Προσοχή, λακκούβα! Οι Mercedes-Benz επικοινωνούν με το περιβάλλον

Τα επιβατικά μοντέλα της γερμανικής μάρκας λαμβάνουν προειδοποιήσεις για κινδύνους στο δρόμο μέσω της τεχνολογίας Car-to-X

Προσοχή, λακκούβα! Οι Mercedes-Benz επικοινωνούν με το περιβάλλον

Τα επιβατικά μοντέλα της γερμανικής μάρκας λαμβάνουν προειδοποιήσεις για κινδύνους στο δρόμο μέσω της τεχνολογίας Car-to-X

Η οδική ασφάλεια που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν αφορά μόνο την προστασία των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και τη δυνατότητα να προβλέπουν πιθανούς κινδύνους και να αντιδρούν έγκαιρα.

Οι μεγάλες λακκούβες αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, διότι εάν οι οδηγοί δεν τις εντοπίσουν εγκαίρως, δεν μπορούν να τις αποφύγουν ή να μειώσουν την ταχύτητά τους. Υπάρχει κίνδυνος ζημιάς στα ελαστικά και στην ανάρτηση, ενώ δεν αποκλείεται να συμβεί και ατύχημα. Η Mercedes-Benz αυξάνει τώρα την ασφάλεια στους επιβάτες των μοντέλων της, προσφέροντας επιπλέον λειτουργίες «Car-to-X» (επικοινωνία του αυτοκινήτου με το περιβάλλον).

Οι νέες C-Class και S-Class καθώς και η EQS μπορούν να εντοπίσουν λακκούβες ή «σαμαράκια» στο δρόμο. Εάν η μονάδα ελέγχου πλαισίου καταγράψει ένα τέτοιο συμβάν και ενεργοποιηθεί η υπηρεσία «Car-to-X Communication», οι πληροφορίες αποστέλλονται στο Mercedes-Benz Cloud σε πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μαζί με δεδομένα θέσης. Τα επιβατικά αυτοκίνητα Mercedes-Benz στην περιοχή ενημερώνονται και τα σημεία εμφανίζονται με εικονίδια στο χάρτη πλοήγησης. Περίπου δέκα δευτερόλεπτα πριν το όχημα φτάσει στο σημείο, δίνεται μια ηχητική προειδοποίηση και εμφανίζεται σχετικό εικονίδιο.

Τα επιβατικά αυτοκίνητα Mercedes-Benz που έχουν κατασκευαστεί από το 2016 και μετά μπορούν να λάβουν αυτές τις προειδοποιήσεις. Συνολικά, αυτά τα οχήματα είναι πάνω από τρία εκατομμύρια παγκοσμίως. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει λογαριασμός Mercedes me και να είναι διαθέσιμη και ενεργοποιημένη η υπηρεσία «Car-to-X Communication» μέσω διαδικτύου. Σε αυτά τα οχήματα, οι προειδοποιήσεις είναι ηχητικές με το μήνυμα «Traffic event ahead». Στα νέα C-Class, S-Class και EQS, η ηχητική προειδοποίηση είναι «Look out, pothole!» (Προσοχή, λακκούβα!) ή «Attention, speed bump» (Προσοχή, σαμαράκι). Οι νέες ειδοποιήσεις είναι πλέον διαθέσιμες σε επιλεγμένες αγορές παγκοσμίως και στις 36 γλώσσες που αναγνωρίζονται από το σύστημα ψυχαγωγίας.

Η Mercedes-Benz ανέπτυξε τις λειτουργίες του Car-to-X εσωτερικά, χωρίς συμμετοχή εξωτερικού συνεργάτη. Το νέο σύστημα ανίχνευσης δοκιμάστηκε στο Immendingen Test and Technology Center (PTZ) και σε άλλες τοποθεσίες. Περισσότερες από 30 διαφορετικές δοκιμαστικές πίστες είναι διαθέσιμες εκεί σε μια έκταση 520 εκταρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι γνωστά ως «πίστες άνεσης» με σαμαράκια και λακκούβες όλων των ειδών.

Οι νέας γενιάς C-Class και S-Class και το EQS μπορούν να ανιχνεύσουν λακκούβες όταν επιτευχθεί μια ορισμένη τιμή ξαφνικής συμπίεσης και ανάκαμψης της ανάρτησης τόσο στον εμπρός όσο και στον πίσω άξονα με ορισμένη χρονική απόσταση. Ένας παρόμοιος αλγόριθμος χρησιμοποιείται για να ανιχνευθούν τα σαμαράκια, όμως σε αυτή την περίπτωση προηγείται η  συμπίεση και ακολουθεί η ανάκαμψη της ανάρτησης.

Μια άλλη λειτουργία του Car-to-X χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από το Crosswind Assist: Εάν  το σύστημα υποβοήθησης ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ισχυρού πλευρικού ανέμου και κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις φρεναρίσματος ή διεύθυνσης, το Mercedes-Benz Cloud ενημερώνεται και οι οδηγοί που ακολουθούν λαμβάνουν προειδοποίηση για ριπές αέρα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!