F1: Ο Vettel αμφισβητεί την αξία των υβριδικών μονάδων ισχύος

Ο Sebastian Vettel αμφιβάλλει ότι οι υβριδικοί turbo κινητήρες turbo της Formula 1 συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.

F1: Ο Vettel αμφισβητεί την αξία των υβριδικών μονάδων ισχύος

Ο Sebastian Vettel αμφιβάλλει ότι οι υβριδικοί turbo κινητήρες turbo της Formula 1 συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.

Ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, Sebastian Vettel, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για περιβαλλοντικά και πολιτικά θέματα, δήλωσε ότι το σπορ θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχουν οι κανονισμοί του.

Ενώ η F1 βλέπει τις turbo υβριδικές μονάδες και την αυξανόμενη χρήση βιώσιμων καυσίμων ως ζωτικής σημασίας για να κατευθυνθεί προς ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, ο Vettel παραμένει επιφυλακτικός. Έχοντας αναγκαστεί να υπερασπιστεί την F1 απέναντι στον ισχυρισμό ότι είναι «ενεργοβόρα», σε πρόσφατη εμφάνισή του στην εκπομπή Question Time του BBC, ο Vettel είναι αρκετά ειλικρινής σχετικά με την κατάσταση.

«Το ερώτημα είναι, τι βοηθούν ή συνεισφέρουν αυτοί οι αποδοτικοί και πιο αποδοτικοί κινητήρες στον κόσμο στους καθημερινούς ανθρώπους που πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους, όπου κι αν βρίσκονται;», δήλωσε ο Γερμανός οδηγός της Aston Martin. «Σε τι βοηθάει ή τι σας προσφέρει αυτός ο κινητήρας, ποιο όφελος; Αυτό είναι πολύ αμφισβητήσιμο. Είναι πολύ περίπλοκο».

«Αποτελεί συναρπαστική τεχνολογία. Μην με παρεξηγήσετε, ως οπαδός και από άποψη μηχανολογίας, είναι συναρπαστική. Αλλά πόσα (στοιχεία αυτής) μεταφέρεις στο δρόμο; Εκτός από το να τοποθετήσεις υβριδικό σύστημα στο αυτοκίνητο παραγωγής; Όχι πολλά. Πρέπει να είσαι αληθινός και να λες την αλήθεια. Και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό».

Η F1 αυτή τη στιγμή διαμορφώνει νέους κανονισμούς για τους κινητήρες που θα τεθούν σε ισχύ από το 2026, και φαίνεται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τα υβριδικά turbo, αλλά θα εγκαταλείψει την πολύπλοκη και ακριβή MGU-H. Επίσης, θα υιοθετηθούν 100% συνθετικά καύσιμα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Ο Vettel προτείνει ότι η F1 πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά αν κάνει όσα πρέπει για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Ο Γερμανός δήλωσε: «Προφανώς η F1 έχει κολλήσει με αυτόν τον κινητήρα για αρκετό καιρό και το ερώτημα που πρέπει να θέσεις είναι: είναι αρκετό αυτό; Κάνουμε αρκετά; Και αν σκεφτείς πόσο βαθιά είμαστε στα περιττώματα, λυπάμαι που το λέω έτσι, αλλά αν κοιτάξεις προς τα που πάει ο κόσμος και την κλιματική κρίση, η απάντηση είναι ότι δεν κάνουμε αρκετά, και ειδικά σε ένα σπορ που έχει τόσο υψηλές εκπομπές ρύπων. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο και πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να κάνουμε απλώς αυτό που κάνουμε. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αρκετά. Αυτή είναι η απάντηση».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!