Ο Lando Norris επέστρεψε στις pole position για πρώτη φορά στη χρονιά υπεράσπισης του τίτλου του στη Formula 1, σπάζοντας το σερί της Mercedes στο φετινό Grand Prix Ουγγαρίας με την αναβαθμισμένη -και αισθητά βελτιωμένη- McLaren. Παρότι o Norris παραδέχθηκε ότι κανένας από τους δύο γύρους του στο Q3 δεν ήταν ιδανικός, κατάφερε να αποσπάσει την 1η θέση εκκίνησης στα τελευταία δευτερόλεπτα, βελτιώνοντας αρκετά την επίδοσή του για να επικρατήσει για μόλις 0,012 δλ.
Ο Lewis Hamilton ήταν ταχύτερος όλων στην πρώτη προσπάθεια στο Q3, σε ένα πολύ δυνατό τριήμερο μέχρι στιγμής για τη Ferrari, η οποία έχανε χρόνο στο chicane των στροφών 6/7, αλλά ήταν ταχύτερη στο 1ο και 2ο sector. Υπάρχει περίπτωση να θυσίαζε εκούσια το μεσαίο sector για να διατηρήσει τα ελαστικά της σε καλή κατάσταση.
Στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3, o Norris είχε μεγάλη πλαγιολίσθηση στην τελευταία στροφή, με τα ελαστικά του να έχουν ίσως υπερθερμανθεί έως το τέλος του γύρου. Ωστόσο, στην τελική προσπάθεια, κανείς από τους δύο οδηγούς της Scuderia δεν κατάφερε να βελτιώσει την επίδοσή του και ο Hamilton περιορίστηκε στη 2η θέση, αναφέροντας ότι ίσως να μην ήταν η σωστή επιλογή να κατέβει στην πίστα πρώτος για την τελική του προσπάθεια, όπως επέλεξε να κάνει η Ferrari.
Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τις κατατακτήριες δοκιμές του GP Ουγγαρίας
Με τη McLaren να ξεκινά τους γρήγορους γύρους της τελευταία, ο Hamilton στη συνέχεια εμπόδισε τον Oscar Piastri στην 1η στροφή, καθώς δεν ήξερε ότι ο Αυστραλός βρισκόταν σε γρήγορη προσπάθεια. Είναι πολύ πιθανό ο Hamilton να δεχθεί ποινή (ίσως 3 θέσεων) στη σειρά εκκίνησης για το παράπτωμα αυτό έπειτα από την έρευνα των αγωνοδικών. Ο Βρετανός δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως από το pit wall της Ferrari για την έλευση του Piastri και όταν το έμαθε ήταν αργά για να κάνει κάτι.
F1: Ποινή 3 θέσεων για τον Lewis Hamilton στη σειρά εκκίνησης του GP Ουγγαρίας
O Charles Leclerc σημείωσε την 3η επίδοση των κατατακτήριων δοκιμών, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είχε το ρυθμό του Hamilton, ο οποίος είναι σπεσιαλίστας στο Hungaroring, κατέχοντας ρεκόρ 9 pole position και 8 νικών στη συγκεκριμένη πίστα. Ο Μονεγάσκος, παρότι poleman εδώ πέρυσι, δεν είχε τη δυνατότητα να πλησιάσει το επίπεδο του team-mate του και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα επιπλέον σετ ελαστικών στη διαδικασία.
Η Ferrari επέλεξε να ξεκινήσει το Q1 με τη μέση γόμα (για να διαφυλάξει ένα σετ μαλακής για τον αγώνα), αλλά ο πρώτος χρόνος του Leclerc διαγράφηκε λόγω υπέρβασης ορίων πίστας και αναγκάστηκε να κάνει 8 γύρους, με το μοναδικό σετ μέσων ελαστικών που διαθέτει για τον αγώνα.
Ίσως η Ferrari πηγαίνει για διαφορετική στρατηγική και να ποντάρει στα μαλακά ελαστικά για την εκκίνηση (αντί για μέση γόμα), χρησιμοποιώντας ίσως τη σκληρή γόμα στον υπόλοιπο ενός αγώνα που αναμένεται να επικρατήσει η στρατηγική ενός pit stop, καθώς τα προσπεράσματα θα είναι δύσκολα και η θέση στην πίστα πολύ σημαντική. Ωστόσο, ο Leclerc, επειδή τον έπιασε κίτρινη σημαία, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει και δεύτερο σετ μαλακών ελαστικών στο Q2, σε αντίθεση με τον Hamilton που προκρίθηκε με ένα σετ.
Για πρώτη φορά φέτος, η Mercedes δεν είχε την ευκαιρία να παλέψει για την pole position, με τον Andrea Kimi Antonelli να γράφει επίδοση 0,272 δλ. μακριά από την κορυφή. Ωστόσο, ο τελικός γύρος του Ιταλού, ο οποίος είχε βελτιώσει στα δύο πρώτα sector, επηρεάστηκε από τις κίτρινες σημαίες που προκάλεσε το τετ-α-κέ του Max Verstappen στην τελευταία στροφή. Ο Antonelli κλήθηκε να απολογηθεί στους αγωνοδίκες, αλλά η τηλεμετρία δείχνει ότι σήκωσε το πόδι του από το γκάζι 30 μέτρα νωρίτερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο γρήγορο γύρο του στη μονή κίτρινη σημαία και πιθανότατα δεν θα τιμωρηθεί.
Στο Q2, ο Antonelli ρώτησε στον ασύρματο αν κάνουν κάτι λάθος με τα ελαστικά, διότι δεν είχε καθόλου πρόσφυση. Η Mercedes ακολούθησε την τακτική δύο γύρων προθέρμανσης των ελαστικών στο Q1, για να ανυψώσει τις θερμοκρασίες του σκελετού των ελαστικών, που χρειάζεται προετοιμασία. Ο Ιταλός προκρίθηκε στο Q3 την τελευταία στιγμή, καθώς είχε διαγραφεί ο χρόνος του για υπέρβαση ορίων πίστας.
H Mercedes δυσκολευόταν να φέρει στις ιδανικές θερμοκρασίες λειτουργίας τα ελαστικά της συν το γεγονός ότι ο Antonelli δεν οδήγησε στο FP1 και είχε λιγότερο χρόνο προσαρμογής σε μία πίστα που δεν τονίζει το πλεονέκτημα της Mercedes στη διαχείριση ενέργειας. Ο Antonelli δήλωσε ότι μία πνοή αέρα στη στροφή 9 στην τελική του προσπάθεια του κόστισε επίσης χρόνο, πέραν από την κίτρινη σημαία, αλλά δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει κατακτήσει την pole position.
Ο Piastri κατέληξε στην 5η θέση, με την τελική του προσπάθεια να έχει καταστραφεί πριν καν ξεκινήσει λόγω του Hamilton. O Αυστραλός έδειχνε να έχει ανεβάσει το επίπεδό του στο Q3, παρότι δεν είχε το ρυθμό του team-mate του. Ο Piastri δεν είχε οδηγήσει στο FP1 και είχε δοκιμάσει τις αναβαθμίσεις της McLaren μόνο στο FP3. Παραδέχθηκε ότι θα ήθελε να έχει οδηγήσει περισσότερο το μονοθέσιο με αυτές.
Ο Max Verstappen δεν βελτίωνε την επίδοσή του στην τελική του προσπάθεια στο Q3, έως ότου φτάσει στην τελευταία στροφή για να χάσει το πίσω μέρος της Red Bull στιγμιαία. Ο Ολλανδός διόρθωσε την υπερστροφή, αλλά αυτό οδήγησε το μονοθέσιο να διαγράψει τετ-α-κέ. Η Red Bull διαπίστωσε και πάλι ότι υπήρχε απώλεια αεροδυναμικού φορτίου στο πίσω μέρος, το πρόβλημα που την ταλανίζει με την πίσω αεροτομή με ενεργό πτερύγιο που αναποδογυρίζει η οποία επέστρεψε τροποποιημένη αυτό το Σαββατοκύριακο.
O Verstappen ανέφερε εκνευρισμένος ότι το μονοθέσιο είναι «σπασμένο» αεροδυναμικά και γινόταν χειρότερο με το πέρας της διαδικασίας, σε ένα πολύ κακό Σαββατοκύριακο. «Δεν έχουμε καταπόνηση ελαστικών, έχουμε καταπόνηση μονοθεσίου» δήλωσε σαρκαστικά ο Ολλανδός, που είπε ότι σε κάθε στροφή έχανε το πίσω μέρος και όταν προσπάθησε να το καταπολεμήσει προκαλούσε υποστροφή. Ο Verstappen είπε στις συνεντεύξεις ήταν ότι η Red Bull δεν ήταν εφικτό να οδηγηθεί, κάτι που είχε σχολιάσει στο FP3 ο team-mate του, Isack Hadjar.
Στο Q2, ο Γάλλος πάτησε στα χαλίκια στην έξοδο της 11ης στροφής και έφερε τετ-α-κέ, με αποτέλεσμα να μη γράψει χρόνο μετά την πρώτη του εφόρμηση στην πίστα. Για αυτό και ο Hadjar χρησιμοποίησε και δεύτερο σετ ελαστικών στο δεύτερο σκέλος, οπότε είχε μόνο ένα καινούργιο σετ στο Q3 και βρέθηκε στην 8η θέση.
Ανάμεσα στις δύο Red Bull κατέληξε ο George Russell (7ος) με την άλλη Mercedes, καθώς η τελική του προσπάθεια καταστράφηκε από τις κίτρινες σημαίες για το τετ-α-κέ του Verstappen. Ωστόσο, ο Βρετανός δεν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός ούτε πριν από αυτό το περιστατικό. Επίσης, η Mercedes έδωσε εντολή στον Russell να σταματήσει στην πίστα (στην 1η στροφή μετά την ολοκλήρωση της τελικής του προσπάθειας στο Q3), λόγω διαρροής νερού στο μονοθέσιό του (πιθανώς λόγω αστοχίας κινητήρα…), έπειτα από ένα πέρασμα πάνω από τα kerb.
Ο Arvid Lindblad έκανε άλλη μία πολύ καλή εμφάνιση στην πρώτη του σεζόν στη Formula 1, έχοντας χάσει σχεδόν ολόκληρο το FP3, καθώς η Racing Bulls αντικαθιστούσε προληπτικά τη μονάδα ισχύος του. Ωστόσο, ο Βρετανός ήταν 0,4 δλ. ταχύτερος από τον Nico Hulkenberg με την Audi στο τελικό σκέλος.
Q2
O Liam Lawson δεν κατάφερε να προκριθεί στο τελικό σκέλος, αναφέροντας ότι η Racing Bulls ήταν πολύ δύσκολη στην οδήγηση. Τον Νεοζηλανδό ακολούθησαν οι δύο οδηγοί της Alpine, η οποία αποδίδει μέτρια στους τελευταίους αγώνες, με τις αναβαθμίσεις που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής να μην έχουν λειτουργήσει το ίδιο καλά με αυτές των αντιπάλων της.
Ο Gabriel Bortoleto δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα του μονοθεσίου της Audi να προκριθεί στο Q3 και κατέληξε στη 14η θέση, εμπρός από τον Esteban Ocon, ο οποίος υποπτεύεται ότι «έσπασε» το δάπεδο της Haas στην 3η στροφή, με ένα άτσαλο πέρασμα από τα kerb. O Fernando Alonso χάρισε στην Aston Martin την πρώτη της πρόκριση στο Q2, με το μεγάλο πακέτο αναβαθμίσεων στο μονοθέσιό της να είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργεί καλά, αν και έκανε χρήση τριών σετ μαλακών ελαστικών στο πρώτο σκέλος.
Q1
O Oliver Bearman με τη Haas έχασε την πρόκριση στο Q2 για μόλις 0,107 δλ. από τον Alonso και περιορίστηκε στη 17η θέση, εμπρός από τις δύο Williams. Ο Alex Albon -που κατέληξε και πάλι πίσω από τον team-mate του, Carlos Sainz- αναρωτιόταν γιατί η ισορροπία της Williams άλλαζε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του γύρου. O Lance Stroll με την άλλη Aston Martin, κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τους οδηγούς της Cadillac με τον Valtteri Bottas εμπρός από τον Sergio Perez.


















