Ο Nyck de Vries συγκρίνει F1 και Formula E

O Πρωταθλητής του 2021 στη Formula E, Nyck de Vries, κάνει φέτος την πρώτη του πλήρη σεζόν στη Formula 1 και είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για να συγκρίνει τους δύο -πολύ διαφορετικούς- κόσμους του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Στην πραγματικότητα, ο 28χρονος Ολλανδός Nyck de Vries, παρότι είναι πρωτοεμφανιζόμενος οδηγός στη Formula 1 φέτος, έχει αγωνιστεί σε πολυάριθμες κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πρωταθλητής Formula 2 το 2019, και Formula E το 2021, έχει επίσης αγωνιστεί με πρωτότυπα LMP2 σε αγώνες αντοχής, ενώ έχει πάρει και μια γεύση από μονοθέσιο IndyCar.

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Nyck de Vries: «Είχα την τύχη να αγωνιστώ σε πολλά διαφορετικά αυτοκίνητα και να έχω δει πολλές διαφορετικές ομάδες, ακόμα και στη Formula 1. Νομίζω πως αυτό που έμαθα είναι ότι προφανώς όλα τα είδη πρωταθλημάτων και αυτοκινήτων απαιτούν ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων, ή ελαφρώς διαφορετικά στοιχεία, για να είσαι επιτυχημένος».

«Εξίσου, είναι ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, και θα έλεγα ότι τα βασικά στοιχεία των αγώνων είναι λίγο-πολύ ίδια σε όλες τις κατηγορίες. Έχοντας τη δυνατότητα να βιώσω την εμπειρία σε όλα αυτά τα διαφορετικά αυτοκίνητα, πρωταθλήματα και ομάδες, νομίζω ότι αυτό με έκανε πιο ολοκληρωμένο οδηγό και μου έδωσε την ευκαιρία να κοιτάξω μέσα σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα και να δω πώς λειτουργούν ορισμένοι οργανισμοί και ομάδες, που έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και αδυναμίες».

«Έτσι, έρχομαι στη Formula 1 ως πρωτοεμφανιζόμενος. Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι έχω μεγάλη εμπειρία με ένα μονοθέσιο F1 στην πίστα, γιατί παλαιότερα, οι οδηγοί έκαναν ένα πλήρες πρόγραμμα δοκιμών, κάποιοι άλλοι πιο πρόσφατοι νέοι οδηγοί της F1 έχουν επίσης κάνει πιθανώς περισσότερες ιδιωτικές δοκιμές από εμένα. Αλλά νομίζω ότι η αξία που μπορώ να προσφέρω στην ομάδα είναι προφανώς η εμπειρία που συγκέντρωσα μέσα από τα πρωταθλήματα και τα μονοθέσια που αγωνίστηκα τα τελευταία χρόνια».

«Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ όλων αυτών των μονοθεσίων, θα έλεγα ότι η Formula 1 ξεχωρίζει πραγματικά επειδή είναι τόσο γρήγορη. Το επίπεδο αεροδυναμικού φορτίου και η ταχύτητα στις στροφές, το φρενάρισμα και η επιβράδυνση είναι τόσο υψηλά που τίποτα δεν την πλησιάζει».

«Φυσικά, τα βασικά στοιχεία των αγώνων παραμένουν τα ίδια, αλλά τα φορτία και οι ταχύτητες στις οποίες λειτουργεί ένα μονοθέσιο της F1 είναι απλά σε άλλο επίπεδο. Θα έλεγα ότι η Formula E ξεχωρίζει επειδή απαιτεί πολλή σκέψη κατά τη διάρκεια του αγώνα, και απαιτεί ίσως περισσότερους χειρισμούς από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο. Αλλά όσον αφορά τις αισθήσεις, τα μονοθέσια της F1 είναι απλά σε άλλο επίπεδο».

Προεπισκόπηση GP Αυστραλίας

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!