Όπως είχε συμβεί και στο χθεσινό FP2, ο Andrea Kimi Antonelli ήταν ο ταχύτερος οδηγός στην πίστα του Spa-Francorchamps και στην τελευταία διαδικασία ελεύθερων δοκιμών στα πλαίσια του Grand Prix Βελγίου της Formula 1. Μάλιστα, ο Ιταλός οδηγός της Mercedes σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο με την πρώτη του γρήγορη προσπάθεια με το πρώτο σετ ελαστικών μαλακής γόμας που χρησιμοποίησε στη διαδικασία, για να βρεθεί 0,8 δλ. μπροστά από οποιονδήποτε άλλο.
Ούτε ο ίδιος ο 19χρονος επικεφαλής της βαθμολογίας δεν κατάφερε να καταρρίψει τη δική του επίδοση, καθώς εξερευνούσε τα όρια με το δεύτερο σετ ελαστικών, όπου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρώτη του προσπάθεια έχοντας χάσει ένα κατέβασμα στην επιβράδυνση για την 1η στροφή. Στη συνέχεια, δεν κατάφερε να βελτιώσει σε κανένα sector, έχοντας και μία στιγμή έντονης υπερστροφής.
Kimi pushing the limits 😮#F1 #BelgianGP pic.twitter.com/tLVSE7lCIP
— Formula 1 (@F1) July 18, 2026
Ωστόσο, ο Antonelli είχε κάνει αρκετά για να βρεθεί στην κορυφή του πίνακα των χρόνων. Μόνο οι Lando Norris, με McLaren, και Max Verstappen με τη Red Bull, κατάφεραν να πλησιάσουν το χρόνο του Ιταλού, στα 0,139 και 0,148 δλ., αντίστοιχα. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Norris θα εκτίσει ποινή 10 θέσεων στη σειρά εκκίνησης, λόγω χρήσης επιπλέον μονάδας ηλεκτρονικών ελέγχου στη μονάδα ισχύος του. Από την πλευρά του, ο Verstappen έκανε και πάλι παράπονα για τα κατεβάσματα του κιβωτίου ταχυτήτων της Red Bull.
O George Russell βρέθηκε στην 4η θέση, 0,367 δλ. μακριά από την ταχύτερη επίδοση του team-mate του στη Mercedes. Αν και πρόκειται για αρκετά μεγάλη διαφορά, τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τον Βρετανό έπειτα από την ολοκλήρωση των χρόνων με το πρώτο σετ ελαστικών, όπου είχε βρεθεί 1 δλ. πίσω από τον Antonelli.
H Ferrari κατέλαβε τις επόμενες θέσεις, με τον Lewis Hamilton να είναι ταχύτερος από τους δύο, μόλις 0,025 δλ. πίσω από τον Russell. Ωστόσο, στην τελική του προσπάθεια, ο Hamilton, έχοντας περάσει με ταχύτητα 2 χλμ. υψηλότερη από το προηγούμενο πέρασμα το δεύτερο τμήμα του chicane της Fagnes, είχε ένα ατύχημα πανομοιότυπο με αυτό του Pierre Gasly στο FP2 με την Alpine στο ίδιο σημείο.
Hamilton finds the barriers 💥 Here’s what happened 👇#F1 #BelgianGP pic.twitter.com/FeNgjTo1Js
— Formula 1 (@F1) July 18, 2026
Ο Hamilton είχε πιο ανοικτή γραμμή, είχε υπερστροφή στην έξοδο της στροφής, πάτησε στα χαλίκια και χτύπησε στην άκρη της μπαριέρας, καταστρέφοντας το πίσω μέρος της Ferrari του. Η επισκευή θα απαιτήσει εντεταμένη δουλειά από τους μηχανικούς της ιταλικής ομάδας στο μεσοδιάστημα έως την έναρξη των κατατακτήριων δοκιμών.
Ο Charles Leclerc αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις δύο πρώτες προσπάθειές του με το δεύτερο σετ ελαστικών και βρισκόταν εκτός δεκάδας πριν σημειώσει την ταχύτερη επίδοσή του, η οποία όμως απείχε 0,76 δλ. από την κορυφή. Πίσω από τον Μονεγάσκο βρέθηκε ο Oscar Piastri, ο οποίος ήταν εκτός ρυθμού, δεδομένου του χρόνου που σημείωσε ο team-mate του στη McLaren, Lando Norris, για να πάρει τη 2η θέση.
Πολλά υποσχόμενη εμφάνιση πραγματοποίησε η Audi με τον Nico Hulkenberg στην 8η θέση και τον Gabriel Bortoleto 9ο, ενώ ο Isacka Hadjar συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα με τη Red Bull. O Γάλλος ένιωσε το μονοθέσιό του να χάνει ισχύ στο pit lane καθώς κατέβαινε στην πίστα στο μέσο της διαδικασίας, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στη δράση, δεν ήταν όμως ευχαριστημένος μετά από τον πρώτο του γύρο. Ο Hadjar θα εκκινήσει από το πίσω μέρος του grid την Κυριακή, λόγω ποινών εξαιτίας χρήσης επιπλέον εξαρτημάτων μονάδας ισχύος.








