Δύο ρεκόρ Guinness για drift σε πάγο από τo Skoda Enyaq RS iV

Συνεχόμενο drift 15 λεπτών επί… 7,351 χλμ, σουηδικού πάγου προσθέτει στο βιογραφικό της η ισχυρότερη έκδοση του ηλεκτροκίνητου Skoda -με την πιστοποίηση των ρεκόρ Guinness.

Δύο ρεκόρ Guinness για drift σε πάγο από τo Skoda Enyaq RS iV

Συνεχόμενο drift 15 λεπτών επί… 7,351 χλμ, σουηδικού πάγου προσθέτει στο βιογραφικό της η ισχυρότερη έκδοση του ηλεκτροκίνητου Skoda -με την πιστοποίηση των ρεκόρ Guinness.

Παρά το mainstream προφίλ της, η τσεχική φίρμα έχει έφεση στα ρεκόρ Guinness καθώς είναι ήδη κάτοχος του ρεκόρ ταχύτητας στις αλυκές του Bonneville από το 2011 (365,45 χλμ./ώρα), επίδοση στην οποία έρχεται να προσθέσει δύο ακόμα ρεκόρ με την πιστοποίηση της «βίβλου» των παγκοσμίων ρεκόρ.

Ο λόγος για τα ρεκόρ «Μεγαλύτερου συνεχόμενου drift σε πάγο από αυτοκίνητο» και «Μεγαλύτερου συνεχόμενου drift σε πάγο από ηλεκτρικό αυτοκίνητο» τα οποία συνοπτικά αντιστοιχούν στο επίτευγμα του Skoda Enyaq RS iV με οδηγό τον βρετανό δημοσιογράφο του ειδικού Τύπου, Richard Meaden να διανύσουν, ντριφτάροντας 7.351 μέτρα και επί 15,58 λεπτά, πάνω στην κυκλική -προφανώς-  πίστα μήκους 188,496 μέτρων στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης Stortjarnen στη Σουηδία.

Για την ιστορία, τα παραπάνω ρεκόρ αντιστοιχούν σε 39 γύρους της συγκεκριμένης πίστας και απαίτησαν κάπου 18 ώρες οδήγησης και drifting που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα πέντε ημερών, ενώ η υψηλότερη ταχύτητα που σημειώθηκε από το Enyaq RS iV των 299 ίππων κατά το drift ήταν τα 48,69 χλμ./ώρα και η χαμηλότερη 31,64 χλμ.

Μοναδική διαφοροποίηση σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση παραγωγής του ηλεκτρικού Skoda ήταν η τοποθέτηση χιονοελαστικών 20 ιντσών ειδικά σχεδιασμένων για αντίστοιχες περιστάσεις, με καρφιά έξι χιλιοστών για τους μπροστινούς τροχούς και τριών χιλιοστών για τον πίσω και διαστάσεις 245/35 και 255/45 αντίστοιχα.

«Το να βρίσκομαι ξανά πίσω από το τιμόνι ενός Skoda για ένα νέο ρεκόρ είναι κάτι το ιδιαίτερο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι το ένα με μετέφερε στις αλυκές του Bonneville στις ΗΠΑ και το άλλο σε μια παγωμένη σουηδική λίμνη και σε δύο πολύ διαφορετικά αυτοκίνητα. Είμαι πολύ υπερήφανος που 12 χρόνια μετά το πρώτο ρεκόρ αποτελώ και πάλι μέρος μιας ομάδας με τον ίδιο στόχο και αποτέλεσμα αλλά, και σκέφτομαι ότι 12 χρόνια πριν, δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα ήμασταν εδώ για drifting στον πάγο με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτό αποδεικνύει πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος της αυτοκίνησης αλλά και πόσο συναρπαστικός είναι», δήλωσε ο Richard Meaden στον οποίο ανήκουν τα εύσημα για τα τρία παγκόσμια ρεκόρ Guinness της Skoda.

Tη διαδικασία της πιστοποίησης του διπλού ρεκόρ ως μάρτυρας ανέλαβε ο διεθνής κριτής drift, David Kalas.

Εν είδει υπενθύμισης το Enyaq RS iV προσφέρει συνδυαστική ισχύ 299 ίππων και 460 Nm ροπής από ένα δίδυμο ηλεκτρικών μοτέρ -ένα για κάθε άξονα- εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα σε 6,5 δευτερόλεπτα. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες τροφοδοτούνται από μπαταρία 77 kWh η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αναπλήρωσης της ενέργειάς της έως το 80% σε 36 λεπτά με την σύνδεση σε ταχυφορτιστή DC 135 kW. Πλην των παραπάνω ως τυπικό RS, η κορυφαία έκδοση του ηλεκτρικού SUV διαθέτει και μια διαφορετικής ρύθμισης ανάρτηση που μειώνει την απόσταση από το έδαφος κατά 1,5 εκ. μπροστά και κατά 1,0 πίσω.

Skoda Drifting on Ice Record<br /> 20th January 2023<br /> Sweden<br /> Copyright Malcom Griffiths<br /> Contact:malcy1970@me.com<br /> IG:@malcy1970

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!