Μπορώ να πάω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε πλυντήριο;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι απολύτως ασφαλές να επισκεφθείτε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων

Μπορώ να πάω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε πλυντήριο;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι απολύτως ασφαλές να επισκεφθείτε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων

Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μας, συχνά συναντάμε μύθους στους οποίους πρέπει να δίνουμε απαντήσεις. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με το αν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να μπει σε αυτόματο πλυντήριο.

Σε σχετική έρευνα στη Μ. Βρετανία, το 42% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» στην ερώτηση. Κάνουν όμως λάθος: είναι απολύτως ασφαλής η είσοδος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε ένα αυτόματο πλυντήριο.

Είναι πάντως φυσιολογικό να κάνετε την ερώτηση. Εξάλλου, στην καθημερινότητά μας προσέχουμε ώστε να μην αναμειγνύουμε ποτέ νερό και ηλεκτρισμό. Φαντάζει λογικό να μην θέλετε να πέσει νερό με πίεση σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι εξονυχιστικοί στις δοκιμές που κάνουν και δεν θα έθεταν προς πώληση ένα αυτοκίνητο που δεν θα μπορούσε να περάσει από μεγάλο όγκο νερού. Υπάρχει και το λεγόμενο «τεστ εμποτισμού», όπου τα αυτοκίνητα βρίσκονται μέσα σε μεγάλο ύψος νερού (όπως σε περίπτωση πλημμύρας), ώστε να διαπιστωθούν σημεία εισόδου του νερού στο εσωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απολύτως ασφαλή και για οδήγηση στη βροχή. Σκεφτείτε το ως εξής: ο κινητήρας βενζίνης ή diesel θα καταστρεφόταν αν γέμιζε με νερό και όμως τα συμβατικά αυτοκίνητα πηγαίνουν στα πλυντήρια ή κυκλοφορούν στη βροχή. Η σωστή σχεδίαση είναι που καθιστά σπάνιο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρέπει να προσέχω κάτι στο αυτόματο πλυντήριο;

Το πλύσιμο ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι αντίστοιχο με οποιουδήποτε άλλου τύπου. Δύσκολα μπορεί να γίνει κάποια ζημιά. Το ίδιο ισχύει και για τα plug-in υβριδικά, τα οποία υποβάλλονται στις ίδιες δοκιμές.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέρη από τα οποία περνάει υψηλή τάση είναι κρυμμένα βαθιά μέσα στο αμάξωμα, με μονώσεις που εξασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν θα αφήνατε π.χ. να μπει νερό στη δεξαμενή καυσίμου του αυτοκινήτου, οπότε αποφύγετε τον καθαρισμό εκτεθειμένων ηλεκτρικών επαφών και θα είστε ΟΚ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!