Ηλεκτροκίνητα τροχόσπιτα από τη Mercedes-Benz

Η γερμανική εταιρεία προωθεί τον εξηλεκτρισμό και σε αυτή την κατηγορία των οχημάτων

Ηλεκτροκίνητα τροχόσπιτα από τη Mercedes-Benz

Η γερμανική εταιρεία προωθεί τον εξηλεκτρισμό και σε αυτή την κατηγορία των οχημάτων

Τα τελευταία χρόνια, η Mercedes-Benz Vans έχει καθιερωθεί στην αγορά των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, τόσο με την οικογένεια Marco Polo, όσο και ως προμηθευτής οχημάτων για κατασκευαστές αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε όλο τον κόσμο. Τώρα η γερμανική πολυτελής μάρκα κάνει το επόμενο βήμα προς την ηλεκτροκίνηση και την μηδενικών εκπομπών ρύπων μετακίνηση. Ένα από τα πρώτα eCamper είναι έτοιμο και βασίζεται στο ηλεκτρικό EQV. Την μετατροπή του από Van σε τροχόσπιτο έχει αναλάβει η ελβετική εταιρεία Sortimo Walter Rüegg PLC και περιλαμβάνει μια αναδυόμενη οροφή, ένα κρεβάτι και μια κουζίνα στο χώρο αποσκευών.

Η Mercedes-Benz Vans έχει στόχο την κορυφή στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και εξηλεκτρίζει όλες τις σειρές μοντέλων της. Το χαρτοφυλάκιο με τα ήδη διαθέσιμα στην αγορά αυτοκίνητα περιλαμβάνει επίσης το EQV, την ηλεκτροκίνητη εκδοχή της V-Class. Το μοντέλο διατίθεται σε δύο παραλλαγές: το EQV 300 με μπαταρία 90 kWh και αυτονομία 524 – 584 χιλιομέτρων και το EQV 250 με μπαταρία 60 kWh και αυτονομία 342 – 380 χιλιομέτρων. Και τα δύο μοντέλα είναι διαθέσιμα σε δύο μήκη αμαξώματος (5,14 και 5,37 μέτρα).

Σε ταχυφορτιστή, το EQV 300 φορτίζει από 10% έως 80% σε περίπου 45 λεπτά. Επιπλέον, το EQV είναι ενσωματωμένο σε ένα οικοσύστημα ηλεκτρικής κινητικότητας που αποτελείται από έξυπνη πλοήγηση με ενεργή διαχείριση αυτονομίας, όπως επίσης με υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται σε cloud. Το σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) χρησιμεύει ως κεντρική μονάδα ελέγχου, επιτρέποντας στο μοντέλο να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών για μια μεγάλη ποικιλία αναγκών των πελατών, με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η μετατροπή της Sortimo είναι σπονδυλωτή και περιλαμβάνει μια αναδυόμενη οροφή με κρεβάτι και ένα κουτί πολλαπλών λειτουργιών με κρεβάτι και κουζίνα. Η μονάδα κουζίνας διαθέτει συρτάρια, νεροχύτη, αποσπώμενη κουζίνα αερίου με δύο μάτια και ψυγείο. Το σύστημα του κρεβατιού είναι εγκατεστημένο πάνω από τη μονάδα της κουζίνας και μπορεί να ξεδιπλωθεί με απλές κινήσεις. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μονάδων camping είναι το μικρό τους βάρος. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο για τα ηλεκτρικά τροχόσπιτα, γιατί κάθε κιλό που εξοικονομείται αυξάνει την αυτονομία τους.

Τα δύο ηλιακά πάνελ συνολικής ισχύος περίπου 400 Watt, τα οποία μπορεί να εγκαταστήσει η Sortimo κατόπιν παραγγελίας, είναι επίσης ελαφριά και εξασφαλίζουν επιπλέον αυτονομία. Φορτίζουν τόσο τη βασική μπαταρία όσο και τη βοηθητική μπαταρία που χρησιμοποιείται για το camping. Ο επιπλέον εξοπλισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων φιμέ πίσω τζάμια, εσωτερικό φωτισμό στο πίσω μέρος, θύρες USB, και περιστρεφόμενα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!