F1-GP Ιταλίας FP2: Ο George Russell ταχύτερος

Ο George Russell κατέγραψε τον ταχύτερο χρόνο στη δεύτερη διαδικασία ελεύθερων δοκιμών του GP Ιταλίας, με τη Mercedes να κάνει το «1-3» και τον Charles Leclerc να βρίσκεται ανάμεσά τους.

F1-GP Ιταλίας FP2: Ο George Russell ταχύτερος

Ο George Russell κατέγραψε τον ταχύτερο χρόνο στη δεύτερη διαδικασία ελεύθερων δοκιμών του GP Ιταλίας, με τη Mercedes να κάνει το «1-3» και τον Charles Leclerc να βρίσκεται ανάμεσά τους.

Στην πιο αντιπροσωπευτική διαδικασία ελεύθερων δοκιμών του αγωνιστικού τριημέρου του Grand Prix Ιταλίας, ο George Russell σημείωσε την ταχύτερη επίδοση σε ένα αγωνιστικό τριήμερο όπου έχει μεγάλες πιθανότητες να σημειώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Στον πρώτο του γύρο με τη μαλακή γόμα ελαστικών, ο Russell είχε μία στιγμή έντονης υπερστροφής στην έξοδο του τριπλού chicane της Ascari, με αποτέλεσμα να χάσει χρόνο και να βρεθεί μόλις 0,014 δλ. μπροστά από τον team-mate του, Andrea Kimi Antonelli. Ο Charles Leclerc κατάφερε με τη Ferrari να κινηθεί ταχύτερα από τον Βρετανό για μόλις 0,007 δλ.

Ωστόσο, ο Russell βελτίωσε περισσότερο στη δεύτερη γρήγορη προσπάθειά του, για να βρεθεί στην κορυφή των χρόνων με προβάδισμα 0,12 δλ. από τον Leclerc. Παρότι η Ferrari ήταν αρκετά ανταγωνιστική στις στροφές, έχανε πολύ χρόνο στις ευθείες, όπως έχουμε δει πολλές φορές φέτος. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν και οι ρυθμίσεις των μονάδων ισχύος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της διαδικασίας, ο Russell ανέφερε ότι είχε δονήσεις στον εμπρός άξονα στις ζώνες πέδησης.

Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Antonelli με την άλλη Mercedes, 0,141 δλ. πίσω από τον team-mate του. Ως γνωστό, ο Ιταλός επικεφαλής της βαθμολογίας θα εκκινήσει από τις τελευταίες θέσεις, δεν ασχολείται τόσο πολύ με την απόδοση στον ένα γύρο, αλλά επικεντρώνεται στο ρυθμό αγώνα αυτό το τριήμερο. Στις προσομοιώσεις αγώνα, ο Ιταλός ήταν πολύ γρήγορος.

Μόλις 10 λεπτά πριν από το τέλος, κατά τη διάρκεαι των προσομοιώσεων αγώνα, ο Leclerc είχε ένα τετ-α-κέ στην έξοδο του chicane της Roggia, αλλά κατάφερε να συνεχίσει. Οι Ferrari είχαν πολύ καλό ρυθμό αγώνα με τη μαλακή γόμα.

Στην 4η θέση των ταχύτερων χρόνων κατετάγη ο Lando Norris με τη McLaren, 0,384 δλ. μακριά από την κορυφή, με τη McLaren να χάνει και αυτή χρόνο στις ευθείες. Μόλις 15 λεπτά μετά την έναρξη του FP1, ο Norris αναγκάστηκε να κάνει ένα ταξίδι στα γρασίδια στο πρώτο chicane για να αποφύγει σύγκρουση με την Aston Martin του Lance Stroll, όταν ο Καναδός μετακινήθηκε στην αγωνιστική γραμμή στη ζώνη πέδησης κινούμενος πολύ αργά. Ο Stroll κλήθηκε να απολογηθεί στους αγωνοδίκες.

Στα τελικά στάδια, οι McLaren έστειλαν τα δύο μονοθέσιά τους μαζί στην πίστα, για να μελετήσου την επίδραση που έχει να ακολουθείς ένα άλλο μονοθέσιο από κοντά. Το slipstream βοηθάει να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Έναν αντίστοιχο «αγώνα» είχαν και οι Max Verstappen, Antonelli και Yuki Tsunoda.

Ο Lewis Hamilton σίγουρα δεν θα ήταν ευχαριστημένος από την επίδοσή του, καθώς βρέθηκε 0,337 δλ. μακριά από τον team-mate του και 0,457 δλ. μακριά από την κορυφή. Ο Βρετανός βρέθηκε ανάμεσα στις δύο McLaren, με τον Oscar Piastri στην 6η θέση, να δυσκολεύεται και πάλι να αντλήσει απόδοση από το μονοθέσιό του.

Στο FP2, η Racing Bulls έδειχνε πιο ανταγωνιστική από τη Red Bull, με τις δύο ομάδες να μοιράζονται τις ίδιες μονάδες ισχύος. Ωστόσο, η μικρότερη ιταλική ομάδα ήταν πολύ ανταγωνιστική στις ευθείες, και είχε αμφότερα τα μονοθέσιά της στην πρώτη δεκάδα, με τον Arvid Lindblad 7ο και τον Yuki Tsunoda 10ο. Ο Oliver Bearman κατάφερε να σημειώσει τον 8ο χρόνο, εμπρός από τον Max Verstappen που σίγουρα δεν ήταν ευχαριστημένος.

Από το ξεκίνημα της διαδικασίας άρχισαν τα παράπονα από τον Verstappen, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είχε καθόλου αεροδυναμικό φορτίο, με τον Tom Hart (ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον Gianpiero Lambiase στο ρόλο του μηχανολόγου αγώνων του Ολλανδού) να του προτείνει αλλαγές στην εμπρός αεροτομή από το pit wall. Λίγο αργότερα, ο Ολλανδός σχολίασε ότι το μονοθέσιο δεν είχε πρόσφυση στις αργές στροφές και τα φρένα δεν λειτουργούσαν… Προς το τέλος των προσομοιώσεων αγώνα, ο Ολλανδός ανέφερε ότι το μονοθέσιο αναπηδούσε πολύ στον εμπρός άξονα έπειτα από μόλις λίγους γύρους.

Οι διαφορές στη διαχείριση των ελαστικών συνεχίστηκε και στο FP2, το οποίο οι Mercedes και McLaren ξεκίνησαν με τα σκληρά ελαστικά, αλλά τις Ferrari και να χρησιμοποιούν τη μέση γόμα, όπως και ο Verstappen, με τον Liam Lawson να ξεκινάει με τα μαλακά Pirelli.

Ο Franco Colapinto είχε μία τρομακτική έξοδο με μία στιγμή έντονης υπερστροφής στην έξοδο της Ascari, αλλά κατάφερε να το σώσει. Στα τελευταία λεπτά, ο Gabriel Bortoleto επέστρεψε στα pits με πρόβλημα στον κινητήρα της Audi, ο οποίος είναι καινούργιος…

F1 Top 10 FP2 GP Ιταλίας 2026

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!