F1: GP Μελβούρνης 1996-2022

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από όλα τα Grand Prix της Formula 1 που έχουν διεξαχθεί στη Μελβούρνη, από το 1996 έως το 2022.

Το Grand Prix Αυστραλίας της Formula 1 φιλοξενείται από το 1996 στη Μελβούρνη, η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ομάδες και οδηγούς, λόγω της μοναδικής ατμόσφαιρας που δημιουργούν οι θεατές στη χώρα των καγκουρό.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, μας έχει προσφέρει πλούσιο θέαμα, συγκινητικές στιγμές, μερικά τρομακτικά ατυχήματα, αλλά έχει αποτελέσει επίσης και τον εναρκτήριο αγώνα πολλών Πρωταθλημάτων της Formula 1.

H πίστα της Μελβούρνης βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Albert Park και δέχθηκε σημαντικές αλλαγές στη χάραξή της για την επιστροφή της Formula 1 εκεί έπειτα από δύο χρόνια, λόγω πανδημίας. Φέτος θα διαθέτει 4 ζώνες DRS.

Προεπισκόπηση GP Αυστραλίας

1996

To 1996, o αγώνας μεταφέρθηκε στη Μελβούρνη και από τελευταίος της χρονιάς έγινε ο πρώτος της σεζόν. Ο Jacques Villeneuve έγινε μόλις ο 6ος οδηγός στην ιστορία της F1 που έχει κατακτήσει την pole position στο ντεμπούτο του, με τη Williams. O νυν σχολιαστής των Grand Prix στη βρετανική τηλεόραση, Martin Brundle, είχε ένα σφοδρό ατύχημα στον πρώτο γύρο, με το κινητήρα να αποκολλάται από το monocoque, αλλά λίγες στιγμές αργότερα έτρεχε προς τα pits για να πάρει το εφεδρικό μονοθέσιο της Jordan.

O Villeneuve ήταν επικεφαλής είχε μία έξοδο από την πίστα, που δημιούργησε διαρροή λαδιού στο μονοθέσιό του, η οποία τον ανάγκασε να κόψει ρυθμό και να παραχωρήσει μία βέβαιη νίκη μόλις 5 γύρους πριν από την καρό σημαία στον team-mate του, Damon Hill, ο οποίος θα κατακτούσε τον τίτλο εκείνη τη χρονιά.

1997

O Jacques Villeneuve με τη Williams πήρε και πάλι την pole position, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει έπειτα από μία σύγκρουση στον πρώτο γύρο. Τα προβλήματα του Heinz-Harald Frentzen με τα φρένα της Williams οδήγησαν τον Γερμανό σε εγκατάλειψη και επέτρεψαν στον David Coulthard να κατακτήσει την πρώτη του νίκη με τα χρώματα της McLaren και τη 2η της καριέρας του.

1998

Με την αλλαγή τεχνικών κανονισμών του 1998 (πιο στενά μονοθέσια, ελαστικά με αυλακώσεις), ο Adrian Newey, που είχε μεταβεί από τη Williams στη McLaren στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, είχε προετοιμάσει ένα μονοθέσιο που ήταν κυρίαρχο, αλλά έπασχε ακόμα από προβλήματα αξιοπιστίας. Οι οδηγοί της, Mika Hakkinen και David Coulthard, συμφώνησαν ότι δεν θα παλέψουν μεταξύ τους. Όποιος ήταν επικεφαλής στην 1η στροφή θα κέρδιζε τον αγώνα.

Στον 36ο γύρο, ο επικεφαλής Hakkinen εισήλθε στα pits, ενώ η ομάδα δεν ήταν έτοιμη να τον υποδεχθεί. Ο τότε επικεφαλής της McLaren, Ron Dennis, ανέφερε χρόνια μετά ότι κάποιος είχε επέμβει στη συχνότητα του ασύρματου ομάδας. H McLaren έδωσε εντολή στον Coulthard να παραχωρήσει τη νίκη στον Hakkinen, λόγω της συμφωνίας και του ασυνήθιστου περιστατικού και ο Σκοτσέζος υπάκουσε. Ο Hakkinen κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο εκείνη τη χρονιά.

1999

O Eddie Irvine κατέκτησε την πρώτη νίκη της καριέρας του στη Formula 1, επωφελούμενος από τα προβλήματα των αντιπάλων του, όπως ο team-mate του στη Ferrari, Michael Schumacher, έπειτα από την ακυρωμένη πρώτη εκκίνηση και των προβλημάτων αξιοπιστίας των δύο οδηγών της McLaren, που ήταν ταχύτεροι στις κατατακτήριες δοκιμές.

2000

Διπλή εγκατάλειψη περίμενε τη McLaren και στο GP Αυστραλίας του 2000, όπου ο Michael Schumacher με τη Ferrari στέφθηκε νικητής. Ο Γερμανός θα κατακτούσε εκείνη τη χρονιά τον πρώτο από τους 5 τίτλους του με τη Scuderia.

2001

O Michael Schumacher δεν είχε ουσιαστικό αντίπαλο και κατέκτησε τη νίκη για τη Ferrari με άνεση, εμπρός από τη McLaren του David Coulthard. Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Jacques Villeneuve με τη Williams του Ralf Schumacher, ένας άνθρωπος της πίστας έχασε τη ζωή του, αφότου χτυπήθηκε από έναν τροχό της BAR του Καναδού. Το ντεμπούτο τους στη Formula 1 σε αυτό τον αγώνα έκαναν οι Fernando Alonso (Minardi), Kimi Raikkonen (Sauber), και Juan Pablo Montoya (Williams).

2002

Στην εκκίνηση του αγώνα της επόμενης χρονιάς, ήταν ο Ralf Schumacher αυτός που εμβόλισε το πίσω μέρος της Ferrari του poleman Rubens Barrichello, δημιουργώντας ένα χάος στην πρώτη στροφή. Ο νικητής όμως δεν άλλαξε: o Michael Schumacher ανέβηκε και πάλι στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, στο οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά ο Kimi Raikkonen, στο ντεμπούτο του με τη McLaren.

Παράλληλα, ο Αυστραλός Mark Webber, στο ντεμπούτο του στη Formula 1 με την ουραγό ομάδα της Minardi, πήρε τους 2 βαθμούς της 7ης θέσης χωρίς να έχει 6η σχέση στο κιβώτιο, στους τελευταίους γύρους, και με μόλις 8 μονοθέσια να τερματίζουν τον αγώνα. Ο Webber ανέβηκε αργότερα στο βάθρο για να πανηγυρίσει το επίτευγμα μαζί με τον επίσης Αυστραλό ιδιοκτήτη της Minardi, Paul Stoddart.

2003

Με τη Ferrari να καθυστερεί τη μετάβαση από τα ενδιάμεσα ελαστικά σε αυτά για στεγνό οδόστρωμα, ο Michael Schumacher έχασε την πρώη θέση και αργότερα άρχισε να χάνει κομμάτια και από τη Ferrari, αποτέλεσμα ίσως μιας εξόδου από την πίστα που είχε στη μάχη του με τη McLaren του Kimi Raikkonen για την πρωτοπορία. Ο Φινλανδός δέχθηκε ποινή διέλευσης από το pit lane για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στο pit stop του. Ο Juan Pablo Montoya με τη Williams έδειχνε ότι θα κερδίσει τον αγώνα ώσπου 17 γύρους πριν από το τέλος είχε ένα τετ-α-κέ, που παρέδωσε τη νίκη στον David Coulthard με τη McLaren.

2004

Οι Ferrari ήταν σχεδόν ανίκητες το 2004 και ο Michael Schumacher πήρε μία ακόμη νίκη, εμπρός από τον team-mate του, Rubens Barrichello και τον Fernando Alonso με τη Renault.

2005

H βροχή στις κατατακτήριες δοκιμές είχε ανακατέψει το grid, ωστόσο o poleman Giancarlo Fisichella είχε μία πολύ καλή Renault στα χέρια του και όδευσε προς τη νίκη. Θα ήταν η μοναδική νίκη του Ιταλού εκείνη τη χρονιά, ενώ ο team-mate του, Fernando Alonso κατέκτησε τον τίτλο, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου 7 φορές σε 19 αγώνες.

2006

Τo GP Αυστραλίας ήταν ο 3ος αγώνας της χρονιάς. Ο poleman Jenson Button με την BAR δεν κατάφερε να αντισταθεί για πολύ στο τελικό νικητή, Fernando Alonso, με τη Renault. Στην εκκίνηση, ενεπλάκη σε ατύχημα ο Felipe Massa με τη Ferrari.

2007

O Kimi Raikkonen έγινε ο πρώτος οδηγός της Ferrari από το 1989 και τον Nigel Mansell που κατέκτησε τη νίκη στο ντεμπούτο του με τα χρώματα της Scuderia. O Lewis Hamilton έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1, με τα χρώματα της McLaren, ανεβαίνοντας στο βάθρο πίσω από τον team-mate του, Fernando Alonso. Ήταν το πρώτο εκ των 9 συνεχόμενων βάθρων που θα σημείωνε στο ξεκίνημα εκείνης της χρονιάς ο Hamilton, στην εντυπωσιακή παρθενική του σεζόν, όπου έχασε -όπως και ο Alonso- τον τίτλο από τον Raikkonen για μόλις 1 βαθμό.

2008

Ο Lewis Hamilton θα ξεκινούσε με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά στην οποία κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο GP Αυστραλίας, χωρίς να συναντήσει ουσιαστικό αντίπαλο. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στιγμιότυπα του αγώνα ήταν η μικρή «πτήση» του Timo Glock, που κατέστρεψε το μονοθέσιο της Toyota.

2009

H Brawn, που είχε γεννηθεί από τις… στάχτες της Honda, έγινε η 5η ομάδα στην ιστορία της Formula 1 που κέρδισε Grand Prix στο ντεμπούτο της, με τον Πρωταθλητή εκείνης της σεζόν, Jenson Button, νικητή. O Lewis Hamilton βρέθηκε σε μπελάδες, όταν είπε ψέματα στους αγωνοδίκες ότι τον είχε προσπεράσει παράτυπα ο Jarno Trulli υπό το καθεστώς αυτοκίνητου ασφαλείας, ενώ ο ίδιος του είχε παραχωρήσει τη θέση του, καθώς ο Ιταλός είχε βγει εκτός πίστας νωρίτερα και ο οδηγός της McLaren είχε περάσει μπροστά. O Hamilton είχε ακολουθήσει τη συμβουλή του αγωνιστικού διευθυντή της McLaren, Dave Ryan, ο οποίος απολύθηκε από την ομάδα έπειτα από το συμβάν.

2010

Ο Jenson Button κατέκτησε τη νίκη στο δεύτερο μόλις αγώνα του με τη McLaren, κρίνοντας άψογα τη στιγμή μετάβασης από τα ενδιάμεσα ελαστικά σε σλικ, νωρίτερα από όλους τους υπόλοιπους. Ο Βρετανός επωφελήθηκε επίσης από την εγκατάλειψη του Sebastian Vettel με τη Red Bull, ενώ ήταν επικεφαλής, λόγω προβλήματος στον εμπρός αριστερό τροχό.

2011

Ο Sebastian Vettel κατέκτησε μια αρκετά εύκολη νίκη με τη Red Bull στον πρώτο αγώνα της σεζόν, με τον Lewis Hamilton να τον ακολουθεί και το Ρώσο Vitaly Petrov να ανεβαίνει στο βάθρο. O Vettel θα κυριαρχούσε στο Πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν.

2012

Ο Jenson Button εκκίνησε με ιδανικό τρόπο τη σεζόν του με τη McLaren, κατακτώντας την 3η του νίκη στη Μελβούρνη, σε μία σεζόν που ξεκίνησε με 7 διαφορετικούς νικητές στα πρώτα Grand Prix της σεζόν.

2013

Ο Kimi Raikkonen κατέκτησε την τελευταία νίκη της Lotus στη Formula 1, επικρατώντας στο GP Αυστραλίας εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι το μονοθέσιό του ήταν πιο ευγενικό προς τα ελαστικά του, με ένα λιγότερο pit stop από τους κοντινούς του αντιπάλους.

2014

Ο Nico Rosberg κατέκτησε με την κυρίαρχη Mercedes τη νίκη στον πρώτο αγώνα της σύγχρονης εποχής των υβριδικών V6 κινητήρων, καθώς ένα λαστιχάκι αξίας 1 ευρώ αστόχησε στη μονάδα ισχύος του Lewis Hamilton έπειτα από μόλις 2 γύρους. Ο Αυστραλός Daniel Ricciardo ανέβηκε στο βάθρο, αλλά ακυρώθηκε λόγω υπέρβασης του ορίου ροής καυσίμου στη Red Bull του. Στο βάθρο ανέβηκε στο ντεμπούτο του στη Formula 1 και ο Kevin Magnussen με τη McLaren, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει το μοναδικό του Δανού.

2015

Ο Lewis Hamilton επικράτησε στη μονομαχία των Mercedes για τη νίκη, σημειώνοντας Hat Trick: νίκη, pole position και ταχύτερο γύρο, έχοντας προηγηθεί σε όλους τους γύρους του αγώνα, εκτός από δύο.

2016

Ο Fernando Alonso είχε ένα τρομακτικό ατύχημα με τη McLaren, όταν συγκρούστηκε με τη Haas του Romain Grosjean. O Ισπανός υπέστη κατάγματα στα πλευρά λόγω του ατυχήματος και έχασε τον επόμενο αγώνα. O poleman (για 50ή φορά) Lewis Hamilton είχε κάνει κακή εκκίνηση και ο Sebastian Vettel με τη Ferrari είχε τεθεί επικεφαλής, αλλά διακοπή της κόκκινης σημαίας, η ιταλική ομάδα έκανε λανθασμένη επιλογή ελαστικών, γεγονός που παρέδωσε τη νίκη στον Nico Rosberg, στη χρονιά που ο Γερμανός κατέκτησε τον τίτλο και αποχαιρέτησε τη Formula 1.

2017

Παρότι ο Lewis Hamilton προηγήθηκε στα αρχικά στάδια του αγώνα, η Mercedes επέλεξε λανθασμένα να τον φέρει στα pits πολύ νωρίς. Ο Sebastian Vettel, που ακολουθούσε, είχε τη δυνατότητα να παρατείνει το πρώτο του stint και να μην χάσει χρόνο πίσω από πιο αργά μονοθέσια όπως συνέβη στον Βρετανό, για να κατακτήσει τη νίκη για τη Ferrari.

2018

H Haas θα μπορούσε να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αν δεν είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν αμφότεροι οι οδηγοί της επειδή δεν είχαν βιδωθεί σωστά τα μπουλόνια των τροχών κατά τη διάρκεια των pit stop. O Sebastian Vettel εκμεταλλεύτηκε το VSC για να κάνει ένα pit stop που θα του κόστιζε λιγότερο χρόνο, και κατάφερε να βρεθεί εμπρός από τον Lewis Hamilton, ενώ η Mercedes δεν είχε προβλέψει αυτό το ενδεχόμενο, λόγω λανθασμένου σχεδιασμού του λογισμικού της. Ο Hamilton προσπάθησε να απειλήσει τον Vettel, αλλά ο Γερμανός πήρε και πάλι τη νίκη για τη Ferrari.

2019

Λίγες ημέρες πριν από τον αγώνα έφυγε από τη ζωή ο διευθυντής αγώνων της Formula 1, Charlie Whiting. O poleman Lewis Hamilton είχε κακή εκκίνηση, γεγονός που επέτρεψε στον Valtteri Bottas να περάσει επικεφαλής. Ο Φινλανδός δεν κοίταξε πίσω του έκτοτε, και κατέκτησε τη νίκη.

2020

Λίγες ημέρες αφότου ο Π.Ο.Υ. είχε κηρύξει πανδημία τον COVID-19 και μόλις λίγες ώρες πριν από τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές, ο αγώνας ακυρώθηκε, με χιλιάδες θεατές να συνωστίζονται στις πύλες εισόδου του Albert Park, χωρίς να τους επιτρέπεται να εισέλθουν και χωρίς μέτρα προστασίας…

2022

Πέρυσι, ο Charles Leclerc κατέκτησε τη δεύτερη νίκη σε τρεις αγώνες για τη Ferrari, ενώ ο Max Verstappen εγκατέλειψε για δεύτερη φορά σε τρεις αγώνες. Η εικόνα όμως θα αντιστρεφόταν πολύ σύντομα.

F1 - GP Αυστραλίας 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!