O πρώτος αγώνας ανάμεσα σε μονοθέσια χωρίς οδηγό! (video)

Στο περιθώριο της έκθεσης CES 2022, αυτόνομα αγωνιστικά αυτοκίνητα πήραν μέρος σε έναν συναρπαστικό διαγωνισμό.

O πρώτος αγώνας ανάμεσα σε μονοθέσια χωρίς οδηγό! (video)

Στο περιθώριο της έκθεσης CES 2022, αυτόνομα αγωνιστικά αυτοκίνητα πήραν μέρος σε έναν συναρπαστικό διαγωνισμό.

Το φετινό Consumer Electronics Show (CES) φιλοξένησε έναν διαγωνισμό αυτόνομων μονοθεσίων στο Las Vegas Motor Speedway. Τα χωρίς οδηγό μονοθέσια του διαγωνισμού Indy Autonomous Challenge αναμετρήθηκαν στην οβάλ πίστα, αναπτύσσοντας με ταχύτητες μεγαλύτερες των 270 χλμ./ώρα!

Πέντε ομάδες από όλο τον κόσμο ανέπτυξαν λογισμικό αυτόνομων αγώνων, με τη νικήτρια, την ομάδα PoliMOVE από το Μιλάνο, να παίρνει το έπαθλο 130.000 ευρώ. Οι ομάδες αντιπροσώπευαν το πανεπιστήμιο στο οποίο ανήκαν και χρησιμοποίησαν όλες ως βάση μια Dallara AV-21. Μέσα στην κλασική οβάλ πίστα του Las Vegas τα μονοθέσια κινούνταν με ταχύτητες άνω των 270 χλμ./ώρα, με το αυτοκίνητο της PoliMOVE να αγγίζει τη μέγιστη ταχύτητα των 278 χλμ./ώρα.

Ο αγώνας διοργανώθηκε από την αμερικανική Energy Systems Network, μια εταιρεία που στοχεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης για εμπορική χρήση. Ο Paul Mitchell, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε:  «Ήρθαμε στην έκθεση CES, την πιο σημαντική εκδήλωση τεχνολογικής καινοτομίας στον κόσμο, για να δείξουμε μέσω αυτού το αγώνα, το άλμα των αυτόνομων τεχνολογιών. Αξιοποιούμε τη δύναμη των διαγωνισμών για να προσελκύσουμε τα καλύτερα μυαλά από όλο τον κόσμο και να προωθήσουμε την τεχνολογία αιχμής στην ασφάλεια και την απόδοση των αυτόνομων οχημάτων».

Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία αισθητήρων Luminar, η οποία προμήθευσε τα συστήματα LIDAR, που επέτρεψαν στις Dallara AV-21 το 360 μοιρών σκανάρισμα του περιβάλλοντος χώρου σε μεγάλη εμβέλεια, για να γίνει πραγματικότητα ο αγώνας υψηλής ταχύτητας. Η εταιρεία παρέχει τεχνολογία αισθητήρων στους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα του διαγωνισμού, τα μονοθέσια τα PoliMOVE και της γερμανικής ομάδας TUM πάλεψαν τροχό με τροχό, πριν το γερμανικό αυτοκίνητο κάνει τετ-α-κε και βγει από το δρόμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός του αυτόνομου συστήματος οδήγησης κράτησε το αυτοκίνητο μακριά από τις μπαριέρες στην άκρη της πίστας.

Η αυτόνομη πρόκληση είχε μεγάλη ανταπόκριση από τα πανεπιστήμια, με 41 ομάδες από 11 χώρες να δηλώνουν αρχικά συμμετοχή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ξανά το 2023.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!