά συχνά, πρέπει να διανύσεις πολύ δρόμο σε ένα συγκεκριμένο κλάδο πριν μάθεις αν θα είναι καρποφόρος ή όχι. Είναι μερικές φορές η περίπτωση που μία κατεύθυνση μπορεί να μην ξεκινάει τόσο ελπιδοφόρα, επειδή είναι πολύ νέα και υποανάπτυκτη, αλλά στην πραγματικότητα έχει περισσότερους καρπούς στο τέλος».

F1 Adrian Newey & Andy Cowell (Aston Martin)

Εκεί είναι που εμπειρία του Newey μπορεί να καθοδηγήσει την ομάδα στην επιλογή των σωστών κατευθύνσεων; «Ποτέ δεν μου αρέσει να λέω σε έναν συνάδελφο μηχανολόγο ότι δεν πρέπει να κυνηγήσει κάτι, αλλά δεδομένου του σύντομου χρονικού διαστήματος σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να το κάνω».

«Ένα σύγχρονο μονοθέσιο F1 είναι ένα πολύ περίπλοκο θηρίο. Είναι από τη φύση του πολύπλοκο, λόγω του μεγάλου αριθμού εξαρτημάτων. Αλλά αυτή η πολυπλοκότητα πολλαπλασιάζεται από την ποσότητα προσομοιώσεων που απαιτείται για την παραγωγή του. Οι ομάδες της F1 εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα εργαλεία προσομοίωσης: την υπολογιστική δυναμική ρευστών (CFD) σε περιβάλλον H/Y, την αεροδυναμική σήραγγα και το συσχετισμό μεταξύ του πραγματικού μονοθεσίου στην πίστα και αυτών των εργαλείων».

«Είναι ένας τομέας που απαιτεί μεγάλη ανάπτυξη. Μπορείς να αγοράσεις ένα πακέτο CFD από το ράφι, αλλά πρέπει να το βελτιώσεις, να μάθεις να το χρησιμοποιείς. Όπως και μια αεροδυναμική σήραγγα. Μπορείς να αγοράσεις υλικό αλλά πρέπει να γράψεις λογισμικό για να λειτουργήσεις το σύστημα κίνησης».

F1 Adrian Newey (Aston Martin) (4)

«Το ίδιο ισχύει και για έναν προσομοιωτή με οδηγό. Μπορείτε να έχεις το καλύτερο σύστημα στον κόσμο, αλλά αν δεν έχεις τη πετύχει τη διαμόρφωση των μοντέλων που το συνοδεύει, και το συσχετισμό με το αεροδυναμικό μοντέλο τα ελαστικά κ.ο.κ., δεν θα είναι χρήσιμο. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο».

Honda

«Η άλλη πτυχή είναι ότι για πρώτη φορά που θυμάμαι, αλλάζουν ταυτόχρονα τόσο οι κανονισμοί του πλαισίου όσο και οι κανονισμοί των μονάδων ισχύος. Αυτό είναι… ενδιαφέρον και ελαφρώς… τρομακτικό. Τόσο οι νέοι αεροδυναμικοί κανονισμοί όσο και οι κανονισμοί μονάδων ισχύος παρουσιάζουν ευκαιρίες. Θα περίμενα να δω μια σειρά από αεροδυναμικές λύσεις και θα μπορούσε να υπάρξει διαφοροποίηση στην απόδοση των μονάδων ισχύος σε όλο το grid στην αρχή, κάτι που συνέβη όταν εμφανίστηκαν οι σύγχρονοι κανονισμοί υβριδικών μονάδων, το 2014».

Το 2026, η ομάδα της Aston Martin θα έχει αποκλειστική συνεργασία με την Honda, η οποία θα προμηθεύσει τη μονάδα ισχύος και το μηχανικό σύνολο του κιβωτίου ταχυτήτων. Έτσι, ο Newey θα βρεθεί να συνεργάζεται και πάλι με την ιαπωνική εταιρεία: «Έμειναν κάποιο χρόνο εκτός F1 και έτσι, έως ένα βαθμό, προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Αλλά είναι μια σπουδαία ομάδα μηχανολόγων και σε μεγάλο βαθμό μια εταιρεία που καθοδηγείται από τη μηχανολογία».

F1 - Aston Martin & Honda

Οδηγοί

«Οι οδηγοί αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ανατροφοδότησης, της τροποποίησης της μηχανολογικής οργάνωσης και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο των ετών. Για μένα, η μεγάλη αλλαγή μεταξύ της εποχής που ξεκίνησα και του σημείου που βρισκόμαστε σήμερα, είναι η έλευση των καταγραφικών δεδομένων. Τώρα είναι πιο εύκολο να πάρουμε αυτά που λέει ο οδηγός και να δούμε πώς εμφανίζονται στα δεδομένα».

«Ταυτόχρονα, οι οδηγοί είναι διαισθητικά θηρία. Θα τροποποιήσουν το στυλ οδήγησής τους για να καλύψουν τα ελλείμματα συμπεριφοράς του μονοθεσίου και θα αναφέρουν πώς ανταποκρίνεται το αυτοκίνητο σε αυτό το τροποποιημένο στυλ, ίσως χωρίς να συνειδητοποιούν ότι έχουν αλλάξει αυτό που κάνουν. Επομένως, δεν μπορείς να βασιστείς εξ ολοκλήρου στα δεδομένα, πρέπει να μπεις και στο μυαλό των οδηγών».

F1 Fernando Alonso & Adrian Newey (Aston Martin)

Ο Newey πέρασε επίσης αρκετά χρόνια ως ερασιτέχνης οδηγός αγώνων και αυτό τον έχει βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα κάποια πράγματα, όπως αναφέρει: «Είχα περάσει αισίως τα 40 μου όταν ξεκίνησα τους αγώνες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχα μια μικρή κρίση μέσης ηλικίας! Νομίζω ότι με βοήθησε να κατανοήσω λίγο καλύτερα τη δυναμική του οχήματος όταν ένας οδηγός εξηγεί τι αισθάνεται, πώς η αλλαγή εντολών μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του αυτοκινήτου».

«Μου αρέσει επίσης να δουλεύω με οδηγούς και η άμεση ανατροφοδότηση που λαμβάνεις από αυτούς, η οποία βέβαια μπορεί να είναι ωμή και λίγο επώδυνη μερικές φορές, αλλά πρέπει να γνωρίζει πώς τα πηγαίνεις. Αυτό κάνει την F1 έναν πολύ ικανοποιητικό κλάδο μηχανολογίας για να ασχολείσαι».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!