ΝamΧ HUV: SUV υδρογόνου από την Pininfarina

Το NamX HUV χρησιμοποιεί ένα πρωτοποριακό σύστημα αφαιρούμενης κυψέλης καυσίμου και στοχεύει να διαδώσει στο ευρύ κοινό τα οχήματα που χρησιμοποιούν υδρογόνο για καύσιμο.

ΝamΧ HUV: SUV υδρογόνου από την Pininfarina

Το NamX HUV χρησιμοποιεί ένα πρωτοποριακό σύστημα αφαιρούμενης κυψέλης καυσίμου και στοχεύει να διαδώσει στο ευρύ κοινό τα οχήματα που χρησιμοποιούν υδρογόνο για καύσιμο.

Ένα νέο ηλεκτρικό SUV με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου πρόκειται να εμφανιστεί στη φετινή Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού, την επιμέλεια του οποίου έχει αναλάβει ο διάσημος ιταλικός οίκος σχεδιασμού Pininfarina. Με την ονομασία NamX HUV, το καινούργιο μοντέλο διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα αφαιρούμενης κυψέλης καυσίμου.

Με μετόχους από την Αφρική και την Ευρώπη, η NamX αυτοαποκαλείται «αφρο-ευρωπαϊκό βιομηχανικό και τεχνολογικό εγχείρημα» και με το HUV, στοχεύει να επιταχύνει την εξέλιξη οχημάτων με κυψέλη καυσίμου υδρογόνου. Το αυτοκίνητο είναι ένα εντυπωσιακό SUV coupe του οποίου η εξέλιξη θα ξεκινήσει το 2023. Θα κυκλοφορήσουν δύο εκδόσεις του όταν θα αρχίσει να πωλείται στα τέλη του 2025.

Το πιο οικονομικό HUV θα χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 300 ίππων που θα δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς. Θα έχει τη δυνατότητα επιτάχυνσης 0-100 χλμ./ώρα σε 6,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 124 χλμ./ώρα, ενώ το κόστος του θα είναι περίπου 65.000 ευρώ. Για υψηλότερες επιδόσεις, οι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την τετρακίνητη έκδοση GTH, που θα αποδίδει 550 ίππους. Σε αυτή την έκδοση, η επιτάχυνση αυτής από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα θα επιτυγχάνεται σε 4,5 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα θα είναι 155 χλμ/ώρα. Η έκδοση GTH θα κοστίζει 30.000 ευρώ περισσότερα από το βασικό μοντέλο.

Το HUV θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα αφαιρούμενης κυψέλης καυσίμου για το οποίο έχει κατοχυρωθεί ευρεσιτεχνία. Αν και η NamX δεν έχει περιγράψει λεπτομερώς πως ακριβώς θα λειτουργεί, η καινοτομία στοχεύει να καταστήσει «το καύσιμο υδρογόνο ευρέως διαθέσιμο». Τα ρεζερβουάρ είναι τοποθετημένα στο πίσω μέρος του οχήματος και μπορούν να αντικατασταθούν μέσα σε λίγα λεπτά. Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργηθεί μια υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης κυψελών καυσίμου.

Το HUV είναι ένα αυτοκίνητο με έντονες γωνίες και καμπυλωτή γραμμή οροφής που θυμίζει coupe. Το X της NamX δεν εμφανίζεται μόνο στη μάσκα, αλλά και στη διαμόρφωση του αμαξώματος στα πλευρά. Υπάρχει επίσης γραμμή φώτων LED που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του εμπρός μέρους και ενώνεται με φώτα πορείας διάταξης Χ που καθορίζουν και το σχήμα της γρίλιας.

Οι πελάτες μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το νέο μοντέλο στην ιστοσελίδα της NamX, ενόψει της κυκλοφορίας του εν λόγω μοντέλου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!