Ηλεκτρικό van από την Mercedes-Benz πριν από 25 χρόνια

Πίσω στο 1996, το Vito 108 E παρέχει χώρο για έως οκτώ άτομα, έφθανε τα 120 χλμ/ώρα και παρείχε αυτονομία έως 170 χλμ.

Ηλεκτρικό van από την Mercedes-Benz πριν από 25 χρόνια

Πίσω στο 1996, το Vito 108 E παρέχει χώρο για έως οκτώ άτομα, έφθανε τα 120 χλμ/ώρα και παρείχε αυτονομία έως 170 χλμ.

Μικρομεσαίου μεγέθους, αλλά ιδιαίτερα ευκίνητο van, που εξυπηρετούσε υπηρεσίες διανομής και μετακίνησης επιβατών: Αυτό ήταν το ηλεκτρικό Vito 108 E, που εφοδιαζόταν με υδρόψυκτο, ασύγχρονο τριφασικό μοτέρ και μπαταρία Z.E.B.R.A. Κατασκευαζόταν σε περιορισμένο αριθμό μονάδων στο εργοστάσιο της Mercedes-Benz στο Mannheim.

Προσέφερε κίνηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων, π.χ. στο εσωτερικό των πόλεων: τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία τα καταφέρνουν. Πριν από 25 χρόνια το Mercedes-Benz Vito 108 E, που βασιζόταν στη σειρά W 638 δημιουργήθηκε για ακριβώς αυτόν το σκοπό. Η εταιρεία παρουσίασε την ηλεκτροκίνητη έκδοση του Vito τον Ιούλιο του 1996, μόνο λίγους μήνες μετά από την παγκόσμια πρεμιέρα της σειράς Van με κινητήρα καύσης που ήταν τότε διαθέσιμος.

Ένα ενημερωτικό δελτίο περιέγραφε τις πιθανές εφαρμογές του, εξηγώντας ότι «ως ένα μικρό, συμπαγές και ευκίνητο όχημα, που χωρά σε οποιοδήποτε γκαράζ χωρίς προβλήματα, το ηλεκτρικό Vito είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για υπηρεσίες διανομής και μεταφοράς επιβατών στο εσωτερικό των πόλεων». Το Vito 108 E παρέχει χώρο για έως και οκτώ άτομα. Το ωφέλιμο φορτίο του ανέρχεται στα 600 κιλά, η μέγιστη ταχύτητα είναι 120 χλμ/ώρα και η αυτονομία του φτάνει έως και τα 170 χλμ.

Το όχημα κινείται από έναν υδρόψυκτο, τριφασικό, ασύγχρονο κινητήρα, που αποδίδει 54 ίππους. Από στάση έως και τις 2.000 σ.α.λ. παράγει ροπή 190 Nm. Η ισχύς μεταδίδεται από ένα μηχανικό, χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, που εφοδιάζεται με πέντε γρανάζια για την κίνηση προς τα εμπρός και με ένα για την όπισθεν. Μια μπαταρία Z.E.B.R.A. (Zero Emission Battery Research Activity) είναι τοποθετημένη στην πίσω πλευρά του Vito, πίσω από τον τελευταίο πάγκο καθίσματος και χρησιμεύσει ως μονάδα αποθήκευσης ενέργειας.

Και σήμερα; Οι εξελίξεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, με αποτέλεσμα η Mercedes-Benz Vans να είναι σε θέση να διαθέτει στο κοινό τέσσερα ισχυρά οχήματα παραγωγής με ηλεκτρική μπαταρία: το EQV, το eVito Tourer, το eVito Panel Van και το eSprinter. Διατίθενται επίσης διάφορες εκδόσεις κάθε οχήματος, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διαμόρφωση του αντίστοιχου αυτοκινήτου για μια σειρά εφαρμογών. Και στοιχείο, που αποτελεί πάντα μέρος του «πακέτου»: οι μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!