Η Mercedes-Benz “αποχαιρετά” τον Sir Stirling Moss (video)

Η ταινία μικρού μήκους «The Last Blast» ακολουθεί την 300 SLR «722», με την οποία ο αείμνηστος Βρετανός είχε κερδίσει τα Mille Miglia το 1955

Η Mercedes-Benz “αποχαιρετά” τον Sir Stirling Moss (video)

Η ταινία μικρού μήκους «The Last Blast» ακολουθεί την 300 SLR «722», με την οποία ο αείμνηστος Βρετανός είχε κερδίσει τα Mille Miglia το 1955

«Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Ο Stirling Moss;» Αυτό, φέρεται να ρώτησε ένας αστυνομικός τον θρυλικό οδηγό μετά από έναν ιδιαίτερα «τολμηρό» ελιγμό που είχε κάνει στους δρόμους του Λονδίνου. «Ναι κύριε, είμαι», ήταν η απάντησή του. Μια «αναφορά» αυτής της θρυλικής ιστορίας, καθώς και άλλων πτυχών της ζωής και της καριέρας του Moss περιλαμβάνονται στο «The Last Blast», την ταινία μικρού μήκους της Mercedes-Benz Classic. Η Mercedes-Benz 300 SLR, με την οποία ο Moss κέρδισε τον αγώνα Mille Miglia το 1955, περνά από σημαντικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας, συνοδεία μοτοσικλετιστών της αστυνομίας. Την ώρα που η κάμερα κάνει ζουμ στο μπροστινό φτερό μιας από τις μοτοσικλέτες, βλέπουμε ένα αυτοκόλλητο που φέρει την περίφημη ερώτηση.

Με αυτή τη διαδρομή στο κέντρο του Λονδίνου, το «The Last Blast» τιμά τον Moss, ο οποίος πέθανε στις 12 Απριλίου 2020 σε ηλικία 90 ετών. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 στο Λονδίνο, όπου ο οδηγός έζησε για περισσότερα από 60 χρόνια. Ωστόσο το διάσημο αγωνιστικό αυτοκίνητο, με αριθμό συμμετοχής 722, δεν έχει βρεθεί ποτέ πριν σε αυτά τα μέρη.

Αλλά ενώ το «ασημί βέλος» είναι ο ορατός πρωταγωνιστής της ταινίας, υπάρχει και ένας αόρατος: ο ίδιος ο αείμνηστος οδηγός, που με αυτό το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, μαζί με τον συνοδηγό του Denis Jenkinson, κέρδισε τον αγώνα των χιλίων μιλίων το 1955, οδηγώντας από τη Μπρέσια στη Ρώμη και πίσω. Και προς τιμήν του Moss, ο ήχος του κινητήρα της 300 SLR αντήχησε σε μια τελευταία βόλτα, μέσα στο Λονδίνο, πριν το αυτοκίνητο επιστρέψει στη μόνιμη κατοικία του, το Μουσείο της Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη.

Το αποτέλεσμα είναι μια συγκινητική ταινία τριάμισι λεπτών. Το σημείο εκκίνησης της διαδρομής, πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής, είναι το The Temple. Στη συνέχεια περνά από το κτήριο του Κοινοβουλίου, στην πλατεία Trafalgar, το Royal Automobile Club και το ξενοδοχείο The Ritz. Στο δρόμο, το «722» διασταυρώνεται με την προσωπική 300 SL «Gullwing» του Sir Stirling, το αυτοκίνητο με το οποίο πήγε από το Λονδίνο στην εκκίνηση του Mille Miglia το 1955. Η διαδρομή μέσα στην πόλη τελειώνει μπροστά στο το σπίτι του Moss, στο Mayfair. Εκεί, ο γιος του, Elliot Moss, στέκεται μπροστά στην πόρτα και κοιτάζει το ρολόι στον καρπό του, που φορούσε ο πατέρας του για πολλά χρόνια. Είναι ακριβώς 7:22 π.μ., η ώρα εκκίνησης των Moss και Jenkinson στο Mille Miglia του 1955 που εκείνη την εποχή ήταν και ο αριθμός συμμετοχής στον αγώνα. Η 300 SLR σταματάει και ο κινητήρας της σβήνει.

Αυτό είναι το “αντίο” της Mercedes-Benz Classic στον Sir Stirling Moss, που αφιέρωσε δεκαετίες υπηρεσίας στη μάρκα. Και επίσης στην οικογένειά του, για την αμέριστη υποστήριξη που του προσέφεραν και για την προσωπική τους εμπλοκή σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο κινηματογραφικό έργο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!