Το πρωτότυπο Peugeot Inception δείχνει το μέλλον

Το πρωτότυπο Peugeot Inception δείχνει το μέλλον της γαλλικής φίρμας, αλλά και τη νέα γενιά του i-Cockpit.

Το πρωτότυπο Peugeot Inception δείχνει το μέλλον

Το πρωτότυπο Peugeot Inception δείχνει το μέλλον της γαλλικής φίρμας, αλλά και τη νέα γενιά του i-Cockpit.

Στην έκθεση ηλεκτρονικών CES στο Las Vegas η Peugeot έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη. Πρόκειται για το νέο πρωτότυπο Inception, ένα μοντέλο αναμφίβολα ριζοσπαστικό όσον αφορά τον σχεδιασμό του, με τεχνολογία αιχμής, που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των επερχόμενων μοντέλων της Peugeot.

Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο, που αναμένεται να δούμε σε μορφή παραγωγής μέσα στο 2025. Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα STLA Large του Ομίλου Stellantis και έχει μήκος 5 μέτρα, αλλά ύψος μόλις 1,34 μ. Χρησιμοποιεί τεχνολογία 800V, με την μπαταρία να είναι 100 kWh, που προσφέρει αυτονομία που αγγίζει και τα 800 χιλιόμετρα.

Χάρη στο γρήγορο σύστημα φόρτισης που διαθέτει, μπορεί σε μόλις πέντε λεπτά της ώρας να ανακτήσει ενέργεια για απόσταση 150 χιλιομέτρων. Εφοδιάζεται με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, που δίνουν δύναμη και στους τέσσερις τροχούς, με την απόδοση να ανέρχεται στα 500 kW (680 ίππους). Έτσι, το εντυπωσιακό σε όψη πρωτότυπο επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε κάτω από 3 δευτερόλεπτα.

Το Inception παράλληλα αποτελεί το όχημα για την παρουσίαση της νέας γενιάς του i-Cockpit, με σύστημα ελέγχου Hypersquare που αντικαθιστά τις μηχανικές συνδέσεις του τιμονιού. Το κεντρικό στοιχείο είναι ένα ορθογώνιο τιμόνι που αντλεί έμπνευση από τα βιντεοπαιχνίδια. Οι εντολές για διάφορες λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως η ρύθμιση του κλιματισμού και του ήχου γίνεται απλώς με την κίνηση του αντίχειρα στο τιμόνι.

Δίχως άλλο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της σχεδίασής του είναι το γυαλί, το οποίο καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό 7,25 τετραγωνικών μέτρων. Είναι ειδικά επεξεργασμένο προσδίδοντας στα παράθυρα μια κίτρινη απόχρωση.

Το συγκεκριμένο concept παρουσιάζει επίσης την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4. Αυτό μετατρέπει το αυτοκίνητο από ένα χώρο που είναι αφιερωμένος στον οδηγό, σε έναν χώρο προσανατολισμένο στην άνεση. Μάλιστα, το τιμόνι μπορεί να αναδιπλωθεί και να δημιουργήσει μια πιο άνετη και φιλόξενη καμπίνα.

Σίγουρα οι τεχνολογίες που παρουσιάζονται σε ένα πρωτότυπο, όπως και εδώ στο Inception μπορεί να μοιάζουν αρκετά προχωρημένες για τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, η Peugeot φιλοδοξεί να περάσει αρκετές από αυτές στο αυτοκίνητο παραγωγής μέχρι το 2025. Με στόχο επίσης να ανέβει ψηλά στην κατάταξη της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη μέχρι το 2030, η Peugeot σχεδιάζει να παρουσιάσει ακόμα πέντε ηλεκτρικά μοντέλα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!