LANCIA D50

Στη «γραμμή εκκίνησης» ξανά το ανακατασκευασμένο μονοθέσιο της ιταλικής εταιρείας

Η Πόλη του Τορίνο ανακαίνισε το σημείο εκκίνησης του ιστορικού Gran Premio del Valentino και το τμήμα Heritage της Stellantis τίμησε την εκδήλωση παρουσιάζοντας την πλήρως ανακατασκευασμένη Lancia D50, με την οποία κέρδισε το συγκεκριμένο αγώνα το 1955 ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, Alberto Ascari.

Σχεδιασμένη από τον ιδιοφυή Vittorio Jano –που υπηρέτησε στην καριέρα του τη Fiat, την Alfa Romeo, τη Lancia, αλλά και τη Ferrari- η D50 κατασκευάστηκε σε μόλις 8 μονάδες και ήταν το πλέον προηγμένο, αλλά και ελαφρύ μονοθέσιο της εποχής της. Εφοδιαζόταν από έναν 8κύλινδρο σε διάταξη V κινητήρα απόδοσης περίπου 300 ίππων, ενώ ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της ήταν η έκκεντρη τοποθέτηση του κινητήρα κατά το διαμήκη άξονα, έτσι ώστε ο άξονας μετάδοσης να περνά δίπλα από το κάθισμα του οδηγού και όχι κάτω από αυτό.

Με αυτό τον τρόπο ο Jano χαμήλωσε σημαντικά το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου και βελτίωσε την ευστάθεια του. Παράλληλα το κιβώτιο ήταν εγκάρσια τοποθετημένο στο πίσω μέρος, ενώ οι χαρακτηριστικές δεξαμενές καυσίμου αριστερά και δεξιά από το κόκπιτ διατηρούσαν σταθερή την κατανομή βάρους από την αρχή μέχρι και το τέλος του αγώνα και παράλληλα βελτίωναν την αεροδυναμική απόδοση.

Η ανακατασκευή της Lancia D50 του Ascari πραγματοποιήθηκε στο Officine Classiche της Heritage, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου οι έμπειροι μηχανικοί του οργανισμού επισκευάζουν και αναπαλαιώνουν κλασσικά αυτοκίνητα που ανήκουν στη συλλογή του τμήματος Heritage ή και σε αυτοκίνητα ιδιωτών που αναζητούν την κορυφαία φροντίδα για τα ιταλικά τους «κοσμήματα».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!