Έτοιμος για διάλειμμα από την F1 ο Adrian Newey

Έπειτα από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Adrian Newey, του πιο επιτυχημένου τεχνικού στην ιστορία της Formula 1, από την ομάδα της Red Bull o Βρετανός δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο και χρειάζεται ένα διάλειμμα.

Έτοιμος για διάλειμμα από την F1 ο Adrian Newey

Έπειτα από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Adrian Newey, του πιο επιτυχημένου τεχνικού στην ιστορία της Formula 1, από την ομάδα της Red Bull o Βρετανός δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο και χρειάζεται ένα διάλειμμα.

Πριν από λίγες ημέρες, η Πρωταθλήτρια ομάδα της Formula 1, Red Bull, ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρηση του Adrian Newey, o οποίος με 13 τίτλους οδηγών και 12 κατασκευαστών στο όνομά του (μαζί με τις επιτυχίες του στη Williams και στη McLaren), είναι ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία του σπορ.

Ο Newey θα σταματήσει να ασχολείται με την εξέλιξη του μονοθεσίου της F1 φέτος (αν και θα παραστεί σε επιλεγμένα Grand Prix) και θα αποχωρήσει από τη Red Bull έπειτα από το πρώτο τρίμηνο του 2025. Παρά την εκτίμηση ότι η Ferrari είναι ο πιο πιθανός επόμενος προορισμός του ιδιοφυούς Βρετανού, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για το μέλλον του και θέλει να κάνει ένα διάλειμμα από την F1.

O Newey δήλωσε: «Η Formula 1 είναι κάτι που με απορροφά και ασχολούμαι με αυτήν εδώ και πολύ καιρό. Το 2021 ήταν μια πραγματικά πολυάσχολη χρονιά, λόγω της σκληρής μάχης με τη Mercedes στο Πρωτάθλημα και την ταυτόχρονη διεξαγωγής όλης της έρευνας και εξέλιξης για την RB18, η οποία είναι ο πατέρας αυτής της γενιάς μονοθεσίων. Δεν ξέρω, έρχεται ένα σημείο όπου, όπως είπε ο Forrest Gump, “αισθάνομαι λίγο κουρασμένος”».

Όταν ρωτήθηκε πόσο καιρό σκεφτόταν την απόφασή του, o Newey απάντησε: «Εδώ και λίγο καιρό, για να είμαι ειλικρινής. Υποθέτω ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στη συνέχεια, καθώς τα γεγονότα εξελίχθηκαν φέτος, σκέφτηκα ότι είμαι στην πολύ τυχερή θέση να μην χρειάζεται να δουλεύω για να ζήσω. Δουλεύω επειδή το απολαμβάνω και ένιωσα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω ένα βήμα πίσω, να κάνω ένα μικρό διάλειμμα και να κάνω έναν απολογισμό της ζωής μου».

F1 - Adrian Newey (Red Bull)

«Η Mandy, η γυναίκα μου και τα σκυλιά, μάλλον θα πάμε ταξίδι. Θα πάρουμε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο ή κάτι τέτοιο και θα διασχίσουμε τη Γαλλία και θα απολαύσουμε τη ζωή. Μετά, ίσως κάποια στιγμή, δεν ξέρω πότε, θα στέκομαι στο ντους και θα λέω: “Σωστά, αυτή θα είναι η επόμενη περιπέτεια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο».

Ο Lewis Hamilton, ο οποίος θα μεταβεί από τη Mercedes στη Ferrari το 2025, δήλωσε ότι ο Newey θα ήταν στην κορυφή του καταλόγου των ανθρώπων με τους οποίους θα ήθελε να συνεργαστεί στη F1. Ο Newey σχολίασε: «Ειλικρινά, είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους του Lewis να το λέει αυτό και είμαι πολύ κολακευμένος. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι απλά καιρός να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Ο Sergio Perez προέβλεψε ότι «ο Adrian, με την εμπειρία που έχει, έχει συνεισφέρει πολλά στη φιλοσοφία της Red Bull, οπότε υποθέτω ότι θα προκαλέσει άμεσο αντίκτυπο όπου κι αν πάει ή ό,τι κι αν κάνει. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας σχεδιαστής, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και στρατηγικές, το στήσιμο, μπορούσε να έχει αυτή την επιρροή σε ένα αγωνιστικό Σαββατοκύριακο».

F1 - Adrian Newey (Red Bull)

Από την πλευρά του, ο Max Verstappen, σε ερώτηση αν εξετάζει το μέλλον του στη Red Bull έπειτα από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Newey, απάντησε: «Όχι αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος επινοεί πολλά πράγματα επειδή δεν καταλαβαίνουν πώς είναι οι ρόλοι στην ομάδα, αλλά φυσικά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι θα προτιμούσα να μείνει. Απλά και μόνο για το πώς είναι σαν άνθρωπος. Τις γνώσεις του και τι θα προσφέρει δυνητικά σε μια άλλη ομάδα αν θέλει να δουλέψει. Πέραν από αυτό, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που έχουμε, είναι απίστευτα καλοί».

«Αν κάποιος θέλει πραγματικά να φύγει πρέπει να φύγει, αυτό του έγραψα, αν πιστεύεις ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση για σένα και την οικογένειά σου, πρέπει να το κάνεις. Στο τέλος της ημέρας, η F1 είναι μια δεξαμενή καρχαριών. Ο καθένας σκέφτεται τον εαυτό του στο τέλος της ημέρας. Το ξέρω αυτό. Δεν είμαι ηλίθιος. Οπότε δεν πειράζει».

«Φυσικά, από τότε που ξεκίνησε στη Red Bull, ήταν απίστευτα σημαντικός για την επιτυχία που είχαν. Με την πάροδο του χρόνου, ο ρόλος του άλλαξε λίγο και πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς έκανε. Δεν λέω ότι δεν έκανε τίποτα, αλλά ο ρόλος του έχει εξελιχθεί».

F1 - Adrian Newey & Christian Horner (Red Bull)

O επικεφαλής της ομάδας της Red Bull, Christian Horner, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει όρος στο συμβόλαιο του Max Verstappen που να του επιτρέπει να αποχωρήσει εφόσον θα φύγει ο Newey: «Το συμβόλαιο του Max προφανώς θα παραμείνει εμπιστευτικό, αλλά δεν υπάρχουν ρήτρες που να συνδέουν με οποιονδήποτε τρόπο τον Adrian με τον Max. Αλλά και ο Max καταλαβαίνει ότι υπήρξε μια διαδικασία σχεδιασμού σε αυτό το θέμα και δεν είναι απλά μια σπασμωδική κίνηση και έτσι η δομή δεν θα αλλάξει με την αποχώρηση του Adrian».

O αγωνιστικός σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko, δήλωσε: «Η αποχώρηση του Newey ήταν έκπληξη. Αλλά αν τα κίνητρά του έχουν μειωθεί και έχει υποστεί ένα είδος εξουθένωσης, τότε πρέπει να το αποδεχτείς. Πιστεύω ότι ο Adrian, μετά από μια ορισμένη περίοδο περισυλλογής, θα έχει και πάλι αυτό το ανταγωνιστικό πνεύμα, αυτή τη δίψα για αγώνες, και επομένως θα είναι διαθέσιμος για μια άλλη ομάδα και όχι για εμάς».

Όταν ο Marko ρωτήθηκε με τι χρώματα θα δούμε στο μέλλον τον Newey, απάντησε: «Νομίζω ότι το κόκκινο συγκρούεται λίγο με το σκούρο μπλε. Αλλά νομίζω ότι όλα είναι δυνατά με ένα υπέροχο πράσινο χρώμα», υπονοώντας ότι θα βρεθεί στην Aston Martin.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!