Στα ημιτελικά του FIA Rally Star έφθασαν οι δύο Έλληνες οδηγοί

Ο Κωνσταντίνος Τακιδέλλης και ο Αχιλλέας Χριστοδούλου άφησαν θετικές εντυπώσεις στην πίστα του Estering, στη Γερμανία

Στα ημιτελικά του FIA Rally Star έφθασαν οι δύο Έλληνες οδηγοί

Ο Κωνσταντίνος Τακιδέλλης και ο Αχιλλέας Χριστοδούλου άφησαν θετικές εντυπώσεις στην πίστα του Estering, στη Γερμανία

Τους οδηγούς ράλλυ των επόμενων ετών αναζητεί ο θεσμός FIA Rally Star, στον οποίο η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τους Κωνσταντίνο Τακιδέλλη και Αχιλλέα Χριστοδούλου. Στην τελική φάση που διεξήχθη στην πίστα του Estering, στα προάστια του Αμβούργου, οι δύο Έλληνες άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις με το αγωνιστικό ΤΝ5 Cross Car ισχύος 115 ίππων, του οργανισμού LifeLive (που ίδρυσε ο αστέρας του WRC Thierry Neuville με τον αδελφό του, Yannick).

Ο Αχιλλέας Χριστοδούλου σημείωσε στον προκριματικό (Stage 1) τον τρίτο χρόνο και ο Κωνσταντίνος Τακιδέλλης τον πρώτο χρόνο στον ομίλους τους. Μπαίνοντας, λοιπόν, στην πρώτη τριάδα των ομίλων τους έπειτα από τρεις γύρους στη διαδρομή των 750 μέτρων, προκρίθηκαν στον ημιτελικό (Stage 2). Σε αυτόν συμμετείχαν οι 33 από τους συνολικά 89 συμμετέχοντες (ηλικίας 17-26 ετών, από 22 χώρες). Οι δύο Έλληνες ήταν γρήγοροι και στα περάσματα στον ημιτελικό (σε διαδρομή 2 χλμ), όμως ορισμένα μικρά λάθη τους στέρησαν την πρόκριση από το μεγάλο τελικό.

Από την τελική 12άδα που προέκυψε, μεγάλος νικητής του ευρωπαϊκού τελικού του FIA Rally Star 2022 αναδείχθηκε ο Εσθονός Romet Jurgenson, ο οποίος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα προπόνησης και προετοιμασίας του FIA Rally Star το 2023, συμμετέχοντας μαζί με τους πέντε νικητές των τελικών των άλλων ηπείρων. Θα λάβει μέρος σε 6 ράλλυ, στο μπάκετ ενός Ford Fiesta Rally3 της M-Sport.

Αναπληρωματικός του ευρωπαϊκού τελικού αναδείχθηκε ο Σουηδός Patrik Hallberg, ενώ τη νίκη του αγώνα των γυναικών μοιράστηκαν η Maja Hallen Fellenius από τη Σουηδία και η Katie Milner από τη Βρετανία. Οι δύο νικήτριες θα συμμετάσχουν στον τελικό των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα φέτος, από τον οποίο θα προκύψει η γυναίκα που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του FIA Rally Star το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2023, οι τέσσερις καλύτεροι από τους επτά οδηγούς του προγράμματος θα κερδίσουν μια χρονιά στο πρωτάθλημα FIA Junior WRC για το 2024. Έπειτα, οι τρεις καλύτεροι θα κάνουν μία ακόμη σεζόν στον ίδιο θεσμό το 2025, και αν ένας από αυτούς κατακτήσει το πρωτάθλημα θα αγωνιστεί στο WRC2 με αυτοκίνητο προδιαγραφών Rally2 το 2026, και με πλήρη κάλυψη των εξόδων από τη FIA.

Πέραν της οδήγησης του TN5 Cross Car, κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν και σε δοκιμασίες αντανακλαστικών και ψηφιακής οδήγησης, ενώ εξετάστηκαν και προσοφικά από την πενταμελή επιτροπή κριτών. Αυτή αποτελούνταν από τον Αντιπρόεδρο Αθλητισμού της FIA Robert Reid, τον ιδιοκτήτη της M-Sport Malcolm Wilson, τον Rally Activity Manager της Pirelli Terenzio Testoni, τον Thierry Neuville και την Pernilla Solberg.

«Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Ο ανταγωνισμός ήταν υψηλού επιπέδου και καταλάβαμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που έκαναν τη συμμετοχή μας εφικτή, και πιστεύω ότι η εμπειρία αυτή μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι μπορούμε να βελτιωθούμε σε αρκετούς τομείς και ότι έχουμε πολλά ακόμα να δώσουμε», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τακιδέλλης

«Ήταν μια φοβερή εμπειρία. Συναγωνιστήκαμε αθλητές στην ηλικία μας πολύ υψηλού επιπέδου, καταλάβαμε επίσης ότι και εμείς ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί και γενικώς είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι από τους σχεδόν 90 αγωνιζόμενους περάσαμε στους 27. Κάποια λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μας κόστισαν κάτι παραπάνω, αλλά και με αυτό το αποτέλεσμα είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνετέλεσαν να συμβεί αυτό, γιατί ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, καθώς και τον Λάμπρο Αθανασούλα ο οποίος μας βοήθησε πολύ με την εμπειρία του στους διεθνείς αγώνες», ανέφερε ο Αχιλλέας Χριστοδούλου.

«Στο διαγωνισμό βρεθήκαμε με δύο οδηγούς, οι οποίοι δεν είχαν το χρόνο να κάνουν πάρα πολλή προπόνηση, αλλά παρόλα αυτά κατάφεραν να προκριθούν στον ημιτελικό αποκλείοντας μεγάλα ονόματα άλλων χωρών με περισσότερη εμπειρία. Οπότε είμαστε πολύ χαρούμενοι. Θα γίνουν σίγουρα καλύτεροι μετά από αυτό, τόσο στην οδήγηση όσο και στον τρόπο σκέψης τους σε ό,τι έχει να κάνει και με τον αγώνα. Θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να είναι αυτός ο διαγωνισμός το έναυσμα και για έναν αντίστοιχο στην Ελλάδα, ώστε να αναδειχθούν νέα ταλέντα – γιατί ο χώρος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μαζί και με το Ράλλυ Ακρόπολις, δείχνει ότι ξεκινάει και μπορεί να ανθίσει. Και οι νέοι οδηγοί είναι αυτοί που θα τον στηρίξουν», τόνισε από την πλευρά του ο Λάμπρος Αθανασούλας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!