Οδηγούμε την BMW M440i Convertible

Η αλλαγή σε υφασμάτινη οροφή δεν επηρέασε τη χρηστικότητα της BMW M440i Convertible

Οδηγούμε την BMW M440i Convertible

Η αλλαγή σε υφασμάτινη οροφή δεν επηρέασε τη χρηστικότητα της BMW M440i Convertible

Η BMW ενισχύει τη γκάμα των ανοιχτών μοντέλων της με τη νέα  Σειρά 4 Convertible. Η νέα γενιά αφήνει πίσω της τη σκληρή μεταλλική οροφή και την αντικαθιστά με μια υφασμάτινη. Σύμφωνα με την εταιρεία η πολυπλοκότητα της παλιάς οροφής δεν αξίζει τον κόπο, αφού η υφασμάτινη αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματική, διατηρώντας την επιθυμητή ησυχία στην καμπίνα των επιβατών, ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες.

Η αλλαγή είναι απόλυτα λογική αφού προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Αρχικά, η μαλακή οροφή είναι 40% πιο ελαφριά και ίσως το σημαντικότερο είναι πιο εύκολο να ανοίξει. Η διαδικασία διαρκεί 18 δευτερόλεπτα και μπορεί να γίνει ενώ το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα έως 50 χλμ./ώρα.

Ως αποτέλεσμα η νέα Σειρά 4 Convertible είναι πιο πρακτική από ποτέ. Ενώ και ο όγκος του χώρου αποσκευών αυξήθηκε κατά 15 λίτρα σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης γενιάς και έγινε 385 λίτρα. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το κέρδος όταν η οροφή είναι ανοιχτή, αφού στη νέα γενιά ο όγκος είναι 300 λίτρα, δηλαδή 80 περισσότερα από της προηγούμενης γενιάς.

Στο εσωτερικό…

Η σχεδίαση του εσωτερικού είναι ίδια με αυτή της Σειράς 4 Coupe, με το ίδιο εξαιρετικό σύστημα πολυμέσων, την άψογη ποιότητα και τη σπορ θέση οδήγησης. Τα καθίσματα έχουν κλιματιζόμενα προσκέφαλα, που φυσούν ζεστό αέρα στον αυχένα, τις κρύες ημέρες που έχετε αποφασίσει να κινηθείτε με ανοιχτή την οροφή.

Αλλά τα πράγματα είναι πιο στρυμωγμένα στις δύο πίσω θέσεις. Η πλάτη είναι τοποθετημένη πιο κάθετα και ο χώρος για τους ώμους είναι λιγότερος σε σχέση με την Coupe.

Κυρίαρχη η ροπή

Κάτω από το καπό, η Σειρά 4 προσφέρεται με δύο κινητήρες diesel και τρεις βενζίνης. Και οι δύο diesel έχουν έξτρα ισχύ 11 ίππων από το ήπια υβριδικό σύστημα, με την 420d να αποδίδει 190 ίππους και την 430d 286 ίππους, με εντυπωσιακή ροπή που φτάνει τα 650 Nm. Από την άλλη, η οικογένεια των κινητήρων βενζίνης περιλαμβάνει τις εκδόσεις 420i και 430i, με απόδοση 184 και 245 ίππων αντίστοιχα.

Η Σειρά 4 Convertible θα είναι σύντομα διαθέσιμη και στην καυτή εκδοχή της M4, αλλά μέχρι τότε η M440i θα είναι η πιο ισχυρή που μπορείτε να αποκτήσετε. Οι τιμές απόδοσής της είναι τέτοιες που δεν θα φανταζόσουν σε M4 πριν από δυο γενιές. Ο 3λιτρος 6κύλινδρος σε σειρά turbo κινητήρας αποδίδει 374 ίππους και 500 Nm ροπής! Όπως και οι diesel χρησιμοποιεί ήπια υβριδική τεχνολογία για να βελτιώσει την οικονομία καυσίμου, ενώ διαθέτει και σύστημα τετρακίνησης στη βασική έκδοση.

 

Μασίφ πλαίσιο

Παρά την υφασμάτινη οροφή, η αύξηση του βάρους είναι σημαντική και σε αυτή την ανοιχτή έκδοση. Ενώ η M440i Coupe ζυγίζει 1.740 κιλά, η Convertible έχει 150 επιπλέον. Άρα, αναπόφευκτα το επιπλέον βάρος επηρεάζει και τις επιδόσεις. Όχι ότι η M440i είναι αργή, για το 0-100 χλμ./ώρα θέλει 0,4 δλ. περισσότερο από την Coupe, αλλά σε κάθε περίπτωση το 4,9 δλ. παραμένει γρήγορο.

Είναι εξαιρετικός κινητήρας, δυνατός και… γλυκός. Συνδυάζεται με ένα ομαλό σε λειτουργία αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ σχέσεων που δεν κάνει ποτέ λάθος σαν αυτόματο, ενώ έχει γρήγορη απόκριση κάνοντας χρήση των paddles που βρίσκονται τοποθετημένα πίσω από το τιμόνι.

Νιώθεις το επιπλέον βάρος της στις στροφές. Σε σύγκριση με την ελαφρύτερη Σειρά 4 Coupe η M440i Convertible, η ανοιχτή δεν έχει την ίδια εκλεπτυσμένη ισορροπία. Αυτό που έχει είναι τρομερή πρόσφυση, εντυπωσιακό turn-in και εξαιρετικό έλεγχο του πλαισίου. Είναι καλύτερη στο δρόμο από κάθε άλλο 4θέσιο ανοιχτό μοντέλο της αγοράς στην ίδια κατηγορία τιμής.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει ένα εξαιρετικά ταξιδιάρικο αυτοκίνητο. Στις υψηλές ταχύτητες συνδυάζει άνεση και σταθερότητα, με τον ροπάτο κινητήρα να αποτελεί έναν αξιόλογο σύμμαχο. Η υφασμάτινη οροφή κάνει σπουδαία δουλειά, κρατώντας έξω από την καμπίνα το θόρυβο από τον αέρα και το δρόμο και με την οροφή ανοιχτή οι αναταράξεις εμπρός είναι ελάχιστες, ειδικά με το αλεξηνέμιο ανοιχτό.

 

Συμπέρασμα

Αν και η ανοιχτή M440i Convertible δεν μπορεί να ακολουθήσει την Coupe αδελφή της όσον αφορά τα δυναμικά χαρακτηριστικά της, παραμένει ένα άκρως ελκυστικό μοντέλο που προσφέρει περισότερη σπορ αίσθηση από κάθε άλλο ανοιχτό 4θέσιο μοντέλο σε αυτή την τιμή. Λίγα μόνο cabrio καταφέρνουν να συνδυάσουν επιδόσεις, οδική συμπεριφορά και άνεση, με την περίπτωση της BMW να ξεχωρίζει χάρη και στην εντυπωσιακή τεχνολογία της. Όσον αφορά την αισθητική της, αφήνουμε την ετυμηγορία σε εσάς.

Φωτογραφίες: Auto Express

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!