Υδρογόνο αντί για μπαταρίες στα επαγγελματικά οχήματα

Με το Citroen e-Jumpy Hydrogen, ο Όμιλος Stellantis παρουσιάζει την πρότασή του για πράσινες παραδόσεις προϊόντων μέσα στις πόλεις

Υδρογόνο αντί για μπαταρίες στα επαγγελματικά οχήματα

Με το Citroen e-Jumpy Hydrogen, ο Όμιλος Stellantis παρουσιάζει την πρότασή του για πράσινες παραδόσεις προϊόντων μέσα στις πόλεις

Με έρευνες να δείχνουν ότι το 8% των εταιρειών πραγματοποιούν δρομολόγια άνω των 300 χλμ. ημερησίως ή δεν έχουν την άνεση χρόνου για φόρτιση των ηλεκτρικών τους βαν, η Citroen διευρύνει τη γκάμα των ελαφρών επαγγελματικών της οχημάτων (LCV) με το e-Jumpy Hydrogen, την πρώτη πρόταση του Ομίλου Stellantis στην κατηγορία.

Διαθέσιμο σε δύο μήκη αμαξώματος (4,95 και 5,3 μέτρα), το e-Jumpy Hydrogen συνδυάζει την μπαταρία ενός ηλεκτρικού βαν με την τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cell). Έτσι προσφέρει λύσεις και στους δύο τομείς: αυτονομία άνω των 400 χλμ. και χρόνος ανεφοδιασμού σε υδρογόνο σε λιγότερο από 3 λεπτά.

Η Citroen θα διαθέτει σύντομα πλήρη εξηλεκτρισμένη γκάμα LCV: άμεσα διαθέσιμα είναι το e-Jumpy και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσουν τα My Ami Cargo, e-Berlingo, e-Jumpy Hydrogen και e-Jumper.

Στο e-Jumpy Hydrogen, κάτω από τα εμπρός καθίσματα (ώστε να μην επηρεάζεται ο χώρος φόρτωσης) βρίσκεται η μπαταρία χωρητικότητας 10,5 kWh και δίπλα της τρεις δεξαμενές υδρογόνου. Η μπαταρία προσφέρει αυτονομία ασφαλείας 50 χλμ. σε περίπτωση που εξαντληθεί το υδρογόνο, ώστε ο οδηγός να φθάσει στο εγγύτερο πρατήριο.

Το υδρογόνο έχει μηδενικές ρύπους, καθώς το μόνο που εκπέμπεται στο περιβάλλον είναι καθαρό νερό, συνήθως σε μορφή ατμού. Σε αρκετές πάντως χώρες, όπως και η Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμη δίκτυο ανεφοδιασμού υδρογόνου για οχήματα.

Η μετατροπή του Jumpy στη συγκεκριμένη έκδοση γίνεται στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Υδρογόνου του Stellantis Group, στο Russelsheim της Γερμανίας. Οι πρώτες παραδόσεις σε εταιρείες προγραμματίζεται να γίνουν το φθινόπωρο του 2021.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!