EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Ρεκόρ συμμετοχών με 72 πληρώματα

Τα 70 χρόνια του Ράλλυ των Θεών θα γιορταστούν όπως ακριβώς αξίζει στον εθνικό μας αγώνα, με 72 πληρώματα από 31 χώρες να παίρνουν εκκίνηση κάτω από την Ακρόπολη το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023.

EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Ρεκόρ συμμετοχών με 72 πληρώματα

Τα 70 χρόνια του Ράλλυ των Θεών θα γιορταστούν όπως ακριβώς αξίζει στον εθνικό μας αγώνα, με 72 πληρώματα από 31 χώρες να παίρνουν εκκίνηση κάτω από την Ακρόπολη το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών των τελευταίων 17 ετών! Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, 72 αγωνιστικά αυτοκίνητα θα πάρουν εκκίνηση κάτω από την Ακρόπολη, πηγαίνοντας στη συνέχεια για την Υπερειδική του αγώνα, στην Πλατεία Νερού.

Από το 2006 είχαμε να δούμε περισσότερα πληρώματα στον εθνικό μας αγώνα, χρονιά κατά την οποία από την ράμπα εκκίνησης πέρασαν 84 αυτοκίνητα. Πλην όμως της αριθμητικής πληρότητάς του, ο 10ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA διακρίνεται και για την ποιότητα των συμμετοχών σε κάθε κατηγορία, καθώς οι διεκδικητές όλων των τίτλων έρχονται στην Ελλάδα.

Στην κορυφαία κατηγορία Rally1 θα αναμετρηθούν 10 υβριδικά αυτοκίνητα με στόχο να φτάσουν πρώτα στον τερματισμό την Κυριακή 10/9. Άλλα 30 πληρώματα θα αγωνιστούν στην κατηγορία WRC2, ενώ σημαντικός είναι και φέτος ο αριθμός των ελληνικών συμμετοχών, φτάνοντας τις 20.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι στην Ελλάδα θα κριθεί ο τίτλος για το Πρωτάθλημα Νέων, καθώς το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 αποτελεί τον έβδομο και τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος JWRC.

Η περσινή νικήτρια Hyundai Shell Mobis σκοπεύει να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2022, παρατάσσοντας τρία i20Ν Rally1, στο τιμόνι των οποίον θα βρίσκονται οι Thierry Neuville και Esapekka Lappi, αλλά και ο πολύπειρος Dani Sordo που επιστρατεύτηκε ειδικά για τον ελληνικό αγώνα.

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2022, Toyota Gazoo Racing, θα παραταχθεί στον αγώνα με τέσσερα GR Yaris Rally1. Δίπλα στους συνήθεις ύποπτους, Kalle Rovanpera, Elfyn Evans και Takamoto Katsuta, οι Έλληνες θεατές θα έχουν την τύχη να δουν για ακόμα μία φορά τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Sebastien Ogier, o οποίος αγωνίζεται σε επιλεκτικούς αγώνες φέτος.

Από την πλευρά της, η MSport Ford στοχεύει στην Ελλάδα να δώσει τέλος στο σερί μέτριων εμφανίσεων με πρώτο βιολί στην προσπάθειά της τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2019, Ott Tanak. Τα άλλα δύο Puma Rally1 θα οδηγήσουν ο νεαρός PierreLouis Loubet, αλλά και ο Ιορδάνης Σερδερίδης με την ελληνική σημαία, στην τέταρτη συμμετοχή του στο φετινό Πρωτάθλημα, μετά τα Ράλλυ Μόντε Κάρλο, Μεξικό και Σαφάρι.

Στη μάχη του WRC2, φαβορί για τη νίκη είναι ο επικεφαλής στη βαθμολογία Andreas Mikkelsen, ο οποίος θέλει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Το έργο του κάθε άλλο παρά εύκολο αναμένεται, αφού με ίδιο αυτοκίνητο (Skoda Fabia Rally2) απέναντί του θα έχει τον νικητή του Ράλλυ Φινλανδίας στην κατηγορία, Sami Pajari, τον δεύτερο στην βαθμολογία, Yohan Rossel (Citroen C3 Rally2), αλλά και τους Oliver Solberg (Skoda Fabia Rally2), Gus Greensmith (Skoda Fabia), Nikolay Gryazin (Skoda Fabia) και Andrien Fourmaux (Ford Fiesta Rally2), αλλά και τον Πρωταθλητή Ελλάδας (2021, 2023), Αλέξανδρο Τσουλόφτα (Volkswagen Polo GTi Rally2), ο οποίος θα προσπαθήσει να επαναλάβει την περυσινή του επιτυχία (9ος γενικής και τρίτος WRC2 Open).

Υψηλοί είναι βέβαια οι στόχοι και του Λάμπρου Αθανασούλα, ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι ενός i20 Rally2, με την υποστήριξη της Hyundai Ελλάς. Με όπλο του την εμπειρία, μεταξύ των πρωταγωνιστών αναμένεται να βρεθεί ο Πρωταθλητής Ελλάδας (2019) Γιώργος Κεχαγιάς, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του ένα Skoda Fabia Rally2. Ακόμα ένας Πρωταθλητής Ελλάδας, (2016), ο Γιώργος Φιλιππίδης, επιστρέφει στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις μετά από πέντε χρόνια απουσίας, οδηγώντας επίσης ένα Skoda Fabia Rally2. Το ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να κερδίσουν και άλλες συμμετοχές όπως αυτές των Βασίλη Βελάνη και Παναγιώτη Ρουστέμη (αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2), αλλά και του ταχύτατου στο χώμα, Χρυσόστομου Καρέλλη (Citroen C3 Rally2).

Όπως προαναφέραμε, στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 θα πέσει η αυλαία του Πρωταθλήματος Νέων (JWRC), θεσμού στον οποίο οι μελλοντικοί αστέρες του WRC συμμετέχουν με Ford Fiesta Rally3. Όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές αναμένονται στην Ελλάδα, με τον Ιρλανδό William Creighton να είναι το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο.

Σε επίπεδο χρόνων, «απέναντί» τους θα βρεθούν ελληνικά πληρώματα με αυτοκίνητα ανάλογων προδιαγραφών. Ο Θέμης Χαλκιάς θα τρέξει με το ολοκαίνουργιο Renault Clio Rally3, ενώ ο Πρωταθλητής F2 τα τελευταία τρία χρόνια, Νώντας Καρανικόλας, θα εκκινήσει με ένα Ford Fiesta Rally3, όπως και ο ταλαντούχος Σπύρος Γαλεράκης.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η κατηγορία RC4, στην οποία 6 ελληνικά πληρώματα θα τρέξουν στις ακροπολικές ειδικές διαδρομές με δικίνητα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally4. Ο λόγος για τους Σάββα Λευκαδίτη, Πασχάλη Χατζημάρκο, Θεόδωρο Καλαμαρά και Adkanell, όλοι τους με Peugeot 208, για τον Γιάννη Πλάγο που επιστρέφει στο Ακρόπολις, αυτήν τη φορά με ένα Ford Fiesta, και τον αειθαλή Χάρη Καλτσούνη (Opel Corsa), ο οποίος, σε ηλικία 74 ετών συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στο Ράλλυ Ακρόπολις.

Δείτε εδώ τη λίστα συμμετοχών του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!