Bentley Continental GT Azure: Πάμε σαν άλλοτε

Η Bentley εμπνέεται από μια ιστορική R-Type Continental του 1953, δημιουργώντας μια one-off έκδοση της Continental GT με πολλές εξοπλιστικές ιδιαιτερότητες

Bentley Continental GT Azure: Πάμε σαν άλλοτε

Η Bentley εμπνέεται από μια ιστορική R-Type Continental του 1953, δημιουργώντας μια one-off έκδοση της Continental GT με πολλές εξοπλιστικές ιδιαιτερότητες

To 2022 η βρετανική φίρμα αποφάσισε να αναβιώσει τα διακριτικά Azure με την μορφή ενός νέου εξοπλιστικού πακέτου, προσανατολισμένου στην άνεση και την πολυτέλεια. Πλέον με αφορμή μια ιστορική R-Type Continental του 1953  που ανήκει στην ιστορική συλλογή της, η Bentley αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα διακριτικά σε μια one-off έκδοση της Continental GT οι προδιαγραφές και οι χρωματισμοί της οποίας μιμούνται το κλασικό εκείνο τετράτροχο.

Για την ιστορία, το μοντέλο που αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δημιουργία της νέας συλλεκτικής έκδοσης της Continental GT, κατασκευάστηκε το Δεκέμβριο του 1953 με προορισμό την Ελβετία και τον Dr. Rowland Guenin.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ίδιου, η R-Type Continental διέθετε αμάξωμα στο χρώμα του ελεφαντόδοντου συνδυαστικά με κόκκινο εσωτερικό. Το επίμαχο ιστορικό μοντέλο επέστρεψε στην Bentley το 2001 και ανακατασκευάστηκε πλήρως σύμφωνα με τις αρχικές του προδιαγραφές.

H R-Type Continental φιλοξενούσε –και φιλοξενεί- στα σπλάχνα της ένα εξακύλινδρο κινητήρα με χωρητικότητα 4,6 λίτρων και απόδοση 155 ίππων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο παλμαρέ του μοντέλου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1952 συγκαταλέγεται και ένα ρεκόρ ταχύτητας το οποίο καταγράφηκε στην πίστα του Montlhery κοντά στο Παρίσι και όπου η R-Type κινήθηκε με ταχύτητα 191,1 χλμ./ώρα κατά μέσο όρο σε πέντε γύρους, επίτευγμα που την κατέταξε στα ταχύτερα τετραθέσια μοντέλα της εποχής της. Η παραγωγή του μοντέλου διήρκεσε έως το 1955 ενώ κατασκευάστηκαν συνολικά 208 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την νέα έκδοση της Continental GT Azure η οποία είναι εμπνευσμένη από την R-Type του ’53, υιοθετεί τους ίδιους ακριβώς χρωματισμούς λευκού για το αμάξωμα και κόκκινου για το εσωτερικό ενώ στις λεπτομέρειες, ξεχωρίζει η άφθονη αξιοποίηση χρωμίου. Την εικόνα συμπληρώνουν τροχοί 22 ιντσών με μαύρο γυαλιστερό φινίρισμα.

Στα ενδότερα, εκτός από το κοκκινωπής απόχρωσης αλλά πιο σκούρο σε σχέση με το αρχέτυπο, δέρμα, το ταμπλό αποτελείται από ξύλο καρυδιάς όπως ακριβώς και στην περίπτωση της ιστορικής R-Type και στο οποίο η Bentley με ειδική επεξεργασία έχει φροντίσει να δώσει μια ψευδαίσθηση της πατίνας του χρόνου. Τις λεπτομέρειες του ξύλου συμπληρώνουν ανοιχτόχρωμες μαρκετερί με διαφορετικό τρόπο κοπής, περασμένο με χρυσό βερνίκι. Η Bentley έχει φροντίσει επίσης να εντάξει στους αναβατήρες ένα σχέδιο που μιμείται τη σιλουέτα της R-Type.

Eπιπλέον η GT Azure περιλαμβάνει επιπλέον εξοπλισμό, διαθέτοντας μπροστινά καθίσματα με λειτουργία μασάζ και έξι διαφορετικά προγράμματα, το σύστημα Dynamic Ride που προσθέτει στην ανάρτηση ενεργές αντιστρεπτικές ράβδους καθώς και το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης Touring το οποίο περιλαμβάνει ενεργό cruise control, σύστημα υποβοήθησης της πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας, υπέρυθρες κάμερες για την ανίχνευση πεζών και ποδηλατών ενώ τον εξοπλισμό της έκδοσης συμπληρώνει ένα head-up display.

Σε ό,τι αφορά την «τύχη» της Continental Azure GT δεν θα προοριστεί για κάποιον αγοραστή, αποτελώντας μέρος του δημοσιογραφικού στόλου της φίρμας στη Βρετανία.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!