Το επόμενο στάδιο στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP (video)

Η νέα πλατφόρμα αναπτύσσει ταχύτητες έως 80 χλμ/ώρα και θα επιτρέπει τη δοκιμή των συστημάτων ανίχνευσης μοτοσικλετών

Το επόμενο στάδιο στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP (video)

Η νέα πλατφόρμα αναπτύσσει ταχύτητες έως 80 χλμ/ώρα και θα επιτρέπει τη δοκιμή των συστημάτων ανίχνευσης μοτοσικλετών

Το 2023 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο πρωτόκολλο του οργανισμού Euro NCAP, το οποίο θα περιλαμβάνει δοκιμές των ηλεκτρονικών συστημάτων των αυτοκινήτων, σχετικά με την παρουσία μοτοσικλετών στο δρόμο.

Αν και αποτελούν κάτω από το 1% της κυκλοφορίας, οι αναβάτες μοτοσικλετών και scooter είναι από τους πλέον ευάλωτους χρήστες των δρόμων. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα και εμφανίζουν τον υψηλότερη δείκτη θνητότητας σε σχέση με τη διανυθείσα απόσταση, από κάθε άλλο χρήστη του δρόμου.

Προς την κατεύθυνση του περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων με την εμπλοκή μοτοσικλετών, η AB Dynamics δημιούργησε την LaunchPad 80. Πρόκειται για μία πλατφόρμα VRU (ευάλωτων χρηστών του δρόμου), πάνω στην οποία τοποθετείται ομοίωμα μοτοσικλέτας και αναβάτη και η οποία επιτρέπει την πραγματοποίηση δοκιμών σε ταχύτητες έως 80 χλμ/ώρα και φρεναρίσματος άνω του 0,6 g.

Η πλατφόρμα πληροί τις προδιαγραφές του πρωτόκολλου δοκιμών AEB/LSS VRU του οργανισμού Euro NCAP και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετά σενάρια. Μεταξύ άλλων θα δοκιμάζεται συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, αυτό το αυτόνομο φρενάρισμα, η διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας και η ανίχνευση της μοτοσικλέτας στην «τυφλή γωνία».

Την περασμένη άνοιξη η AB Dynamics παρουσίασε το εξελιγμένο μοντέλο για τη δοκιμή των συστημάτων ασφαλείας των αυτοκινήτων. Το GST120, όπως μαρτυρά το όνομά του (Guided Soft Target) είναι ένα αυτοκίνητο-στόχος, κατασκευασμένο από μαλακά υλικά. Λειτουργεί σε ταχύτητες έως τα 120 χλμ/ώρα και μέσω αυτού οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλά και ο οργανισμός Euro NCAP δοκιμάζουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως το αυτόνομο φρενάρισμα και το ρυθμιζόμενο cruise control.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!