Αντιπρόταση τριών σπριντ από την F1

Το σχέδιο της Formula 1 να διοργανώσει έξι σπριντ φέτος φαίνεται ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, λόγω διαφωνιών για τα οικονομικά. Η αντιπρόταση της F1 είναι να διοργανωθούν τρία σπριντ, όπως είχε συμβεί πέρυσι.

Αντιπρόταση τριών σπριντ από την F1

Το σχέδιο της Formula 1 να διοργανώσει έξι σπριντ φέτος φαίνεται ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, λόγω διαφωνιών για τα οικονομικά. Η αντιπρόταση της F1 είναι να διοργανωθούν τρία σπριντ, όπως είχε συμβεί πέρυσι.

Η διαμάχη που ξεκίνησε πέρυσι φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το σχέδιο της Formula 1 να διοργανώσει έξι σπριντ φέτος. Η πρόθεση της F1 ήταν να διεξαχθεί σπριντ στα ακόλουθα Grand Prix φέτος: Μπαχρέιν (τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν), Imola, Καναδά, Αυστρίας, Ολλανδίας και Βραζιλίας.

Ωστόσο, οι τρεις πλουσιότερες ομάδες, Mercedes, Red Bull και Ferrari, διατηρούν τις ενστάσεις τους, ζητώντας περισσότερα χρήματα για να δώσουν την έγκρισή τους. Επειδή η απόφαση όσον αφορά τον αριθμό των σπριντ έχει καθυστερήσει υπερβολικά, η F1 χρειάζεται την έγκριση 8 εκ των 10 ομάδων για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.

Η Formula 1 είχε προτείνει αύξηση του ετήσιου ορίου προϋπολογισμού (140 εκατομμύρια δολάρια) κατά 500.000 δολάρια για τα πέντε πρώτα σπριντ με 150.000 δολάρια επιπλέον για το έκτο, δηλαδή 2,65 εκατομμύρια σύνολο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον CEO της McLaren, Zak Brown, οι τρεις κορυφαίες ομάδες ζήτησαν έως και 5 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον, με πρόφαση τον κίνδυνο ζημιών που μπορεί να προκύψει από τη διεξαγωγή των σπριντ.

Σύμφωνα με τον Brown, πέρυσι αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος ατυχημάτων δεν είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι στις ελεύθερες δοκιμές και η πρόφαση που επικαλούνται οι τρεις πλουσιότερες ομάδες έχει χρησιμοποιηθεί απλά για να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα. Άλλωστε, αυτές είναι οι μοναδικές ομάδες οι οποίες έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τον προϋπολογισμό τους λόγω του budget cap, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες. Ο Brown δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θέλουν να κερδίσουν τον τίτλο με το μπλοκ επιταγών τους…

Σπριντ

Τώρα, αναφέρεται ότι η Formula 1 έκανε αντιπρόταση στις ομάδες, ώστε να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον τρία σπριντ φέτος, αν και είναι άγνωστο σε ποιες πίστες θα συμβεί αυτό, εφόσον συμφωνηθεί. Χωρίς την έγκριση των Mercedes, Red Bull και Ferrari, υπάρχει περίπτωση να μην επιτευχθεί συμφωνία και να μη διεξαχθεί ούτε ένα σπριντ φέτος.

Σύμφωνα με έγγραφα που παρέδωσε στις ομάδες η F1 πέρυσι, η προσθήκη 6 σπριντ στη σεζόν του 2022 θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα του σπορ έως και 10 εκατομμύρια δολάρια, καθώς οι διοργανωτές των Grand Prix πληρώνουν επιπλέον για το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν σπριντ στα πλαίσια του αγωνιστικού τριημέρου. Περίπου 2/3 των χρημάτων αυτών θα διαμοιράζονταν στις ομάδες.

Σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, η FIA έχει συγκαλέσει έκτακτη εικονική συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, όπου μεταξύ άλλων ενδέχεται να συζητηθεί και το μέλλον του διευθυντή αγώνων της Formula 1, Michael Masi.

Η Επιτροπή της F1 θα συνεδριάσει στις 14 Φεβρουαρίου για να αποφασίσει όσον αφορά το ζήτημα των σπριντ και να τελειοποιήσει τους αγωνιστικούς κανονισμούς για το 2022.

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις ημερομηνίες παρουσιάσεων των καινούργιων μονοθεσίων των ομάδων για το 2022, με την προσθήκη της Red Bull, που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποκαλύψει την RB18 στις 9 Φεβρουαρίου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!